9 Cara Untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi atau Dengan Berkesan

9 cara untuk mengawal dan menurunkan  bacaan tekanan darah tinggi dengan berkesan. Gaya hidup sihat  boleh membantu mencegah dan mengurangkan risiko masalah kesihatan penyakit darah tinggi atau hipertensi di masa depan.

Serta dapat mengurangkan mengurangkan risiko serangan jantung, angin ahmar, dan penyakit serius lain.

Jika anda berjaya mengawal tekanan darah anda dengan gaya hidup sihat, anda mungkin mengelakkan, menunda atau mengurangkan keperluan pengambilan ubat.

Tekanan darah tinggi terjadi apabila tekanan darah lebih tinggi dari 140/90 mmHG.

Angka 140 mmHG merujuk bacaan sistolik ketika jantung mengepam darah  keseluruh tubuh.

Sementara itu angka 90 mmHG merujuk pada bacaan diastolik, ketika jantung dalam keadaan rehat,sambil mengisi ulang bilik dengan darah.

bacaan tekanan darah tinggi

9 Cara Untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi

Tekanan darah tinggi , yang juga dikenali sebagai hipertensi, meningkatkan risiko anda mengalami banyak masalah kesihatan yang serius, termasuk penyakit jantung, strok , dan penyakit buah pinggang.

Berikut adalah antara langkah yang boleh anda lakukan untuk menurunkan tekanan darah anda dan mengekalkannya.

 1. Kurangkan berat badan anda

Tekanan darah sering meningkat apabila peningkatan berat badan. Lebihan berat badan juga boleh menyebabkan gangguan pernafasan semasa anda tidur, yang akan meningkatkan tekanan darah anda.

Turunkan berat badan adalah salah satu cara paling berkesan untuk mengawal tekanan darah. Penurunan 4.5 kilogram dapat mengurangkan tekanan darah anda.

Anda juga harus mengurangkan inci  pinggang anda,terbukti dapat menurunkan risiko tekanan darah tinggi.

Secara umum:

 • Lelaki berisiko jika ukuran pinggangnya lebih besar daripada 40 inci (102 sentimeter).
 • Wanita berisiko jika saiz pinggang mereka lebih besar daripada 35 inci (89 sentimeter).

.

 1. Bersenam dengan kerap

Lakukan  aktiviti fizikal sekurang-kurangnya 30 minit sepanjang hari dalam seminggu – dapat mengurangkan tekanan darah anda dengan 4 hingga 9 mm Hg. Adalah penting untuk melakukan secara konsisten kerana jika anda berhenti bersenam, tekanan darah anda dapat meningkat semula.

Senaman boleh membantu anda mengelakkan hipertensi berulang dan  boleh membawa tekanan darah anda ke tahap yang lebih selamat.

Jenis senaman terbaik untuk menurunkan tekanan darah termasuklah berjalan kaki, jogging, berbasikal, berenang atau menari. Latihan kekuatan juga boleh membantu mengurangkan tekanan darah.

.

 1. Makan makanan yang sihat

Makan makanan yang baik , diet yang kaya dengan bijirin, buah-buahan, sayur-sayuran dan produk tenusu rendah lemak dan skim pada lemak tepu dan kolesterol boleh menurunkan tekanan darah anda sehingga 14 mm Hg.

READ :  Kebaikan Garlic Complex Shaklee , Khasiat Bawang Putih

Pelan makan ini dikenali sebagai “Dietary Approaches to Stop Hypertension”  (DASH).

Ia tidak mudah untuk mengubah tabiat makan anda, tetapi dengan tip ini, anda boleh mengamalkan diet yang sihat:

 • Catat pengambilan makanan. Menulis apa yang anda makan, walaupun hanya seminggu, boleh menggambarkan tabiat makan anda yang sebenar . Dari situ, anda boleh pantau apa yang anda makan, berapa banyak, bila dan mengapa.
 • Pertimbangkan untuk meningkatkan kalium.Kalium (potassium) boleh mengurangkan kesan natrium (sodium) pada tekanan darah. Sumber kalium yang terbaik adalah makanan, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, dan bukan makanan tambahan.
 • Jadi pembeli pintar. Baca label makanan apabila anda berbelanja dan berpegang pada pelan pemakanan sihat semasa anda sedang makan.

.

 1. Kurangkan pengambilan garam

Jangan tambahkan garam. Hanya 1 sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium. Gunakan herba atau rempah untuk menambah rasa kepada makanan anda.

Apabila kita menambah garam dalam makanan, bermakna kita menambahkan sodium chloride ke dalamnya. Ia adalah punca utama kegagalan pesakit darah tinggi untuk mengawal tekanan darah mereka.

Walaupun pengurangan kecil dalam natrium (sodium) dalam diet, anda dapat mengurangkan tekanan darah dengan 2 hingga 8 mm Hg.

Kesan pengambilan natrium pada tekanan darah berbeza-beza mengikut individu. Secara umum, hadkan natrium kepada kurang daripada 2,300 miligram (mg) sehari atau kurang.

 • Baca label makanan. Jika boleh, pilih alternatif makanan rendah natrium
 • dalam makanan. Kebanyakan natrium ditambah semasa pemprosesan.
 • Jangan tambah garam. Hanya 1 sudu teh garam mempunyai 2,300 mg natrium. Gunakan herba atau rempah untuk menambah rasa kepada makanan anda.
 • Jika anda tidak merasakan anda secara drastik boleh mengurangkan natrium dalam diet anda secara tiba-tiba, kurangkan secara dengan perlahan sehingga menyesuaikan diri dari masa ke masa.

.

5. Berhenti merokok

Setiap rokok yang anda hisap boleh meningkatkan tekanan darah anda selama beberapa minit selepas anda selesai. Berhenti merokok membantu tekanan darah anda kembali normal.

Orang yang berhenti merokok, tanpa mengira umur, mempunyai peningkatan yang besar dalam jangka hayat.

.

 1. Kurangkan kafein

kafein Memainkan peranan dalam tekanan darah. Kafein boleh meningkatkan tekanan darah sebanyak 10 mm Hg

READ :  Review : Garlic Shaklee Atasi Masalah Tekanan Darah Tinggi
Hubungkait Tekanan Darah Tinggi dan Kafein

Untuk melihat sama ada kafein meningkatkan tekanan darah anda, memeriksa tekanan anda dalam masa 30 minit minum minuman berkafein. Jika tekanan darah anda meningkat 5 hingga 10 mm Hg, anda mungkin sensitif kepada kesan kafein.

.

 1. Mengurangkan tekanan

Stress atau tekanan boleh menyumbang kepada tekanan darah tinggi.Terutamanya bila anda tertekan atau stress,anda  tak menjaga pengambilan makanan,lebih banyak makan makanan segera yang tinggi garam,merokok, minum minuman alkohol

Ambil sedikit masa untuk berfikir tentang apa yang menyebabkan anda merasa tertekan, seperti kerja, keluarga, kewangan atau penyakit. Sebaik sahaja anda tahu puncanya, pertimbangkan solusi atau jalan keluar  dari stress

Jika anda tidak boleh menghapuskan semua tekanan anda, anda sekurang-kurangnya dapat menampung mereka dengan cara yang lebih sihat. Mencuba:

 .

 1. Pantau tekanan darah anda

pemantauan di rumah boleh membantu anda memantau tekanan darah anda, pastikan perubahan gaya hidup anda bekerja, dan memberi isyarat kepada anda dan doktor anda kepada komplikasi kesihatan . Alat pemantau tekanan darah boleh didapati secara meluas dan tanpa preskripsi.

Pastikan tekanan darah dipantau setiap hari,samada di rumah atau pejabat.

Tekanan darah tinggi boleh berlaku tanpa sebarang simptom. Jika doktor mengesahkan anda menghidap pre-hipertensi – tekanan darah adalah 120-129/80-89 mmHg, yang membawa risiko tinggi tercetusnya hipertensi

.

 1. Dapatkan sokongan moral dari keluarga dan rakan

Sokongan keluarga dan rakan-rakan boleh membantu meningkatkan kesihatan diri. Mereka mungkin menggalakkan anda untuk menjaga diri anda, menemani anda berjumpa doktor atau memulakan program senaman dengan anda untuk mengurangkan kadar tekanan darah anda.

PERHATIAN : Langkah ini berguna jika tekanan darah anda masih boleh dikawal tanpa perlu ubat. Nota ini tidak bermaksud menggantikan preskripsi ubat daripada doktor. Anda perlu terus menggunakan ubat yang diberi oleh doktor sekiranya diarah sedemikian.

 

Vitamin Shaklee untuk Masalah Darah Tinggi atau Hipertensi

shaklee untuk darah tinggi,ubat darah tinggi shaklee,produk untuk darah tinggi,
Suplemen shaklee untuk Stabilakan Tekanan Penyakit Darah Tinggi

1. Vivix Shaklee

Resveratrol dalam vivix juga membantu menyelesaikan tekanan darah tinggi (hypertension) melalui beberapa mekanisme.

Ia menurunkan keradangan sel ke dalam dinding pembuluh darah dan menaikkan kemampuan pembuluh darah tersebut untuk bertindakbalas dengan perubahan dalam tekanan darah.

Tambahan lagi, resveratrol sudah dikenalpasti baru-baru ini untuk menurunkan ketegangan pembuluh darah dan otot jantung yang menyebabkan hypertension berlaku

READ :  15 Kebaikan Gla Complex

Resveratrol juga bertindak didalam sel otak untuk menaikkan tekanan darah yang disebabkan oleh faktor pemakanan atau hormon

Kandungan Vivix yang kaya dengan resveratrol sangat-sangat membantu dalam mengurangkan risiko penyakit jantung dan tekanan darah tinggi. Resveratrol dapat menurunkan trigliserida , LDL, dan lemak berlebihan di dalam darah serta meningkatkan nisbah kolesterol HDL dan LDL.
.
Resveratrol di dalam Vivix juga berperanan sebagai ” pembersih pembuluh darah “, membantu menurunkan kepekatan darah dan mencegah terbentuknya pembekuan darah
 .

2. Garlic Complex

Garlic Complex membantu mengawal tekanan darah normal,menurunkan tekanan darah tinggi serta menggalakan kesihatan kardiovaskular dan juga mengurangkan kolesterol LDL, trigliserida dan kepekatan darah

.

Omega Guard Shaklee mengandungi Omega 3 yang terbukti mengurangkan hipertensi (tekanan darah tinggi).  Bertindak melancarkan saluran darah, membuang kolestrol . Kolestrol yang tidak terkawal menjadi bapa kepada penyakit darah tinggi, kencing manis dan sebagainya.

shaklee untuk darah tinggi,ubat darah tinggi shaklee

 

Testimoni Pengguna Shaklee Untuk Masalah Penyakit Darah Tinggi

#Testimoni 1

sembuh darah tinggi,vivix untuk darah tinggi,shaklee untuk darah tinggi,pengalaman darah tinggi
Vivix Shaklee membantu masalah tekanan ]darah tinggi
.

#Testimoni 2: Resveratrol dalam Vivix Shaklee bantu stabilkan bacaan tekanan darah tinggi dan kolestrol emak

Saya sarankan emak amalkan Vivix disamping amalkan ubat yang doktor beri. Selepas 6 bulan, beliau buat ujian darah sekali lagi.

Alhamdulillah, result ujian darah emak sangat bagus. Bacaan kolestrol turun dan bacaan darah pun turun. Beliau mula amalkan makanan sihat dan jaga kesihatan sungguh-sungguh.

sembuh darah tinggi,vivix untuk darah tinggi,shaklee untuk darah tinggi,pengalaman darah tinggi

.

#Testimoni 3: Bacaan tekanan darah tinggi kembali normal selepas mengamalkan Vitamin Shaklee

sembuh darah tinggi,vivix untuk darah tinggi,shaklee untuk darah tinggi,pengalaman darah tinggi

.

#Testimoni 4: Selepas mengamalkan Omega Guard dan GArlic Complex,bacaan darah tinggi menurun dengan berkesan

 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
9 Cara Untuk Mengawal Tekanan Darah Tinggi atau Dengan Berkesan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.