Bacaan PSA dan Peringkat Kanser Prostat

bacaan psa,kanser prostat, prostat membengkak

Bacaan PSA adalah penting untuk menentukan Peringkat Kanser Prostat yang dialami. Bagi lelaki yang mempunya masalah kerap ke tandas terutama pada waktu malam, kesukaran untuk kencing dan sukar menahan kecing, ia tidak seharusnya dibiarkan begitu saja.

Antara simptom berkaitan dengan pembesaran prostat atau kanser prostat (sejenis barah yang biasa dihidapi golo­ngan lelaki)

Kanser prostat boleh dikesan dengan melakukan ujian darah Antigen Khusus Prostat (PSA).

Tapi, pada entry ini. Saya lebih kepada PERKARA UTAMA iaitu

 • PSA adalah protein yang dihasilkan oleh kedua-dua tisu prostat kanser dan bukan kanser.
 • Tahap PSA yang tinggi boleh menunjukkan kanser prostat tetapi juga boleh menjadi tanda prostat radang.
 • Faktor-faktor lain selain tahap PSA perlu diambil kira apabila mendiagnosis kanser prostat.

Apa Itu Bacaan PSA?

Kanser prostat boleh dikesan dengan melakukan ujian darah Antigen Khusus Prostat  atau “Prostate-Specific Antigen” (PSA).Seorang lelaki sihat tanpa kanser prostat perlu mempunyai jumlah bacaam yang kecil PSA  di dalam darah berbanding pesakit kanser prostat.

Apabila bacaan PSA melebihi dari garis normal (kelenjar untuk menghasilkan lebih PSA) , ini bermakna prostat mempunyai masalah samada benign prostatic hyperplasia (pembesaran prostat) dan kanser prostat.

Apakah Bacaan PSA pada Prostat Yang Normal?

Ujian PSA adalah ujian yang mengukur tahap protein dalam darah. Keputusan biasanya diberikan dalam nanograms PSA setiap mililiter darah (ng / mL).

Ujian melalui kaedah Prostate-Specific Antigen (PSA) boleh membantu dalam proses untuk mengenal pasti sama ada protein yang dihasilkan oleh tisu prostat tersebut adalah normal atau tinggi.

 • Bacaan PSA kurang daripada satu,adalah bacaan normal,  risiko kanser prostat sangat rendah dan pemeriksaan PSA berikut boleh ditangguhkan selama tiga tahun.

 • Jika bacaan PSA kurang daripada empat, ia bukannya petanda sihat sepenuhnya, tetapi tetap perlu berwaspada

 • Jika bacaan melebihi 4ng/mililiter (ml), anda perlu mendapatkan perundingan dengan pakar urologi dengan ­segera untuk doktor mengesan sesuatu yang tidak normal pada prostat

ujian PSA boleh digunakan untuk membantu mendiagnosis kanser prostat, menentukan prognosis bagi mereka yang mempunyai kanser prostat, dan menjejaki perkembangan kanser atau tindak balas kepada rawatan.

Tahap Atau Peringkat Pekembangan Kanser Prostat

Tahap kanser prostat digunakan untuk mengetahui  pekembangan penyakit ini dan untuk membantu pelan rawatan . Peringkat di antara 1 hingga 4.

READ :  Kebaikan dan Tips Minum Air Masak 8 Gelas Sehari

Tahap dan peringkat kanser prostat adalah berdasarkan kepada saiz atau saiz tumor, bilangan nod limfa yang terlibat, dan sama ada  kanser atau tidak , merebak atau metastasis ke  organ-organ lain.

.

bacaan psa,kanser prostat, prostat membengkak ,rawatan kanser prostat,tahap kanser prostat

Tahap 1 :

 • Skor Gleason kurang daripada 6:  Gleason membandingkan sel-sel kanser kepada sel-sel normal. Semakin banyak sel-sel berbeza daripada sel-sel normal, semakin tinggi skor dan lebih agresif kanser itu.
 • Kanser adalah terhad kepada separuh daripada prostat dengan tidak merebak ke tisu sekeliling
 • tahap PSA di bawah skor 10.

.

Tahap 2 A:

 • Pada peringkat kanser prostat 2A, tumor itu masih terhad kepada sebelah prostat,
 • skor Gleason sehingga 7
 • PSA adalah lebih besar daripada 10 tetapi kurang daripada 20 ng / mL.

.

Tahap 2 B:

 • tumor mungkin telah merebak ke sebelah yang bertentangan dengan kelenjar prostat
 • skor Gleason 8 atau lebih tinggi atau tahap PSA sebanyak 20 atau lebih besar mengkategorikan kanser sebagai peringkat 2B
 • Jika tumor telah merebak ke kedua-dua belah prostat ,peringkat  seterusnya adalah 2B  ,tahap PSA dan skor Gleason
READ :  Anda Mempunyai Masalah Tiroid?

.

Tahap 3 dan 4

 • Pada peringkat 3 tumor telah berkembang melalui kapsul prostat dan mungkin telah menyerang tisu berdekatan
 • Pada peringkat 4 tumor adalah tetap atau tak alih dan menyerang struktur berdekatan di luar vesikel seminal. Ia juga mungkin telah merebak ke tempat yang jauh seperti nodus limfa atau tulang.

.

Untuk menentukan saiz dan tahap tumor prostat, doktor menggunakan teknik pengimejan seperti imbasan CT, MRI, imbasan PET, dan biopsi prostat dan tisu lain dilakukan sekiranya terdapat ketidaknormalan pada bacaan PSA atau pemeriksaan kelenjar prostat..

 

Bagaimana Menurunkan Bacaan PSA Pada Kanser Prostat?

Shaklee mempunyai beberapa produk vitamin yang mampu menurunkan bacaan PSA dan  masalah penyakit prostat ini dari awal.
Rumusan bahan semulajadi yang terperinici yang dihasilkan oleh pakar-pakar saintis Shaklee yang terkemuka telah berjaya mencipta produk yang bersesuaian untuk kaum lelaki mengamalkannya.
.
Ianya merupakan Set Men’s Vital Health.
.
 produk shaklee untuk kanser prostat,cara merawat kanser prostat,shaklee untuk prostat

(i) Vivix

ubat kanser prostat paling berkesan,kanser prostat boleh sembuh,pengalaman pesakit kanser prostat,testimoni kanser prostat

Hasil kajian Resveratrol dan kanser prostat.

 1. Kajian membuktikan Resveratrol boleh merencatkan sel kanser prostat dimana ia boleh menyekat kejadian kanser pada peringkat awal dan menghalangnya menjadi lebih teruk.
 2. Selain itu, Resveratrol terbukti mampu menurunkan risiko penyakit jantung, kanser, diabetes dan penyakit neurodegenaratif. Ini adalah kerana Resveratrol bersifat antioksidan dan anti inflamasi disamping aktiviti biologinya yang boleh mengawal gene (DNA).
 3. Pengambilan Resveratrol menunjukkan penurunan sebanyak 43% dalam cell proliferation (proses pertumbuhan sel kanser).
 4. Walaupun Resveratrol tidak boleh memusnahkan sel prostat kanser 100%, tetapi tindakannya yang mampu melambatkan atau menghentikan perkembangan sel prostat kanser akan meningkatkan kualiti hidup pesakit dan memanjangkan jangka hayat pesakit.
READ :  Makanan yang Membantu Meningkatkan Berat Badan
Fungsi Vitamin E
.
Vitamin Gagah ini mengandungi agen antioksidan yang tinggi untuk menyingkirkan toksin dan sel-sel jahat dalam badan yang boleh mengakibatkan gejala kanser prostat. Tambahan pula, Vita-E Complex juga merupakan sifat larut dalam lemak yang secara saintifik boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dikalangan lelaki.
.
Kajian mendapati, kesan jangka panjang terhadap pengambilan Vitamin E mampu mengurangkan risiko kanser prostat dikalangan penghisap rokok.
.
Vitamin E berperanan meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki. Jadi dalam erti kata lain meningkatkan kesuburan lelaki.

Testimoni Pengguna Vitamin Shaklee bagi Masalah Kanser Prostat

#Testimoni 1 : Bebas dari Kanser Prostat dengan izin Allah selepas 1 botol pengambilan VIVIX

ubat kanser prostat paling berkesan,kanser prostat boleh sembuh,pengalaman pesakit kanser prostat,testimoni kanser prostat

#Testimoni 2 : Bacaan PSA untuk masalah prostat menurun!

ubat kanser prostat paling berkesan,kanser prostat boleh sembuh,pengalaman pesakit kanser prostat,testimoni kanser prostat
.

#Testimoni 3 : Pesakit BEBAS dari kanser prostat TAHAP 3!
ubat kanser prostat paling berkesan,kanser prostat boleh sembuh,pengalaman pesakit kanser prostat,testimoni kanser prostat

.

#Testimoni 4 : Bacaan PSA dari 39 turun kepada 22 selepas mengamalkan vitamin shaklee

ubat kanser prostat paling berkesan,kanser prostat boleh sembuh,pengalaman pesakit kanser prostat,testimoni kanser prostat

———————————–

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 

adalah pengedar sah Shaklee anda

.

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Bacaan PSA dan Peringkat Kanser Prostat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.