Awasi Risiko Masalah Menopause Awal atau Sebelum Usia

Menopause awal bermakna ovari wanita telah secara spontan berhenti kerja sebelum dia telah mencapai umur 40 tahun. Ianya boleh terjadi kepada wanita dan juga remaja di awal usia 20-an.
.
Menopause awal sering dikelirukan dengan menopause pra-matang, tetapi sebenarnya kedua-duanya adalah perkara yang berbeza. Syarat-syarat ini bergantung kepada umur wanita yang terlibat
 .
Jika menopause berlaku sebelum usia 45 tahun ia dianggap menopause awal 
 Jika menopause berlaku sebelum usia 40 tahun ia dianggap menopause pra-matang. 

Penyebab atau Menopause Awal Atau Sebelum Usia

Sebab-sebab yang tidak diketahui – dalam kebanyakan kes, punca tidak boleh dijumpai.

Ini dikenali sebagai kegagalan #Ovari Idiopathic. 

  • Keadaan autoimunhipotiroidisme, penyakit Crohn, lupus eritematosus  (SLE)  atau arthritis reumatoid.
  • Genetik – termasuk sindrom Turner. Sesetengah wanita dilahirkan dengan kelainan dalam kromosom X, mengganggu pengeluaran telur sebelum menopause harus bermula. Wanita yang dilahirkan dengan sangat sedikit telur, menyebabkan menopause berlaku lebih awal dari sepatutnya.
 .

# Menopause pembedahan

Menopause pembedahan melibatkan keputusan yang dilakukan oleh wanita atas sebab-sebab kesihatan. Wanita yang mengalami endometriosis, polip atau kanser ovari yang perlu menjalani oopherectomy (pembuangan ovari) atau histerektomi (pembuangan rahim, tiub fallopio, ovari ).
.
Pembedahan mendadak memotong fungsi ovari menyebabkan paras estrogen menurun secara tiba-tiba dan memaksa wanita itu ke dalam menopause.
 .

#Menopause Disebabkan oleh Rawatan Kanser

Menopause boleh disebabkan oleh kemoterapi atau radiasi rawatan kanser. Kemoterapi dan radiasi membunuh sel-sel kanser tetapi, malangnya, mereka juga membunuh sel-sel sihat.
.
Sel-sel rambut, sel-sel pencernaan, dan sel-sel ovari adalah sangat berisiko. Sesetengah wanita yang telah menjalani rawatan kanser berisiko terjadinya menopause.
 .

#Jangkitan

Jangkitan seperti beguk dan batuk kering boleh menjangkiti ovari, menjejaskan keseimbangan hormon anda. Ini adalah amat jarang berlaku.
 

Gejala Menopause Awal Pra-matang

Tanda-tanda menopaus adalah sama seperti orang-orang menopause semula jadi.
 Wanita biasanya mengalami berpeluh malam atau hot flashes
 Insomnia atau susah untuk tidur
 Sakit kepala
 Sakit sendi atau otot.
 Perubahan bentuk badan, pertambahan berat badan di sekitar abdomen.
 Turun naik emosi, termasuk keresahan, kemurungan, ketagihan, dan kealpaan.
Kurang bernafsu dalam hubungan intim
Masalah kekeringan faraj ketika bersama suami
.
Semua gejala-gejala ini dicetuskan oleh perubahan hormon dalam badan semasa menopause. Puncanya adalah disebabkan oleh  tahap estrogen mengurangkan secara mendadak pada permulaan menopause, menyebabkan pelbagai perubahan dalam fungsi badan.
 .

Menopause awal dan pra-matang cenderung untuk dikaitkan dengan gejala yang lebih teruk daripada menopause biasa yang berlaku selepas umur 45 tahun. Kerana menopause awal biasanya kerana sakit, pembedahan, atau isu-isu genetik, terdapat penurunan yang pesat dalam jumlah estrogen (dikenali sebagai “kemalangan estrogen”) dalam badan anda

 

Pilihan Rawatan Untuk Masalah Menopause Sebelum Usia atau Awal

(i) Pil Hormon – Rawatan khusus bagi wanita yang putus haid ialah dengan memberi ubat hormon estrogen secara terus-menerus. Hormon estrogen boleh didapati dalam berbagai bentuk; Pil yang dimakan; ‘implant’ yang disuntikkan beberapa bulan sekali; Krim yang disapu dan lain-lain.

READ :  7 Langkah Mudah Belian Produk Shaklee Secara Online

Pil hormon ini mengandungi estrogen dan perlu dimakan setiap hari untuk beberapa tahun. Tujuan memberi ubat pil ini ialah untuk mengatasi masalah kemerosotan hormon yang biasanya dikeluarkan oleh ovari.

.

(ii)Sokongan Moral – Bagi mengatasi masalah jiwa dan emosi yang berkaitan dengan putus haid, sokongan dari orang yang rapat dengannya seperti suami, anak-anak, sadara-mara dan rakan adalah penting. Suami perlu memahami perubahan akibat putus haid dan memberi bantuan dengan nasihat dan kata-kata yang menaikkan semangat dan keyakinan diri wanita tersebut.

Jika masalah yang dialami itu teruk, perlulah ia mendapat nasihat daripada kaunselor atau doktor. Kebanyakan daripada masalah-masalah tersebut hanyalah sementara dan akan lenyap dengan
sendirinya.

.

(3) Pemakanan yang seimbang dan tidak berlebihan dalam
karbohidrat seperti gula, nasi, mee coklat, kuih- muih, ais krim dan lain-lain.

.

 (4) Kawal  berat badan mengikut carta ‘ukuran tinggi-berat
badan’.
.
(5) Lakukan riadah yang sesuai dengan peribadi masing-masing
setiap hari.
.
(6) Amalkan ibadah dan suruhan Allah s.w.t. dengan tekun. Solat ,
puasa, zikir dan membaca Al-Quran telah dibuktikan boleh memberi ketenangan dan
ketenteraman fikiran
 

Apakah Alternatif Selain Pil Hormon Untuk Masalah Menopause Awal atau Pra-Matang?

Setiap wanita yang memakan pil hormon mestilah diawasi oleh doktor pakar sakit puan. Gejala masalah menopause awal dan pra matang lebih teruk daripada menopause biasa yang berlaku selepas umur 45 tahun.
 .
Kerana menopause awal biasanya kerana sakit, pembedahan, atau isu-isu genetik, terdapat penurunan yang pesat dalam jumlah estrogen (dikenali sebagai “kemalangan estrogen”) dalam badan anda. Ini menyebabkan anda memasuki menopause lebih cepat berbanding wanita lain.
 .
Adakalanya,kebergantungan pada pil hormone semata tidak membantu masalah mereka. Jadi, sebagai alternatifnya, disarankan pengambilan
.
GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita
yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause.
Bagaimana GLA ComplexShaklee membantu wanita menopause?
(1) Mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. Semasa menopos, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen.
Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopos.
 .
(2) Bagi wanita yang mengalami menopos awal (pre-menopos) adalah sangat digalakkan
mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.
 ,
(3) Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.
 .
(4) Wanita menopos yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.
(5) Pertambahan berat wanita menopos juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.
menopause shaklee,menopause shaklee vitamin,perimenopause, tanda awal menopause,tanda awal menopause, gejala menopause, apa itu menopause,gla complex dan menopause,masalah menopause
 .
Sesuai untuk yang mengalami masalah menopause awal dan pramatang, vivix Shaklee sangat
sangat membantu anda . Suka saya ingatkan sekali lagi, gejala bagi mereka yang mengalami menopause awal dan pramatang lebih teruk berbanding menopause biasa disebabkan penurunan yang pesat dalam jumlah estrogen (dikenali sebagai “kemalangan estrogen”) dalam badan
 .
Vivix Shaklee adalah antara makanan tambahan terbaik dari Shaklee..menjadi pilihan mereka yang mementingkan kesehatan dan kecantikan..dan juga untuk awet muda.
  • Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerusakan DNA (salah satunya akibat radikal bebas) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut.
  • Memperbaiki tenaga sel. Semakin tubuh kita mengalami penuaan, semakin cepat sel tubuh kita kehilangan tenaga. Ini akan menurunkan fungsi sel. Vivix membantu menguatkan sel tubuh.
  • Membantu meningkatkan fungsi otak, kardiovaskular, imunitas (kekebalan) dan sendi. Semakin tua, semakin kita rasa sakit sana sini, ingatan pun makin pudar. Vivix membantu mengembalikan keremajaan
Pesakit ini berusia 27 tahun,  terpaksa membuang rahim akibat kanser ovari. Selepas itu ,beliau menghadapi gelaja menopause sehingga menjadikan belaiu tak selesa dan kurang berkeyakinan.
.
Beliau mencari alternatif dengan Vivix Shaklee dan Gla Complex. Selepas itu, kesan dari pengambilan kedua vitamin itu, beliau kembali aktif seperti biasa dan tiada lagi gejala menopause seperti yang dirasakan sebelum ini.
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN
.
♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Awasi Risiko Masalah Menopause Awal atau Sebelum Usia was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.