6 Perkara Anda Wajib Tahu Tentang Penyakit Kencing Manis atau Diabetes

Adakah anda tahu bahawa dalam enam orang di Malaysia, seorang daripadanya penghidap kencing manis. Perkara ini sangat serius, namun masih ramai yang tidak tahu apakah itu kencing manis sebenarnya.
 .
Dan mereka tidak pernah mengambil berat akan kesihatan dan risiko bahawa mereka mungkin penghidap seterusnya.
cegah diabetes

Bagaimana Penyakit Kencing Manis Berlaku?

Kencing manis ataupun juga dikenali sebagai diabetes merupakan sejenis penyakit pada pancreas, iaitu organ di belakang perut yang menghasilkan hormon insulin.

Insulin membantu badan menghasilkan tenaga daripada makanan yang dimakan. Apabila seseorang menghidap kencing manis, pancreas tidak boleh menghasilkan insulin yang mencukupi, ataupun menggunakan insulin dengan betul, ataupun kedua-duanya.
Insulin berfungsi dengan adanya glukosa (gula) di dalam darah untuk membantu penyerapannya ke dalam sel dan membekalkan tenaga. Jika insulin tidak dapat berfungsi dengan baik, glukosa tidak dapat diserap di dalam badan.
Ini akan menyebabkan kadar gula di dalam darah meningkat, lantas mengakibatkan kencing manis, tanpa memberikan tenaga kepada sel yang memerlukan.
Bagaimana Kencing Manis berlaku
Bagaimana Kencing Manis berlaku . Sumber : DR. Diabetes

Jenis-Jenis Kencing Manis

Terdapat tiga jenis kencing manis atau diabetes  yang biasa dihidap oleh rakyat Malaysia, malah di seluruh dunia. Antaranya adalah ;

a) Diabetes bersandar insulin  – jenis pertama (Type 1 diabetes)

Kencing manis tahap 1 berlaku kerana sel yang menghasilkan insulin di dalam pancreas telah rosak ataupun tidak berfungsi. Sel tersebut dikenali sebagai sel beta (beta cells).
Pada tahap ini, pancreas menghasilkan insulin dengan kadar yang sangat sedikit, malah mungkin tidak menghasilkan lansung. Oleh itu, gula tidak boleh diserap masuk ke dalam sel badan untuk digunakan.
Pesakit yang menghidap tahap ini perlu menggunakan suntikan insulin untuk mengawal kadar glukosa di dalam darah mereka.
Tahap 1 biasanya dihidap oleh orang sekitar 20 hingga 30-an. 10% orang yang disahkan menghidap kencing manis adalah penghidap Tahap 1.
 .

b) Diabetes bebas insulin – jenis kedua. (Type II diabetes)

Dalam tahap ini, pancreas dapat menghasilkan insulin, namun ianya mungkin tidak mencukupi ataupun tidak berfungsi dengan baik.
Kencing manis tahap ini sering dinasihatkan untuk amalkan diet yang seimbang, mengawal berat badan dan menggunakan suntikan insulin.
Kebiasaannya, kencing manis tahap 2 ini dihidapi oleh orang sekitar 40 tahun, yang mana pada masa yang sama mengalami masalah berat badan.
Kencing manis tahap 2 adalah serius jika di bandingkan dengan tahap 1. Oleh itu, pesakit perlu mengambil tindakan dengan kadar segera untuk mengelakkan daripada keadaan bertambah teruk.
 .

c) Kencing Manis Semasa Hamil

Diabetes ketika hamil merupakan sejenis alahan glukos yang dikenal pasti pada sebahagian wanita ketika mengandung.Juga dikenali sebagai gestational diabetes (GDM) , merujuk kepada kencing manis yang berlaku ketika seseorang sedang hamil.
Perubahan hormon semasa hamil juga menjejaskan fungsi dan penghasilan insulin, menyebabkan peningkatan kadar gula dalam darah.
Wanita hamil yang ada kemungkinan menghidap kencing manis ini adalah:
 • 25 tahun ke atas
 • Mengalami masalah berat badan
 • Mempunyai sejarah keluarga penghidap kencing manis
READ :  Rahsia Maintain Kurus dan Ramping Selepas Bersalin !
Kebiasaannya, kadar gula dalam darah akan kembali normal selepas bersalin. Namun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk menghidap kencing manis tahap 2 pada masa hadapan.
jenis diabetes,diabetes type 2,diabetes gestasi,diabetes semasa mengandung,kencing manis semasa mengandung
Jenis Diabetes atau Kencing manis

Faktor Yang Menyebabkan Penyakit Kencing Manis

Kencing manis dipercayai disebabkan oleh beberapa faktor, antaranya adalah:
 • Genetik keluarga
 • Mengalami masalah berat badan – obese ataupun berat badan berlebihan mengikut ukuran BMI
 • Penggunaan ubat-ubatan seperti steroid dan ubat tekanan darah
 • Masalah pada pancreas, seperti jangkitan, tumor, pembedahan ataupun kemalangan
 • Penghidap tekanan darah tinggi
 • Kolestrol darah yang berlebihan
 • Faktor umur
 • Merokok
 • Mengandung (sila rujuk kencing manis semasa mengandung di atas)
 • Pengambilan gula yang banyak akan menyebabkan masalah gusi dan gigi, namun tidak mengakibatkan kencing manis.
 • Kencing manis adalah bergantung kepada kesihatan pancreas dan kadar insulin yang dapat ia hasilkan.

Tanda, simptom atau gejala Kencing Manis atau Diabetes

Zaman sekarang, orang muda pun boleh terkena penyakit kencing manis. Namun, tahukah anda, apa tanda-tanda kencing manis? Antaranya adalah;
 • Cepat rasa dahaga
 • Kencing dengan kerap
 • Cepat rasa lapar
 • Keletihan
 • Penglihatan yang kabur
 • Penurunan berat badan
 • Mulut yang kering
 • Luka lambat sembuh
 • Rasa gatal pada kulit sekitar celah paha
 • Jangkitan yis
Dalam sesetengah kes, ujian oral glucose tolerance boleh membantu mengenalpasti akan kencing manis ataupun berkemungkinan menghidap kencing manis.
Selain itu, kencing manis juga boleh didiagnos dengan ujian A1C. Ujian ini akan memberitahu kadar gula anda dalam 2 hingga 3 bulan. Ia boleh memberikan anda sedikit panduan untuk mengatur kaedah rawatan pada masa hadapan.
 

Komplikasi Kencing Manis atau Diabetes

Jika kencing manis tidak dirawat, ia boleh mengakibatkan beberapa masalah dan penyakit yang lain pada masa hadapan.

Bila disahkan menghidap kencing manis, kena sedia hadapi komplikasi penyakit tu yang panjang berjela. Pendek kata dari hujung rambut sampai hujung kaki seperti ;

Semua komplikasi ni akan datang suatu masa nanti. Takde orang akan terlepas

bahaya kencing manis,risiko penyakit kencing manis, cara mencegah kencing manis,komplikasi diabetes,kesan buruk penyakit kencing manis

 

Cara Mengawal Penyakit Kencing Manis atau Diabetes

Anda boleh mengawal semua di atas dengan mengamalkan beberapa perkara yang disarankan di bawah:

1. Pemakanan yang Sihat

Tiada diet yang khusus untuk pesakit kencing manis. Apa yang anda perlu tekankan adalah banyakkan memakan buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin – makanan yang tinggi kadar nutrisi, serat dan rendah lemak dan kalori. Serta, kurangkan makanan berasaskan haiwan dan makanan yang tinggi kandungan gulanya.
makanan elak kencing manis,makanan cegah kencing manis,petua hilangkan kencing manis
.

2. Aktiviti Fizikal

Senaman ataupun bersukan boleh merendahkan kadar gula di dalam badan dengan mengeluarkannya dari sel badan apabila tenaga diperlukan.
Aktiviti fizikal boleh meningkatkan tindak balas sel terhadap insulin, membawa maksud badan anda boleh menggunakan hormon tersebut walaupun sedikit.
Dapatkan pandangan doktor tentang aktiviti yang sesuai dengan anda – tidak pun pilihlah aktiviti yang anda gemar lakukan, tidak kiralah ia adalah berjogging ataupun berbasikal.
Jadikannya amalan setiap hari, luangkan sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari. Jika anda kurang bersenam sebelum ini, mulakan secara berperingkat-peringkat.
.

3. Awasi Kadar Gula Dalam Darah

Anda perlu awasi kadar gula dalam darah anda dengan memeriksa dan merekodnya setiap minggu. Dengan mengawasinya, anda akan mendapat anggaran progres rawatan dan dapat merancang apa yang perlu dipertingkatkan dan apa yang perlu dikurangkan pada masa hadapan.
Untuk mengawal kencing manis adalah dengan:
 1. Kawal kadar gula dalam darah kepada normal dengan menghadkan pengambilan makanan yang tinggi gula, dan mulakan diet seimbang seperti mana yang dicadangkan oleh Kementerian Kesihatan.
 2. Kawal kadar kolestrol darah pada paras normal dengan mengurangkan pengambilan makanan berlemak dan berminyak.
 3. Kawal tekanan darah. Tekanan darah yang normal adalah 130/80, oleh itu pastikan tekanan darah anda sekitar itu. Anda perlu menjaga diet (elak makanan masin) dan kerapkan bersenam.
READ :  Testimoni : Vivix Membantu Penyakit SLE Kembali Sihat

.

4. Dapatkan Suntikan Insulin

Orang yang menghidap kencing manis tahap 1 dan tahap 2 memerlukan insulin untuk kekalkan tahap kesihatan mereka. Salah satu pilihan adalah menggunakan suntikan insulin.
Selain itu, insulin pump juga boleh digunakan. Pump tersebut sebesar saiz telefon bimbit yang dipakai diluar badan, ditampal pada kulit. Ia akan membekalkan pesakit dengan insulin secara berkala. Ia boleh diprogramkan dan sesetengah model boleh di kawal dengan aplikasi smartphone.
.

5. Pemindahan Organ

Bagi penghidap kencing manis tahap 1, pemindahan pankreas boleh dijadikan satu pilihan rawatan. Dengan pemindahan yang berhasil, pesakit tidak perlu lagi menjalani terapi insulin.
Namun, bukan semua pemindahan organ berjaya – dan implikasinya sangat serius. Pesakit terpaksa bergantung kepada ubat untuk menghalang sistem imun badan menyerang organ yang baharu dipindah tersebut.
Ubat ini boleh memberikan kesan negatif termasuk; mudah dijangkiti penyakit dan bahkan kanser. Oleh sebab risikonya tinggi, kaedah rawatan ini hanya diberikan kepada yang mengalami kencing manis yang sangat teruk.
.

6. Pembedahan Bariatric

Pembedahan ini merupakan pembedahan mengeluarkan sebahagian perut dan usus untuk mengurangkan berat badan. Pembedahan ini sesuai untuk pesakit kencing manis yang mempunyai BMI melebihi 35. Namun, rawatan ini mempunyai kesan sampingan dalam jangka masa yang panjang.
.

7. Jaga Kebersihan Mulut

Kencing manis boleh menyebabkan jangkitan gusi yang teruk. Oleh itu, pastikan anda menggosok gigi dan flos gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari.
Dan jika anda menghidap kencing manis tahap 1 ataupun tahap 2, kerapkan berjumpa dengan doktor gigi untuk melakukan pemeriksaan. Rujuk doktor sebaik sahaja anda dapati bahawa anda mengalami gusi berdarah.

8. Berhenti Merokok

Rokok ataupun mana-mana bahan tembakau yang lain, boleh menyebabkan penyakit kencing manis bertambah teruk.
Perokok yang juga menghidap kencing manis mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mati kerana masalah kardiovaskular berbanding dengan pesakit yang tidak merokok. Bawa berbincang dengan doktor untuk berhenti daripada merokok.
.

9. Kawal Tekanan Diri

Tekanan diri yang tidak terkawal boleh mengubah hormon yang dihasilkan oleh badan anda, termasuklah insulin. Jika kadar insulin tidak stabil, maka akan menjejaskan proses penyerapan gula di dalam darah.
.

10. Set Kencing Manis  Shaklee Untuk Mengawal Glukosa dalam 

Shaklee menawarkan testimoni Set Kencing Manis  Shaklee untuk mengawal kencing manis anda.

Kebaikan Set Kencing Manis  Shaklee  :

 1. Mengekalkan paras gula suhat dalam darah.*
 2. Melegakan rasa kebas dan semut-semutan.*
 3. Membantu menyembuhkan luka.*
Set Kencing Manis  Shaklee,shaklee untuk kencing manis ,penawar kencing manis paling berkesan,sembuhkan penyakit kencing manis
Set Kencing Manis  Shaklee
Jadi jangan ambil remeh..pastikan kita buat pemeriksaan doktor dan bebas dari sebarang penyakit.  😀
Jika ada peluang untuk sembuh, kenapa tidak kita cuba kan? Jadi pilihan ditangan anda.

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee

Akhir sekali, jom saya tunjukkan pada anda testimoni pelanggan yang menggunakan Sugar Control Set dibawah :

# Testimoni 1: Paras gula dalam darah turun kepada normal setelah mengamalkan set diabetes shaklee

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee,shaklee untuk kencing manis,turunkan gula dalam badan,pengalaman sembuh dari kencing manis,penawar kencing manis paling berkesan

# Testimoni 2 : Disahkan diabetes sejak umur 12 tahun ,perlu ambil insulin dan ada masalah hypoglisemia sebelum ini. Selepas amalkan Vivix Shaklee, tekanan gula dalam darah semakin meningkat

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee,shaklee untuk kencing manis,turunkan gula dalam badan,pengalaman sembuh dari kencing manis,penawar kencing manis paling berkesan

# Testimoni 3 : Diabetes 14 tahun lalu sudah sembuh 100%  setelah 7 bulan pengambilan vivix shaklee

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee,shaklee untuk kencing manis,turunkan gula dalam badan,pengalaman sembuh dari kencing manis,penawar kencing manis paling berkesan

#Testimoni 4 : Disahkan diabetes sebelum ini. Tapi ajaibnya setelah amalkan vitamin shaklee doktor cakap paras gula normal

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee,shaklee untuk kencing manis,turunkan gula dalam badan,pengalaman sembuh dari kencing manis,penawar kencing manis paling berkesan

# Testimoni 5 : Tanpa makan ubat hospital , bacaan gula turun dari 14 kepada 7.1 !

Testimoni Set Kencing Manis Shaklee,shaklee untuk kencing manis,turunkan gula dalam badan,pengalaman sembuh dari kencing manis,penawar kencing manis paling berkesan
Perlu diingatkan, selain pemakanan supplement, makan juga harus dijaga, supaya seimbang dan mengambil dalam kuantiti yang betul. Jika anda mengambil ubat doktor, jangan sewenang2 membuang atau menhentikan pengambilan. Ikut nasihat doktor.
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAUPUN
 .
♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
————————————
6 Perkara Anda Wajib Tahu Tentang Penyakit Kencing Manis atau Diabetes was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.