9 faktor yang menyebabkan penurunan jumlah sperma & penyelesaiannya

Sperma yang berkualiti sangat penting untuk menghasilkan zuriat.
.
Sperma memerlukan masa selama 11 bulan untuk matang. Ini bermakna, seseorang itu akan mendapat benih yang berkualiti selepas 3 bulan melakukan persediaan yang sewajarnya.
.
Kesihatan , tekanan dan diet yang tidak tepat adalah beberapa faktor utama yang menyokong pengurangan jumlah sperma laki -laki . Ketika pasangan membincangkan rancangan kehamilan, kualiti sperma juga merupakan faktor yang menyumbang terhadap kejayaan persenyawaan sendiri .

Ciri Ciri Sperma Yang Subur

Lelaki dewasa menghasilkan 100 juta sperma sehari, atau lebih kurang 1,000 sperma setiap degupan jantung. Secara ringkas, sperma yang subur bergantung kepada beberapa paras rujuk:

Perbandingan Ciri Sperma Yang Subur dan Tidak Subur

1. Bilangan sperma

Lelaki dianggapkan subur dengan bilangan melebihi 48 juta sperma setiap ml air mani. Jumlah kurang dari 13.5juta dikategorikan sebagai kurang subur.

 

2. Motiliti (pergerakan) sperma

Tahap kesuburan yang baik ialah apabila 63% dari sperma itu dikesan bergerak secara normal manakala kurang subur jika peratusnya di bawah 32%.

 

3. Morfologi (bentuk) sperma

Jika sperma yang dikesan berbentuk normal melebihi 12% maka ia menandakan kesuburan. Paras di bawah 9% pula kurang subur.

Dalam kebanyakan kes, bagi mendapatkan sperma yang subur dan berkualiti ialah secara membekalkan bahan nutrisi yang mencukupi bagi menghasilkan sperma dan seterusnya memastikan gaya hidup yang sihat supaya tidak menjejaskan penghasilan dan kualiti sperma tersebut.

 Faktor yang menyebabkan penurunan jumlah sperma.

Faktor yang menyebabkan penurunan jumlah sperma, punca sperma abnormal, mati pucuk, cara atasi mati pucuk, suami mandul, sperma suami bermasalah, lelaki kurang sperma, kesuburan shaklee, vitamin kuat, ubat kuat, pil kuda, nafsu seks, coq10 shaklee, zinc complex, zink complex ,sperma sihat, suami subur  

 

1 . Mandi air hangat

Berendam dalam air panas melebihi setengah jam boleh meningkatkan suhu kerandut telur dan mengurangkan bilangan sperma.

READ :  Testimoni Puan Ina Berjaya Menyusukan Bayi Kembar

 

2. Pemakaian seluar ketat

Memakai seluar yang terlalu ketat boleh meningkatkan suhu testis. Ini pada gilirannya dapat menurunkan jumlah sperma dan kualiti.

 

3. Radiasi telefon bimbit

Radiasi dari telefon bimbit mempunyai kesan yang besar pada pengeluaran jumlah sperma laki -laki . Menurut satu kajian , radiasi telefon bimbit juga boleh mengurangkan jumlah sperma.

 

4. Stress

Stres adalah salah satu penyebab dari pelbagai masalah kesihatan. Stres tidak hanya mempengaruhi kesihatan emosi , tetapi juga menyebabkan masalah kemandulan pada lelaki.

Ia juga meningkatkan penghasilan hormon kortisol yang mana boleh menyebabkan perubahan kepada penghasilan hormon-hormon kesuburan lelaki.

 

5. Jarang berhubungan seks

Seks adalah salah satu penyelesaian yang terbaik untuk beberapa masalah seksual. Hubungan seksual Jarang dapat menurunkan jumlah sperma. Jarang berhubungan seks juga boleh membuat sperma bentuk perubahan seks dan menjadi basi.

 

6. Alkohol

 Minum arak boleh menurunkan kadar testosteron dan boleh mengurangkan jumlah sperma. Ini adalah salah satu penyebab kemandulan pada lelaki.

 

7. Elakkan diri dari merokok, menggunakan ganja dan meminum arak.

Merokok boleh menyebabkan mati pucuk . Selain mengurangkan jumlah sperma, juga boleh membuat lelaki menjadi tidak subur. Bahkan , merokok juga boleh menyebabkan kemandulan.
Merokok (termasuk mengunyah tembakau), penyalahgunaan ganja dan selalu meminum arak adalah faktor yang selalu dikaitkan dengan bilangan sperma yang rendah.
Terdapat juga kajian yang menunjukkan penggunaan bahan di atas secara berlebihan dikaitkan dengan kerosakkan pada DNA sperma sehingga dapat mengakibatkan perkembangan janin yang abnormal dan meningkatkan risiko kanser bagi generasi akan datang.

8. Obesiti

obesiti dan mengurangkan jumlah sperma. Kajian yang dilakukan oleh British Journal of Sports Medicine menegaskan bahawa lelaki yang tidak menonton TV banyak dan bersenam secara teratur mempunyai jumlah sperma yang lebih baik dan kualiti.

READ :  Tips Bantu Sperma Hidup Lebih Lama dalam Tiub Fallopio

Lemak badan yang terlalu sedikit ataupun terlalu banyak boleh menjejaskan penghasilan hormon-hormon kesuburan lelaki seperti GnRH, LH, FSH dan testosterone.

 

9. Menggunakan komputer riba

 Menggunakan laptop di pangkuan oleh jangka waktu yang panjang akan meningkatkan suhu di skrotum dan mengurangkan pengeluaran sperma.

Vitamin Shaklee yang Membantu Meningkatkan Kesuburan Lelaki

Kebanyakkan masalah yang melibatkan kaum lelaki ialah tidak dapat menghasilkan sperma yang normal, sperma yang bergerak bebas dengan mencukupi.

Air mani lelaki (sperma dan cecair nutrien) yang dikatakan berkualiti apabila terdapat lebih 20 juta sperma dalam setiap 1 mililiter (ml) air mani.

Jadi, untuk membantu si suami menghasilkan sperma yang berkualiti dan berkuantiti, ia memerlukan supplement atau makanan tambahan iaitu :

(1) VITAMIN E SHAKLEE + SELENIUM 

Mempertingkatkan Kemampuan Reproduktif – Kajian telah mendapati vitamin e mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Orang lelaki  yang mengambil 600IU – 800IU vitamin e sehari mampu meningkatkan jumlah sperma mereka.
 .
Terdapat kajian yang melibatkan 690 lelaki tidak subur yang menerima tambahan selenium dan vitamin e untuk sekurang-kurangnya 100 hari.
 
Hasil kajian mendapati  :
  • 52% – Meningkat mobiliti sperma dan morfologi
  • 37% – Kehamilan secara spontan -ini berlaku kepada isteri mereka
  • 11% – tiada keputusan – kemungkinan mereka mempunyai masalah lain.
READ :  8 Manfaat Detoks atau Singkirkan Toksin Pada Kesihatan

 

Kesimpulan – tambahan selenium dan vitamin e boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat pada kesihatan khasnya padakeaktifan sperma
 .
 .

(2) ZINC COMPLEX SHAKLEE 

Untuk suami, sangat digalakkan mengambil zinc untuk meningkatkan kesuburan mereka. Zinc Complex penting untuk pengeluaran sperma dan memberi kekuatan kepada sperma. 
Kekurangan zinc menyebabkan penurunan hormon testosteron, pengecutan testis dan pengurangan sperma yang sihat.Selain itu, pengambilan zinc complex pada jangka panjang mampu memperbaiki kemampuan seks lelaki, impoten, meninggikan kiraan sperma. Zinc yang secukupnya penting untuk keupayaan seks yang bertenaga.

Testimoni Pengguna

 # Testimoni 1

 

 

 # Testimoni 2

Testimoni Pelanggan yang akhirnya berjaya hamil setelah ikhtiar dengan Set Kesuburan Shaklee dan suaminya pula mengambil Set Kesuburan Lelaki untuk memekatkan sperma
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
.
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAUPUN
 .
♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif 
☑ Konsultasi percuma berterusan 
 
————————————

 
 
9 faktor yang menyebabkan penurunan jumlah sperma & penyelesaiannya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.