Asid Folik Penting Mereka Yang Merancang untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan

kepentingan asid folik,asid folik untuk kesuburan,asid folic untuk cepat hamil,asid folic shaklee
Kepentingan pengambilan asid folik biasanya dititikberatkan pada ibu mengandung. Sebenarnya ramai lagi yang tak tahu, pengambilan asid folik juga penting untuk mereka yang merancang untuk hamil sekurangnya 3 bulan sebelumnya . Asid folik berguna untuk kaum Adam. Jadi bakal bapa juga patut mengamalkannya.
.
Jika anda membuat hubungan kelamin suami isteri tanpa menggunakan kaedah perancang keluarga, sila lah ambil folic acid setiap hari, sebab anda tidak boleh meramalkan bila masanya anda akan hamil.
.

Selalunya saya memberi nasihat kepada ibu yang sihat bagaimana mengelakkan Anencephaly (bayi lahir cacat tanpa tulang tengkorak dan otak bayi tidak terbentuk) dan mengurangkan kadar kecacatan anak Neural Tube Defect berbanding  ibu yang tidak mengambil supplemen ini.

Ambillah asid folik  supplemen setiap hari selama 3 bulan sebelum hamil, dan teruskan folic acid bila hamil untuk tiga bulan yang pertama.

Apa itu asid folik ?

Folik Asid (atau folate), juga dikenali sebagai vitamin B9 yang sangat diperlukan untuk membina sel-sel baru dalam tubuh. Ia penting dalam membina DNA yang baru dan membaiki DNA yang rosak dalam sel.

Oleh itu ia sangat diperlukan oleh bayi dalam rahim untuk membina banyak sel-sel baru. Jika si ibu kekurangan folic acid, kesihatan bayi dalam rahim mungkin juga akan terjejas

 

Kebaikan Pengambilan Asid Folik Bagi Anda Yang Merancang untuk Hamil?

Terutama jika pasangan sudah merancang menimang cahaya mata. Kebaikkan asid folik dikatakan

 •  mampu meningkatkan kadar kesuburan.
 •  mengurangkan risiko keguguran
 •  optimumkan penyempurnaan pembentukan sistem saraf fetus
 •  mematangkan ovum
 •  kurang risiko kecacatan pada sperma si suami

Bagaimana asid folik boleh membantu meningkatkan kesuburan?

Tahukah anda asid folik juga digalakkan diambil sebelum  mengandung lagi? Terutama jika pasangan sudah merancang menimang cahaya mata. Kebaikkan asid folik dikatakan mampu meningkatkan kadar kesuburan.
 .
Bagaimana? Tentu anda semua nak tahukan 🙂

(1) Kesuburan Lelaki

Folik asid dipercayai dapat membantu merawat kesuburan pada lelaki. Ia akan mengurangkan kecacatan kromosom pada sperma lelaki.Kesan kekurangan asid folik pada suami :

 • Kesuburan mungkin terjejas.
 • Sperma yang mengalami kecacatan kromoson apabila disenyawakan dengan ovum akan menghasilkan janin yang tidak dapat hidup lama.
 • Mengakibatkan wanita mengalami keguguran pada peringkat awal kehamilan.
READ :  Virus Zika : 8 Fakta Yang Perlu Diketahui Ibu Mengandung

Jadi, untuk mengurangkan risiko ini, suami bolehlah mengambil folik asid 700-1000 mcg sehari sebagai usaha meningkatkan taraf kesuburan.

.

(2) Kesuburan Wanita

Untuk wanita pula, kebaikkan asid folik dalam kesuburan adalah kerana ia membantu prosess spermatogenesis.Asid folik berupaya membantu dalam

 • kematangan telur ovum
 • pembentukan placenta dan ketika janin melekat ke dalam rahim kerana fungsi dan kebaikkan inilah, asid folik harus diambil sebagai usaha untuk merawat kesuburan.
 • mengurangkan risiko keguguran dan kelahiran pra matang
Asid Folik amat penting untuk wanita yang merancang kehamilan. Ia adalah seperti menyediakan rahim kita dengan nutrient yang secukupnya bagi menerima sel telur.
.
Fasa ini adalah amat penting bagi menentukan kejayaan seseorang wanita itu untuk hamil atau tidak kerana rahim yang kuat akan dapat menerima proses seterusnya manakala rahim yang lemah kerana kekurangan nutrient akan menolak proses selanjutnya mengakibatkan keguguran berlaku.
.
Untuk wanita yang mengalami masalah kesuburan dan merancang untuk hamil sangat-sangat digalakkan untuk mengambil Asid Folik
 

Bila asid folik  perlu diambil?

Bagi wanita yang merancang untuk hamil, ambillah asid folik sekurang-kurangnya 3-6 bulan sebelum mengandung.
 .
Bagi wanita yang telah hamil pula, mereka dinasihatkan agar mengamalkan pengambilan folic acid setiap hari sejak awal kehamilan dan harus diteruskan sekurang-kurangnya untuk 12 minggu pertama. Ini kerana dalam usia kehamilan 12 minggu pertama perkembangan otak dan sistem saraf bayi dalam rahim berkembang dengan cepat.
.
Apabila usia kehamilan memasuki trimester kedua iaitu berusia melebihi 13 minggu pengambilan folik asid boleh di hentikan. Tetapi digalakkan mengambil asid folik sehingga kelahiran bayi.
 

Dos Asid Folik yang DIPERLUKAN?

 • Wanita biasa – 400 microgram  sehari
 • Wanita hamil – 600–800 micrograms sehari
 

Bagaimanakah Memastikan Keperluan Dos Asid Folik Yang Mencukupi ?

Bagi anda yang merancang untuk hamil , seperti yang saya terangkan diatas. Dos pengambilan yang disarankan dan seelok eloknya adalah 400 mcg!
 .
jadi, sebelum anda memilih asid folik yang banyak berada dipasaran. Saya sarankan semak dulu nutrition fact dibelakang kotak vitamin tersebut 🙂
 .
Saya pon seperti anda, sebelum saya merancang untuk hamil. Saya siapkan diri dengan pengambilan asid folik bagi mengelakkan masalah selepas hamil . Yelahkan, untuk hamil badan kita perlu bersedia dari segala aspek kesihatan untuk elakkan benda yang tak diingini berlaku contohnya keguguran.
 .
Dalam banyak banyak vitamin yang ditawarkan dipasaran, saya memilih B Complex Shaklee sebagai vitamin asid folik saya. Kerana  B Complex Shaklee dilengkapi dengan Asid Folik.
.
asid folic terbaik , asid folik untuk kesuburan,asid folic untuk cepat hamil,berjaya hamil dengan asid folik
 

Kenapa saya memilih B Complex Shaklee ?

Saya memilih B Complex Shaklee kerana dilengkapi dengan 8 jenis Vitamin B yang diperlukan badan termasuk ASID FOLIK. Jom tengok nutrition fact pada B complex Shaklee.
.

Sebiji B Complex Shaklee dilengkapi dengan 200mcg Asid Folik, maknanya, untuk mencukupi keperluan Asid Folik , anda perlu mengambil 2 biji sehari untuk mendapatkan 400mcg seperti yang disarankan.

1 botol mampu bertahan untuk 2-4 bulan penggunaan dengan 120 biji sebotol !

Selain dari itu, B Complex Shaklee juga mengandungi 8 jenis Vitamin B yang sama penting untuk kesuburan wanita dan kesihatan.

Yang bezanya, kebanyakan Asid Folik yang dipasarkan di pasaran hanya mengandungi kumpulan vitamin B iaitu B1, B2 dan B3.

asid folic terbaik , asid folik untuk kesuburan,asid folic untuk cepat hamil,berjaya hamil dengan asid folik
1 botol , 4 bulan penggunaan
READ :  Kesan Sampingan Selepas Menjalani Rawatan Kemoterapi

 

Antara kebaikan B Complex Shaklee yang lainnya adalah :

 • B-Complex juga bertindak sebagai penenang/anti stress. Untuk anda yang merancang untuk hamil, stress boleh menyebabkan kemerosotan kestabilan hormon dalam badan. Jadi,kalau badan stress mulalah ada masalah dengan haid, hormon terganggu dan keguguran janin
 • Meningkatkan antibodi tubuh iaitu jauhkan kita dari sebarang jangkitan atau penyakit lain.
 • Penting untuk aktiviti sel genetik
READ :  Vivix Shaklee Membantu Merawat Diabetes atau Kencing Manis (9 Testimoni)
————————————
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Asid Folik Penting Mereka Yang Merancang untuk Hamil dan Tingkatkan Kesuburan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.