Atasi Masalah Buah Pinggang Bocor – Nephrotic Syndrom

penyebab buah pinggang rosak,tanda penapis buah pinggang bocor, nephrotic syndrome,tanda penapis buah pinggang rosak
Masalah ini dinamakan Nephrotic Syndrome atau Penapis Buah Pinggang Bocor. Di dalam buah pinggang kita terdapat penapis halus yang bernama “Glomeruli“. Ia berfungsi untuk menghalang albumin (sejenis protein) dari keluar ke dalam air kencing.

Apabila glomeruli ini telah rosak atau bocor, lebih daripada 3 gram protein akan terkeluar melalui air kencing di dalam masa 24 jam setiap hari (dipanggil proteinuria).

Keadaan ini akan menyebabkan badan mula kehilangan banyak protein yang sangat penting untuk sistem tubuh (kebocoran protein)

Kerosakan fungsi buah pinggang boleh dibahagikan dua iaitu ;

 1. Kerosakan fungsi penapis buah pinggang
 2. Kerosakan fungsi pembuangan bahan kumuh.

‍‍‍‍‍Bagi kerosakan fungsi penapis buah pinggang, doktor biasanya menggunakan istilah kebocoran buah pinggang. Ini bukan ‘bocor’ seperti pecah.

 

Tanda Tanda Buah Pinggang Bocor

Pesakit yang mengalami Nephrotic Syndrome atau penapis buah pinggang bocor akan mengalami tanda-tanda seperti dibawah, ia bermaksud anda perlu lebih berhati-hati dan segera mendapatkan pemeriksaan kesihatan :
 1. Bengkak kaki dan muka,
 2. Air kencing berbuih (frothy),
 3. Kencing berdarah,
 4. Tanda-tanda darah tinggi
 5. Kegagalan pembuangan bahan kumuh badan.

Tanda-tanda lain seperti sukar bernafas dan kenaikan berat badan mendadak disebabkan kandungan air berlebihan dalam badan, keguguran rambut, sakit sendi, demam berpanjangan, luka di mulut (ulcers), ruam terutamanya di bahagian muka (malar rash).

buah pinggang bocor, testimoni penyakit buah pinggang, Nephrotic Syndrom,Atasi Masalah Buah Pinggang Bocor,kencing berbuih petanda buah pinggang rosak,protein berlebihan dalam air kencing,sakit buah pinggang
Tanda di atas menunjukkan seseorang itu mengalami masalah kerosakan buah pinggang. Biasanya gejala ini dianggap perkara biasa dan sering diketepikan, sedangkan ia petanda penting kepada masalah buah pinggang.
 .
Kehadirannya tidak dirasai dan pesakit masih boleh menjalankan kegiatan harian tanpa masalah kerana kesan hanya timbul apabila penyakit sampai ke tahap serius. Ia mengambil masa bertahun-tahun sebelum menunjukkan kesan kepada kesihatan.

Komplikasi Dari  Nephrotic Syndrome Atau Penapis Buah Pinggang Bocor

Komplikasi yang mungkin akan berlaku akibat Nephrotic Syndrome atau penapis buah pinggang bocor termasuklah:
 • Pembesaran kanak-kanak terbantut dan mereka perlu dimasukkan ke dalam hospital sehingga sembuh
 • Antibodi badan akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pesakit mudah diserang jangkitan kuman sehingga boleh membawa risiko maut
 • Air yang terkumpul di selaput paru-paru dan tisu badan boleh menjadi tempat pembiakan kuman yang meningkatkan risiko jangkitan paru-paru
 • Kegagalan buah pinggang peringkat akhir di mana ia tidak dapat lagi berfungsi dengan baik
 • Darah menjadi lebih pekat akibat kehilangan banyak air yang boleh menyebabkan salur darah bengkak (edema) seperti pada kaki, sekitar mata dan muka, atau pada bahagian perut.
 • Kebergantungan kepada ubat seperti steroid yang perlu diambil, dan mungkin akan memberi banyak kesan sampingan.
 • Hati pula akan mula menghasilkan lebih banyak lemak di dalam darah
 

Rawatan Yang Perlu Dijalani Untuk Atasi  Nephrotic Syndrome atau Penapis Buah Pinggang Bocor

Kaedah rawatan yang mungkin anda perlu ambil untuk merawat  Nephrotic Syndrome atau penapis buah pinggang bocor adalah :
 • Ubat steroid (prednisolone) diberikan mengikut berat badan sehingga tiada lagi protein di dalam air kencing. Kemudian dose ubat akan dikurangkan sedikit demi sedikit
 • Ubat kencing akan diberikan sekiranya muka dan badan bengkak air sehingga boleh mengancam nyawa.
 • Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang .
 • Protein albumin akan dimasukkan kedalam salur darah jika perlu
 • Antibiotik akan diberikan sekiranya terdapat jangkitan
 • Menjaga diet dalam pemakanan seharian iaitu mengurangkan pengambilan garam mengawal pengambilan air (untuk kes edema yang teruk)
 • Memastikan pengambilan kalori dan protein yang baik dalam diet seharian
 

Testimoni Pesakit Nephrotic Syndrome

Testimoni 1 : Inilah yang berlaku pada seorang pesakit buah pinggang bocor iaitu Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Pada bulan September 2015, telah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom iaitu buah pinggang bocor yang menyebabkan protein terkeluar melalui air kencing.

buah pinggang bocor, testimoni penyakit buah pinggang, Nephrotic Syndrom,Atasi Masalah Buah Pinggang Bocor,kencing berbuih tanda buah pinggang rosak,protein berlebihan dalam air kencing,sakit buah pinggang
 .
Tanda atau simptom yang dialami  
Sebenarnya sebelum tu lagi saya perasan air kencing berbuih tetapi saya tak fikir ia sesuatu yang pelik dan tanda penyakit ini. Tetapi bila tangan dan kaki membengkak, barulah saya menyedari ada yang tidak normal. Saya membuat pemeriksaan di Hospital.
 .
Rawatan Yang Dijalankan :
Setelah disahkan mengalami Nephrotic Syndrom doktor memberi “sebeban” ubat yang pada saya sangat banyak untuk ditelan. Dengan ubat surut bengkak, ubat kolesterol, ubat darah tinggi.
.
Ya, penyakit ini turut memberi saya pakej penyakit yang lain yang sebelum ini saya memang tidak pernah menghidapinya.
 .
Doktor turut memberi steroid tetapi menyatakan jika saya bersetuju untuk membuat Biopsi iaitu prosedur mengambil sampel buah pinggang maka saya tak perlu mengambil steroid.
 .
Langkah Alternatif Merawat Masalah Nephrotic Syndrom:
Saya berbincang dengan isteri, kami bersetuju untuk memulangkan sebungkus besar Steroid dan memberitahu Doktor kami ingin membuat Biopsi. Hakikat yang sebenarnya kami ingin berikhtiar dengan VIVIX SHAKLEE.
.
Kalau sebelum ini saya antara yang culas memakan vitamin tapi dengan Vivix saya sangat konsisten. Maka saya meneruskan suplemen dan juga ubat doktor kecuali steroid.
 .
Alhamdulillah dengan izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein di dalam urin menampakkan penurunan. Dan setelah 3botol Vivix iaitu lebih kurang 3bulan saya ada temujanji dengan Doktor pakar di Selayang.
.
Dan Alhamdulillah saya sangat bersyukur apabila Doktor mengesahkan air kencing saya tiada lagi protein, tekanan darah normal dan ujian darah semua menunjukkan result yang cantik. Doktor juga stopkan semua ubat dan yang paling best Doktor sendiri yang beritahu TAK PERLU BUAT BIOPSI.
 .
Kalau sebelum ini saya dan isteri merasakan Vivix mahal tetapi bila dalam situasi ini barulah kami menyedari duit boleh dicari, namun buah pinggang itu lebih berharga, tiada gantinya.Terima kasih Allah. Terima kasih Shaklee.
.

Testimoni 2 : “Tak ada dah buah pinggang bocor.” Ayah beliau disahkan mengalami masalah buah pinggang bocor. Selepas tengok video testimoni supermom tu, beliau terus nak beli. Sekarang masuk botol kedua dah. Happy sangat bila beliau bagitau tentang perubahan ayah beliau sekarang.

buah pinggang bocor boleh sembuh,testimoni buah pinggang bocor,shaklee untuk buah pinggang ,vitamin untuk pesakit buah pinggang

.

Testimoni 3  : “Master, anak sulung saya 8y old Nephrotic syndrom survival. Selepas setahun ambil vivix anak saya kini pulih dan tak perlu lagi bergantung kepada high dose steroid untuk masalah protein bocor”  .Alhamdulillah. Kak El Rasa bagai ada cahaya menyinar bila dapat Tahu ada yang sembuh dengan asbab Vivix.

buah pinggang bocor boleh sembuh,testimoni buah pinggang bocor,shaklee untuk buah pinggang ,vitamin untuk pesakit buah pinggang


Bagaimana Vivix Shaklee Membantu Masalah Kebocoran Buah Pinggang (NEPHROTIC SYNDROM) ?

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang
vivix untuk sakit buah pinggang
Vivix sebagai nutrisi sihat untuk buah pinggang, yang membantu memperbaharui sel dan memulihkan sel kita secara keseluruhannya supaya kembali seperti dna sel kita yang asal sewaktu kita sihat dan muda.
.
Proses ini menyebabkan tubuh akan menolak unsur asing yang tidak baik dan memulihkan semula sel seperti asalnya sebagaimana ketika kita sihat.
 .
Berdasarkan kajian, Vivix mengandungi resveratrol. RESVERATROL ini membantu pesakit buah pinggang melalui 6 kaedah iaitu:
 • Antioksidan : Mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nephron buah pinggang dan mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf buah pinggang.
 • Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal.
 • Mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang.
 • Mengembangkan salur darah pada buah pinggang.
 • Mengurangkan proses lipid peroksida.
 • Mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang.
READ :  Rahsia Penawar Hentikan Kanser dari Merebak Secara Semulajadi

Begitu juga dengan pesakit buah pinggang. Ia membantu memulihkan kesihatan pesakit buah pinggang secara menyeluruh dan menjadikan pesakit buah pinggang lebih sihat setelah mengamalkannya.

 

Testimoni Pengguna

# Testimoni 1 : Sebelum ni kencing berbuih macam teh tarik . Sejak amalkan Shaklee, Kencing berbuih kejap ada kejap takda

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
.

# Testimoni 2 : Tiada lagi protein berlebihan dalam air Kencing

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
 .

# Testimoni 3 : Dengan Izin Allah, setelah sebotol Vivix bacaan protein dalam air kencing menampakkan penurunan. Inilah yang berlaku pada seorang pesakit buah pinggang bocor iaitu Muhamad Rosdi Ismail,38 tahun. Jom kita baca kisah kesihatan beliau  disini

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
 

# Testimoni 4: Tiada lagi protein berlebihan dalam air Kencing, dengan sebotol penggunaan Vivix

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
 
.

# Testimoni 5 : Bacaan gula normal, bacaan dialisis semakin menurun dari hari ke hari

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
 .

# Testimoni 6 : dari pesakit buah pinggang tahap 5, setelah amalkan vivix, 73 hari tak perlu lakukan dialisis buah pinggang

 .

# Testimoni 7 : Protein dalam buah pinggang menunjukkan penurunan . Sudah henti pengambilan ubat dari hospital

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang
 .

# Testimoni 8 : Buah pinggang semakin baik, dialisis dibatalkan !

vivix untuk pesakit buah pinggang,ubat buah pinggang paling mujarab,makanan tambahan untuk pesakit buah pinggang,shaklee untuk buah pinggang,testimoni vivix untuk buah pinggang

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Atasi Masalah Buah Pinggang Bocor – Nephrotic Syndrom was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.