Bantu Anak ADHD atau Hiperaktif Lebih Fokus Melalui PEMAKANAN

Pemakanan adalah penyumbang utama kepada kelakuan hiperaktif.Pada dasarnya hiperaktif dapat dikurangkan dengan perhatian ibubapa yang baik dan memperhatikan pola pemakanan si kecil.
.
Ternyata, pola makan dan pengambilan makanan yang dicerna oleh si kecil mampu mencetuskan gerakan hiperaktif pada anak anda. .
.
Percaya tak kalau saya kata ramai sangat orang terkenal dunia sebenarnya penghidap ADHD?
  • Walt Disney – Pengasas Disneyland
  • Justin Timberlake – Penyanyi/Pengarah / Pelakon/ Usahawa
  • Will Smith – Pengarah / Pelakon / Rapper
  • Sir Richard Branson – pemilik Airways

Ramai lagi sebenarnya, tak larat nak list pulak. Jadi bagaimana mereka boleh berjaya? Sebenarnya dengan sokongan ibu bapa, sekolah dan masyarakat sekelilinng!

Pemakanan Untuk Mengawal Anak ADHD atau Hiperaktif

Ada beberapa perkara yang harus diperhatikan oleh para ibu untuk memberikan jenis makanan yang sesuai untuk anak hiperaktif anda seperti:

.

#1 : Pemberian Karbohidrat yang Tepat

Karbohidrat adalah nutrisi utama, dan sangat mempengaruhi tahap keaktifan anak anak. Jadi sangat penting bagi ibu bapa untuk memperhatikan jenis dan kuantiti karbohidrat yang tepat.

Jenis karbohidrat yang baik untuk kanak-kanak hiperaktif adalah karbohidrat kompleks, yang boleh didapati dari gandum , kekacang, nasi dan lain-lain. Jenis karbohidrat lain adalah karbohidrat sederhana, seperti pada roti.

Karbohidrat kompleks adalah jenis karbohidrat yang tidak dicerna secara lansung, atau erti kata lain , tubuh memerlukan waktu yang lebih lama untuk mencernakan. Karbohidrat tidak akan cepat bertukar menjadi gula yang menyebabkan kanak-kanak menjadi hiperaktif.

Kuantiti karbohidrat yang tepat pada setiap sajian juga memainkan peranan penting. Untuk sarapan, kadar yang tepat adalah 30-40% karbohidrat manakala selebihnya adalah protein. Untuk sajian makan tengah hari dan makan malam, kuantiti karbohidrat kompleks yang disyorkan adalah 50% atau setanding dengan kadar proteinnya yang juga 50%.

#2 : Mengurangkan Pengambilan Gula

Gula adalah sumber tenaga yang tinggi, ia menyebabkan anak menjadi sangat aktif. Sebaiknya pengambilan gula dikurangkan sebanyak mungkin.

Jauhi anak anda dari makanan-makanan yang banyak mengandungi gula seperti contohnya kuih, donat, ais krim, coklat , gula gula dan lain-lain.

READ :  10 Sebab Kenapa Perlunya Makanan Tambahan

Bukan hanya makanan, minuman yang banyak yang mengandung kadar gula tinggi, iaitu seperti minuman soda, jus, bahkan susu juga harus dikurangkan. Nah, untuk itu pilih makan dan juga minuman yang berkadar gula rendah.

Anda boleh menggantikannya dengan buah-buahan, atau membuat sendiri untuk anak anda dengan menggunakan gula rendah kalori atau dengan tidak menggunakan gula sama sekali.

Itulah maklumat yang boleh anda manfaatkan, yang berhubungan dengan jenis pengambilan anak hiperaktif yang perlu di perhatikan.

Makanan Tambahan atau Supplement Yang Membantu Anak Hiperaktif atau ADHD

(1) Meal Shakes 

Oleh kerana kanak-kanak yang semakin meningkat memerlukan banyak protein untuk membina sel-sel sihat dan sistem imun yang kuat – TETAPI – mereka tidak perlu banyak lemak dan kolesterol.Meal Shakes adalah menyediakan protein yang mereka perlukan dalam bentuk yang berasaskan susu yang boleh digunakan untuk membuat yang lazat dan berkhasiat .

 

(2) OMEGA GUARD 

Omega Guard Shaklee merupakan minyak ikan yang tulen dan berkualiti mempunyai omega -3 yang mengandungi lebih 90% EPA dan DHA dapat membantu kanak-kanak hyperaktif supaya emosi mereka lebih stabil dan membantu fokus mereka dalam pembelajaran.
 .
EPA dan DHA ini dalam satu kajian telah membuktikan bahawa dapat menstabilkan emosi dan membantu dalam kesihatan mental termasuk kemurungan, tekanan, kebimbangan (anxiety), neurasthenia, insomnia, autism, kanak-kanak hiperaktif dan penyakit schizophrenia.
 .
Membantu kanak-kanak yang menghidap hiperaktif dengan meningkatkan DHA dan EPA dalam tubuh badan mereka sehingga secara tidak langsung mengurangkan gejala hiperaktif dan meningkatkan fokus mereka.
 

(3) GLA Complex

Oleh kerana ramai kanak-kanak ADD & ADHD mempunyai masalah menukarkan mudah asid lemak ke dalam nutrien yang penting ini -AND- beberapa kajian klinikal telah menunjukkan bahawa ia mengurangkan gejala ADHD.  Selain itu , Gla juga membantu menstabilkan hormon dalam badan

 

Testimoni Pengguna 

# Testimoni 1

.

# Testimoni 2

omega untuk anak hiperaktif,anak hiperaktif
 .
Oleh itu, jika anda inginkan yang terbaik untuk anak istimewa ini, jika anda inginkan perubahan dalam kehidupan anda sekeluarga, CUBALAH SHAKLEE kerana ia halal, dibuat daripada sumber semulajadi, ia berkesan dan sentiasa selamat. Shaklee juga ditunjangi oleh kajian saintifik dan ujian klinikal yang menjamin kualiti dan keberkesanan produknya.
 

# Testimoni 3

.

#Testimoni 5: 

Lindsay F didiagnos mengalami masalah autism & ADHD sejak berusia 5 tahun. Dengan sifatnya tak pandai bersosial, kuat tantrum, agresif, mood yang cepat terganggu, tak memberi tumpuan, tak berupaya untuk berkomunikasi
Doktor atau Paedetricians menasihatkan ibunya mencuba vitamin Shaklee dan detoks atau menjauhkan produk peralatan rumah yang bertoksin dengan GET CLEAN Shaklee. Setelah 2 bulan, Lindsay menunjukkan kesan yang sangat memberansangkan. Dan Lindsay memberhentikan pengambilan pil Ritalin untuk masalah ADHDnya sebelum ini
 .
————–

Vitamin adalah salah satu ALTERNATIF TERBAIK kepada ibubapa yang ingin membantu anak mereka memperbaiki simptom-simptom autisme dan ADHD.

Ia mungkin tidak akan merawat atau memulihkan anak anda sepenuhnya, tetapi sekurang-kurangnya ia membantu mengurangkan gejala dan simptom seperti hiperaktiviti, tidak tenang, emosi terganggu dan susah tidur, serta sembelit. 

Bukan itu sahaja, vitamin juga membantu dalam fungsi otak dan daya fokus serta ingatan yang lebih baik. Tambahan pula, bagi anak yang kurang selera makan atau cerewet (picky eater),makanan tambahan dapat membantu memenuhi keperluan nutrien harian mereka untuk menjamin kesihatan sepanjang tumbesaran.

————————————

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Bantu Anak ADHD atau Hiperaktif Lebih Fokus Melalui PEMAKANAN was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.