Bell Palsy atau Lumpuh Sebelah Muka, Ketahui Cara Merawatnya

Bell Palsy adalah masalah di mana muka orang tu senget sebelah, akibat masalah saraf. Pernah tak awak tengok pesakit yang kena stroke sehingga bahagian muka dan mulut akan jadi herot sebelah.
.
Cuba bayangkan, tiba tiba selepas bangun dari tidur, anda rasakan muka senget dan tak boleh digerakkan. Tentu terkejutkan?

Bell ‘s palsy  adalah lumpuh atau kelemahan otot pada sebelah muka,  di bahagian tengkorak yang tidak berfungsi dengan baik

Ia menjadikan saraf gagal untuk mengawal otot muka seperti biasa, dan menyebabkan keadaan pancaindera di kawasan muka senget dan seakan-akan ‘jatuh’.

Keadaan ini menyebabkan salah satu sisi dari wajah akan kelihatan mengendur.

Biasanya ia berlaku dengan tiba-tiba.

Adakah Bell Palsy boleh sembuh?

Kerosakan pada saraf muka yang mengawal otot pada sebelah muka boleh sembuh dan ianya bersifat sementara.
.
Mungkin memakan masa beberapa minggu, serta dapat kembali pulih setelah kurang lebih 6 bulan.
.
Walaupun demikian, ada juga beberapa kes dimana kelumpuhan saraf wajah tersebut berlaku secara kekal seumur hidup.

 Tanda atau Gejala Bell’s Palsy

Tanda atau Simptom awal kepada Bell Palsy (muka senget sebelah) mungkin biasa di kalangan pengidap migrain.

Rasa sakit kepala yang teramat sangat dan tekanan yang kuat pada belakang leher. Jadi, mungkin ada yang berpendapat sakit kepala biasa. Hanya dengan menelan panadol, sakit boleh hilang.

Namun, jika ianya Bell Palsy, anda dapat rasakan tanda tanda susulan atau  simptom seperti di bawah:

  • lidah terasa kebas
  • muka kebas
  • mulut senget dan tidak boleh ditutup dengan sempurna sehingga mengganggu percakapan, aktiviti makan dan minum, berkumur dan apa jua yang berkaitan mulut
  • mata tidak boleh ditutup atau dibuka dengan sempurna seperti kebiasaan
  • air liur sentiasa meleleh
  • hilang deria rasa

Simptom-simptom ini berterusan sehingga anda dapat melihat dengan jelas wajah anda herot atau senget apabila memandang cermin.

READ :  Pulih dari Stroke atau Angin Ahmar Melalui Rawatan Alternatif

Apabila anda memegang wajah yang terjejas, anda dapat rasakan tulang muka dengan jelas kerana otot dan saraf telah ditarik oleh bahagian muka yang sebelah lagi

penyakit muka senget sebelah,bell palsy malaysia

 

Punca Terjadinya Bell ‘s Palsy

Sehingga kini belum diketahui dengan tepat,  punca sebenar bell palsy. Keadaan ini dipercayai muncul ketika saraf yang mengawal otot pada wajah tertekan atau terganggu. Selain itu, ia terjadi disebabkan kerana keradangan jangkitan virus.
.

(i) Jangkitan Virus

Salah satu virus yang menyebabkan Bell ‘s palsy adalah virus herpes. Virus herpes ini jugalah penyebab sakit kayap dan juga chicken pox.
.
Virus ini hidup dalam saraf ganglion yang terdapat dalam telinga kiri atau kanan seseorang.Jika anda belum sembuh  sepenuhnya dari chicken pox, akhirnya mengalami bell palsy. Mungkin disebabkan virus inilah yang semakin hidup dalam saraf seseorang.
.

(ii) Tekanan

Tekanan juga salah satu faktor terjadinya bell pasly. Tekanan belajar, kerja, perniagaan, keluarga dan sebagainya boleh menyebabkan masalah ini.
.
Jadi, jika anda rasa tertekan dengan situasi anda sekarang, mungkin anda boleh relax sehari dua untuk elak perkara yang tidak diingini.
.

(iii) Penggunaan Penghawa Dingin (Aircond)

Satu lagi penyebab bell palsy ialah kita terdedah kepada penghawa dingin dalam tempoh yang lama. Terutamanya ketika tidur.

Seram juga kan? Lepas ni kalau boleh elak, elakkanlah dari tidur dalam kesejukan penghawa dingin. Sesekali tu bolehlah.

 

Komplikasi atau Kesan Bell ‘s Palsy Tanpa Rawatan

Berikut ini adalah beberapa komplikasi atau kesan bahaya yang mungkin terjadi akibat Bell ‘s palsy.Antaranya adalah ;
  • Gangguan pada mata.
  • Kesukaran makan, minum, dan bicara.
  • Kelemahan atau kelumpuhan otot secara terus-menerus.
  • Otot wajah berkedut.
  • Keupayaan deria rasa berkurangan.
  • Khususnya pada Bell ‘s palsy yang berkaitan dengan faktor keturunan, ada kemungkinan keadaan ini akan berulang kembali di masa akan datang.

Rawatan Doktor Untuk Bell Palsy

Apabila anda berjumpa doktor dan doktor sahkan anda dijangkiti bell palsy, kebiasaan doktor akan memberikan beberapa jenis ubatan seperti ;

  • ubat steroid
  • antivirus
  • ubat titis mata dan sebagainya.
READ :  Pulih dari Stroke atau Angin Ahmar Melalui Rawatan Alternatif

Doktor juga akan menyarankan pesakit membuat fisioterapi untuk menguatkan otot terjejas dan memberi stimulasi kepada saraf yang terlibat.

Rawatan Alternatif Yang Terbaik Untuk Bell Palsy

Selain daripada anda mendapatkan rawatan doktor dengan baik, anda boleh mencuba solusi kepada penyembuhan Bell Palsy yang lebih cepat dengan pengambilan Vitamin Shaklee
cara rawatan terbaik bell palsy,ubat untuk penyakit bell palsy,shaklee untuk bell's palsy
Rawatan terbaik Bell’s Palsy,dengan pengambilan Vivix dan B complex untuk penyembuhan yang lebih cepat

(i) B Complex

Antara saranan doktor ialah untuk mengambil vitamin B12 yang juga dikenali sebagai Methycobal. Kebanyakan pesakit bell palsy perlu mengambil ubat dalam tempoh masa yang agak lama memandangkan proses baikpulih saraf bukanlah boleh dibuat dalam tempoh yang sekejap.
.
Maka, tahu-tahulah jika pengambilan ubatan kimia dalam tempoh yang lama juga akan mendatangkan kesan yang tidak bagus. Sebab itulah, anda sangat disarankan untuk mengambil vitamin B12 yang terdapat dalam suplemen semulajadi seperti B Complex Shaklee.
.
B Complex Shaklee sangat membantu untuk proses baikpulih dan melegakan saraf anda. Ia juga baik untuk bagus untuk mengurangkan keradangan saraf dan mengelakkan kematian saraf dan sel-sel yang terlibat.
.

(ii) Vivix

Vivix merupakan minuman kesihatan yang dihasilkan daripada anggur muscadine, elderberi dan purple carrot. Gabungan tumbuhan ini menghasilkan satu minuman yang sangat lengkap dan bagus untuk membantu baikpulih dna yang sering sahaja terdedah kepada virus di sekeliling.
.
Ia membantu untuk meningkatkan antibodi dan juga mempercepatkan proses baikpulih penyakit bell palsy. Kadar penyembuhan secara total in shaa Allah akan lebih cepat berbanding dengan pesakit yang tidak mengambil Vivix.
 

Testimoni Yang Sembuh dari Bell Palsy

# Testimoni 1 : Dah habis sebotol Vivix,perubahan pada masalah bell’s palsy (muka senget sebelah) ketara , mulut dah tak senget dan senang nak bercakap,mata dah semakin jelas

shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy

# Testimoni 2: pengalaman pesakit bell palsy, Puan Avilian sembuh 90% selepas selepas 2 bulan menggunakan Vivix

shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy
.

# Testimoni 3: Dalam masa 3 minggu penggunaan Vivix, 90% masalah Bell’s Palsy kembali sembuh

sembuh dari bell's palsy,shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy

# Testimoni 4: Saya mengamalkan SPECIAL DOSE VIVIX  dan B Complex, Vitamin ESaya juga menjalani fisioterapi . Alhamdullilah selepas 90hari . Saya diberi kesempatan SENYUM kembali dan sembuh BELL PALSY

sembuh dari bell's palsy,shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy

Saya bangun sebelah muka da jatuh. Tak boleh senyum .Mata tak boleh tutup .Air mata mengalir macam menangis.

READ :  Pulih dari Stroke atau Angin Ahmar Melalui Rawatan Alternatif

SakiT, Rasa tegang je

Dr sahkan saya diserang bell palsy, kelemahan sebelah otot muke .Saya di steroid.Disebabkan saya menyusukan dan baru lepas bersalin . Saya tidak mengambil sebarang steroid lagi selepas tu.

.

# Testimoni 5: sembuh dari bell's palsy,shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy.

# Testimoni 6sembuh dari bell's palsy,shaklee untuk bell's palsy,testimoni bell palsy,rawatan terbaik bell palsy,pengalaman pesakit bell palsy

Jika anda atau ada saudara mara yang mengalami masalah bell palsy ini, rawat sakit anda dengan cepat dan boleh berusaha dengan Set Bell Palsy Shaklee.

Mudah-mudahan tempoh baikpulih saraf yang terjejas menjadi lebih cepat dan anda boleh jalani kehidupan anda seperti biasa.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Bell Palsy atau Lumpuh Sebelah Muka, Ketahui Cara Merawatnya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.