8 Tips Dapatkan Tidur Yang Berkualiti dan Atasi Insomnia

tips-tidur-lena-nyenyak-atasi-insommia

Kalau anda tidak cukup tidur, ini akan memberi kesan pada berat badan. Masa itulah badan akan letih.

Sesetengah orang juga akan bergantung pada kopi untuk kekal bertenaga sehingga ada yang menjadi ‘Ketagihan Kafein’.  Sebab terlalu letih juga, anda tidak akan bersenam.

Kebanyakan pakar bersetuju bahawa mendapatkan tidur yang cukup adalah penting untuk kesihatan tubuh dan juga berat badan sebagai mana pentingnya diet dan senaman.

Mengurangkan tidur akan menyebabkan otak membuat keputusan yang tidak baik. Umpama anda berada dalam keadaan sedikit mabuk. Minda tidak dapat membuat keputusan yang baik.

Tidur umpama nutrisi untuk otak. Kebanyakan orang memerlukan antara 7 hingga 9 jam waktu tidur setiap malam. Jika tubuh mendapat waktu tidur kurang dari itu, berkemungkinan tubuh akan memaksa anda mencari makan untuk mengisi perut yang lapar.

READ :  Tidur Lebih Lena Tanpa Insomnia dengan Ostematrix Shaklee

8 Tips Dapatkan Tidur Yang Berkualiti dan Atasi Insomnia

#1. Tidur pada waktu yang tetap

Cuba untuk tidur dan bangun dari tidur pada waktu yang sama setiap hari, walaupun pada hujung minggu. Tidur pada waktu yang sama dapat mengukuhkan kitaran waktu tidur dalam jam biologi (biological clock) badan anda. Hal ini juga dapat membantu anda untuk lena dengan lebih cepat setiap kali anda tidur.
.

#2. Buat sesuatu yang menenangkan

 ➡ Tutup komputer, telefon bimbit, dan televisyen sekurang-kurangnya sejam sebelum anda tidur.

 ➡  Jika anda tidak boleh lena walaupun selepas 15 minit anda cuba untuk tidur, cuba bangun dan buat sesuatu yang menenangkan. Kemudian, tidur semua selepas anda rasa mengantuk. Jika tidak, ianya akan menjadi lebih susah untuk anda lena.

 ➡ Cipta ritual waktu tidur. Sebagai contoh, mandi air panas sebelum tidur.
.

#3.  Jaga pemakanan

Jangan tidur sekiranya anda lapar atau terlalu kenyang. Keadaan yang tidak selesa ini boleh membuatkan ianya lebih sukar untuk anda lena. Selain itu, limitkan minuman yang anda ambil sebelum tidur, bagi mengelakkan tidur anda terganggu dengan rasa nak terkencing.

Elakkan makan hidangan berat sebelum tidur yang akan menyebabkan pedih ulu hati dan menyukarkan anda tidur. Elakkan minum soda, teh, kopi dan coklat selepas pukul 2 petang

Elakkan merokok (seeloknya berhenti) dan minum minuman berkafein pada waktu malam. Kesan keffein dalam kopi dan nicotin dalam rokok boleh mengganggu tidur anda pada waktu malam.

.
#4.  Lakukan rutin sebelum tidur

Lakukan sesuatu yang sama sebelum tidur pada setiap malam. Hal ini bagi memberitahu badan anda bahawa masa untuk tidur sudah tiba setiap kali anda melakukan aktiviti tersebut. Aktiviti yang boleh dilakukan termasuklah mandi air suam, membaca buku, atau mendengar lagu yang menenangkan, dilakukan dengan lampu yang malap.
.

#5. Selesakan diri

Jadikan suasana bilik tidur anda sebagai sebuah tempat yang ideal untuk tidur. Contohnya, suhu yang tidak panas, gelap, dan sunyi. Anda boleh gunakan alatan seperti pendingin hawa, (atau kipas), plug telinga, atau penutup mata bagi membantu mewujudkan suasana tidur yang ideal.

Selain itu, tidur yang baik juga bergantung kepada Tilam dan bantal anda. Walaupun definisi tilam yang sesuai untuk tidur adalah subjektif, pilih tilam dan bantal yang paling membuatkan anda selesa. Jika berkongsi katil, pastikan saiznya cukup untuk 2 orang.
.

#6.  Hadkan waktu tidur di siang hari

Tidur terlalu lama di siang hari boleh mengganggu waktu tidur di malam hari, terutamanya bila anda mengidapi penyakit

.

#7. Tutup lampu.

Kegelapan boleh memberi isyarat pada tubuh untuk melepaskan hormon tidur asli iaitu melatonin. Jika lampu terbuka, cahaya terang akan menahan hormon ini daripada keluar.

.

#8 : Tidur Lena yang diajarkan oleh Rasulullah s.a.w

 ➡  Sebelum dan selepas tidur baca doa tidur

 ➡ Semasa tidur , kaki jangan menghadap ke arah Qiblat

 ➡ Bacalah Tasbih Fatimah, iaitu membaca Subhanallah 33 kali, Alhamdulillah 33 kali, dan Allahuakbar 33 kali.

 ➡ Baca surah 3 Qul, tiup ke tapak tangan dan sapu ke seluruh tubuh

 ➡ Niat untuk bangun awal dan bersolat Tahajjud

 ➡ Ambil wudhu dan solat witir sebelum tidur

 ➡ Banyakkanlah muhasabah terhadap dosa diri kita dan mengharapkan ampunannya.

 ➡ Tidur mengiringkan badan sebelah kanan dan tapak tangan di bawah pipi

.

READ :  Anxiety Disorder - Ketahui Simptom, Punca dan Cara Merawat

Vitamin Shaklee Yang Membantu Masalah Insomnia

Bagi yang hidapi insomnia, boleh amalkan SET INSOMNIA Shaklee:

1) OSTEMATRIX (Penenang)

Bertindak menenangkan saraf dan melegakan stress. Magnesium yang ada dalam Ostematrix dapat memperbaiki keadaan tekanan serta merehatkan tubuh dan saraf.
 .
Telan je 4 biji OSTEMATRIX sebelum tidur, kerana ia mengandungi 100mg magnesium oxide, gluconate & citrate.
 .
Bila dah dapat stok OsteMatrix ni saya lega sangat-sangat kerana akhirnya saya dapat tidur lena. Minda tenang, badan saya pun rileks je nak tidur. Takde la rasa ‘tense’.

2) B- COMPLEX (Pengurang Stress)

Mengandungi 8 Vitamin B iaiyu Thiamin (B1), Riboflavin (B2), Niacin (B3), Panthothenic acid (B5), Pyridoxine (B6), Folic Acid (B9), Cobalamin (B12) dan Biotin yang dapat mengurangkan stress dan keresahan.
 

3) ENERGIZING SOY PROTEIN (Pembekal Tenaga)

Menyediakan 14 gram protein soya (bukan GMO) yang berkualiti tinggi untuk membantu meringankan kesakitan migrain dan sukar tidur.
.
READ :  B Complex : Vitamin Anti Stress

Testimoni Set Insomnia Shaklee Untuk Masalah Sukar Tidur atau Insomnia

# Testimoni 1 

 # Testimoni 2

# Testimoni 3

# Testimoni 4

 

Jadi kepada anda diluar sana yang alami masalah serupa dengan sukar tidur atau insomnia, saya sarankan cubalah Set Insomnia Shaklee ni. Alhamdulillah berkesan. Insya’Allah berkesan untuk anda juga

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
8 Tips Dapatkan Tidur Yang Berkualiti dan Atasi Insomnia was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.