BERSALIN NORMAL ATAU C-SECT, BUKAN HANYA KERANA SAIZ BAYI


” Saya taknak makan vitamin masa mengandung takut baby gemuk la” kata Sue pada kawan sepejabatnya Asmi.
” Bukan bagus ke kalau baby membesar dan sihat?” tanya Asmi.
” Memang bagus tapi Sue tak nak kena operate” balas Sue.
Masa yang ditunggu makin hampir…namun tanpa di duga, Sue terpaksa melahirkan anaknya secara pembedahan kerana komplikasi yang dihadapinya. Paling menyayat hati suami dan ibu bapa Sue ialah anak yang dilahirkan cukup bulan itu hanyalah 1.7kg dan terlalu kecil. Doktor kata bayi Sue tak mendapat cukup khasiat sepanjang dalam kandungan. Waktu itu Sue rasa menyesal kerana tak menjaga pemakanan dan mengamalkan vitamin yang disarankan Doktor.
Doktor meminta bayi Sue dimasukkan dalam incubator dan dipantau selama beberapa hari.Pernah mendengar kisah sebegini? Ini adalah kisah benar . Pengalaman kisah ini mengajar saya bahawa, kelahiran anak itu sudah tertulis sama ada ia lahir normal atau pembedahan. Namun sebagai ibu, kita seharusnya cuba beri dan bekalkan yang terbaik buat si manja.
Doktor menggalakkan ibu mengandung mengamalkan vitamin yang membantu memastikan ibu dan anak mempunyai bekalan darah yang mencukupi, saranan pengambilan kalsium untuk sel darah, saraf dan tulang bayi, vitamin B dan vitamin C untuk imunisasi tubuh.
Bukan itu sahaja, pembentukan otak anak terbentuk dari seawal bayi dalam kandungan. Pengambilan makanan yang berkhasiat membantu otak anak kaya dengan DHA dan segala keperluan pembesaran.
Apa yang bagus diamalkan semasa mengandung?

Multivitamin , B complex, Vitamin C serta Kalsium bagus diamalkan sebaik sahaja mengetahui si ibu itu mengandung. Vitamin ini boleh diteruskan pengambilannya sehingga berpantang dan untuk menjayakan penyusuan.*
Mengandung adalah satu jangka masa yang singkat…bayi membesar dalam rahim ibu dan si ibu itu dapat menikmati sentuhan unik bayi sepanjang dalam kandungan. Tak salah kita usaha untuk berikan si manja seawal usia mereka dalam kandungan dengan menjaga kesihatan dan pengambilan makanan yang seimbang. Normal atau pembedahan, aturan yang terbaik dari Al Khaliq.
Apa kata mereka?SMS | WhatsApp : 013 4211 610Setiap pembelian di laman BUTIK IMPIANNA, anda layak menerima hadiah istimewa , jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.

BERSALIN NORMAL ATAU C-SECT, BUKAN HANYA KERANA SAIZ BAYI was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

READ :  Tips Berpuasa bagi Wanita Hamil Kekal Bertenaga

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.