Cara Mengesan Tiub Fallopio Tersumbat dan Kesan Pada Kesuburan

cara mengesan tiub fallopio tersumbat,Punca saluran fallopian tersumbat,,tiub fallopio tersumbat tapi mengandung

Tiub fallopio terdiri daripada dua tiub nipis, ia membantu membawa telur yang matang daripada ovari ke rahim.Apabila terdapat halangan dari telur melalui tiub fallopio, maka kejadian tiub fallopio tersumbat boleh terjadi.

Ia boleh berlaku pada satu atau kedua-dua belah bahagian. Ini juga dikenali sebagai faktor kemandulan tiub, dan merupakan 40% punca kemandulan wanita.

tiub fallopio tersumbat,Punca saluran fallopian tersumbat,,tiub fallopio tersumbat tapi mengandung
tiub fallopio tersumbat

Tapi , bagaimana mengesan tiub fallopio anda berfungsi seperti biasa atau mempunyai masalah?

Jom saya kongsikan serba sedikit info mengenai tiub fallopio

Bolehkah Anda Hamil Dengan Tiub Fallopio Tersumbat?

Setiap bulan, apabila ovulasi berlaku, telur akan dikeluarkan dari salah satu ovari. Telur bergerak dari ovari melalui tiub, dan telur menuju ke rahim.
.
Sperma juga perlu berenang dari pangkal rahim dan akan melalui tiub fallopio untuk mendapatkan telur. Persenyawaan biasanya berlaku semasa telur bergerak melalui tiub.
.
Jika hanya dengan salah satu Tiub Fallopio tersumbat, ia mempunyai harapan yang cerah untuk HAMIL. Namun ia juga bergantung kepada sejauh mana OVARI berfungsi dan juga apa yang menyebabkan Tiub tersebut tersumbat.
.
Jika berlaku pada kedua-dua tiub fallopio tersumbat, telur tidak dapat tiba ke pangkal rahim dan sperma tidak boleh sampai ke telur. Ini menyebabkan penghalang persenyawaan dan kehamilan.

Punca menyebabkan tiub fallopio tersumbat 

  • Mengalami jangkitan penyakit kelamin, khususnya Chlamydia atau Gonorrhea
  • Sejarah jangkitan rahim disebabkan oleh pengguguran atau keguguran
  • Sejarah yang appendix yang pecah
  • Sejarah pembedahan abdomen
  • Sejarah kehamilan ektopik
  • Sejarah pembedahan yang melibatkan tiub fallopio
  • Endometriosis
 

Cara Mengesan Masalah Tiub Fallopio Tersumbat Pada Wanita

Hysterosalpingogram (HSG) adalah salah satu ujian  yang digunakan untuk mengesan kesihatan rahim dan tiub fallopio.
.
HSG adalah ujian X-ray dimana bahagian dalam rahim, tiub fallopio dan kawasan di sekeliling mereka kelihatan dan diperiksa.
.
Ini selalunya dilakukan untuk wanita yang mempunyai masalah sukar hamil sama ada mereka mempunyai masalah tiub fallopio tersumbat, masalah dalam rahim seperti fibroid, polyps, bentuk atau struktur rahim yang abnormal.
.
Di samping itu, HSG kadang-kadang menolong menghilangkan masalah tiub fallopio tersumbat yang tidak serius. Ini boleh meningkatkan kadar kehamilan bagi sesetengah wanita yang mengalami masalah infertili menjadi hamil selepas HSG.
 

Bagaimanakah Prosedur HSG dilakukan ?

Ia biasanya dilakukan selepas tempoh haid telah tamat tetapi sebelum ovulasi, untuk mengelakkan gangguan awal kehamilan.

READ :  Tips Penjagaan "Bebird" Selepas Berkhatan dari Doktor Rahim

Prosedur HSG biasanya mengambil masa kurang daripada 30 minit. Anda akan berbaring di atas meja di bawah fluoroskop ( real-time x-ray). Spekulum akan diletakkan di dalam faraj dan diperiksa oleh doktor anda.

Doktor akan membersihkan serviks anda dan cannula (tiub plastik) diletakkan ke dalam bukaan serviks. Dye berwarna akan disuntik ke dalam rahim perlahan-lahan melalui cannula, kemudian memasuki tiub fallopio dan keluar dari bukaan tiub fallopio jika tidak tersekat.

rawatan tiub fallopio tersumbat,prosedur hsg
Beberapa gambar x-ray akan diambil semasa proses aliran dye berwarna tersebut, keabnormalan dalam rongga rahim boleh dikesan melalui gambar x-ray. Akan tetapi, prosedur HSG tidak direka untuk menilai ovari atau mendiagnosis endometriosis.
.
Selepas HSG, anda boleh menyambung semula aktiviti biasa serta-merta, tetapi anda tidak digalakkan melakukan hubungan seks untuk beberapa hari.

Apakah langkah seterusnya selepas HSG?

Keputusan normal
Tiub fallopio dan rahim tidak mempunyai masalah. Doktor anda mungkin memberi cadangan untuk membuat ujian lain untuk mencari sebab ketidaksuburan anda atau memberi rawatan seterusnya seperti IUI.
.
Keputusan tidak normal
Jika tiub fallopio tersumbat, doktor anda mungkin memberi cadangan sama ada melakukan laparoskopi ( prosedur pembedahan untuk melihat tiub) atau memberi rawatan seterusnya seperti IVF
 

Tingkatkan Potensi Untuk Hamil dengan Tiub Fallopio Tersumbat

Setelah anda disahkan mempunyai masalah tiub fallopio tersumbat samada satu atau kedua belahnya, doktor  akan berikan beberapa  saranan seperti IVF,IUI atau beberapa kaedah lain.
 
Tapi, untuk membantu menjayakan prosedur tersebut. Sangatlah penting untuk anda mengoptimumkan tahap kesuburan anda dari segi:
  • Ovum yang sihat
  • Sperma yang berkualiti
  • Rahim yang kuat
 

Rawatan Alternatif  Vitamin Shaklee Untuk Masalah Tiub Fallopio Tersumbat

Rawatan alternatif vitamin Shaklee untuk masalah tiub Fallopio tersumbat. Kami memperkenalkan minuman botanik yang mempunyai anti oksida yang sangat tinggi dinamakan Vivix dan Gla Complex

tiub fallopio tersumbat tapi mengandung,tanda tiub fallopio tersumbat,cara mengesan tiub fallopio tersumbat,ubat untuk tiub fallopio tersumbat,pengalaman tiub fallopio tersumbat
Vitamin Shaklee untuk tiub fallopio tersumbat

Bagaimana  VIVIX  mengatasi masalah tiub fallopio?

Vivix mempunyai kemampuan luar viasa untuk membantu merawat penyakit penyakit kronik termasuk TIUB FALLOPIO TERSUMBAT. Ia bertindak dengan mengurangkan parut tisu yang biasanye kenjadi punca tiub boleh tersumbat tisu inilah yang menyebabkan sperma tidak boleh lalu untuk bersenyawa..

Jika parut tisu semakin lama semakin berkurang ia akan memudahkan laluan sperma ke sel telur dan bersenyawa di tempat yang sepatutnya.

Vivix juga mampu merangsang pengeluaran sel telur wanita yang sihat dan berkualiti.ia akan menjadikan proses persenyawaan lebih mudah.

Fungsi utama vivix ialah cell renewal di mana ia akan membantu memusnahkan sel sel yang rosak didalam badan kita termasuk di kawasan tiub. Oleh itu tiub anda akan lebih sihat makin berkurang kawasan yang tersumbat dan lebih bersedia untuk hamil.

READ :  Set Penjagaan Rambut Prosante Rawatan untuk Rambut Bermasalah

Fungsi Resveratrol dalam vivix juga adalah melindungi Ovum telur yang belum atau hampir atau sudah matang daripada oxidate damage.

Apabila telur yang ‘dilindungi’ ini selamat daripada menjadi rosak, ianya mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk SURVIVE, MEMBESAR dan DISENYAWAKAN. Vivix Shaklee mempunyai salah satu mekanisma untuk memperbaiki sel-sel yang rosak atau abnormal.

Kesimpulannya, Vivix juga membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.

 .

Bagaiman Gla Complex  Membantu Meningkatkan Kesuburan

 GLA yang membekalkan omega-3 dan omega-6 membantu menguraikan lemak lemak  dan lebihan tisu disekitar tiub fallopio yang tersumbat dan membuka ruang kembali untuk sperma bersenyawa.

Membantu seorang wanita menghasilkan lendir serviks yang berkualiti untuk kesuburan iaitu lendir yang bewarna putih telur. Perasan tak sebulan sekali seorang wanita akan mengeluarkan cecair yang sebegitu, yakni sewaktu subur. Namun, tak semua orang mendapati cecair yang dihasilkannya sebegitu ‘subur’.

READ :  Tips Puasa Penuh Untuk Pesakit Gastrik Di Bulan Puasa

Membantu sperma untuk berenang ke uterus, terus ke tiub falopio untuk bersenyawa dengan sel ovum.

Membantu sperma untuk terus hidup dalam tiub falopio sehingga 5 hari. Jadi, kalau tak ‘kena’ hari subur pun masih ada peluang sebab sperma masih ada di situ sampai hari ke-5 ^__^

 

Testimoni Pengguna Shaklee Yg Mempunyai Masalah Tiub Fallopio

Testimoni 1 : Berjaya hamil walaupon banyak masalah kesuburan seperti tiub fallopio tersumbat ,cyst 

Alhamdulillah. April 2014 puan ini telah WhatsApp saya untuk mencuba set kesuburan #Shaklee.

Masalah beliau;
– tiub fallopio tersumbat
– ada cyst
– Anak sulung berusia 6 Tahun
– 2 kali keguguran

Pagi ini saya terima WhatsApp beliau, sudah hamil setelah membuat 2x ujian kehamilan.

 

rawatan tiub fallopio,tiub fallopio tersumbat tapi mengandung,pengalaman tiub fallopio tersumbat,ubat untuk tiub fallopio tersumbat

Testimoni 2 : Berjaya hamil setelah  5 tahun menanti dengan masalah tiub fallopio tersumbat, endometriosis

rawatan tiub fallopio,tiub fallopio tersumbat tapi mengandung,pengalaman tiub fallopio tersumbat,ubat untuk tiub fallopio tersumbat

Jangan bertangguh lagi untuk dapatkan cahayamata kesuburan akan semakin rendah apabila umur sudah semakin lanjut.

Bertindak segera supaya tidak menyesal di kemudian hari..

Insha allah ada rezeki  bagi orang yang berusaha…

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Cara Mengesan Tiub Fallopio Tersumbat dan Kesan Pada Kesuburan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.