4 Punca Sperma Cair dan Cara Atasinya dengan Berkesan

Sperma atau yang lebih dikenal dengan istilah air mani adalah cecair simen berwarna putih yang keluar dari zakar semasa ejakulasi. Air sperma yang sihat dan berkualiti adalah berwarna putih atau abu-abu, acapkali berwarna kekuningan dan ini masih normal
Dalam bahasa perubatan adalah OLIGOPSERMIA ,dimana seorang lelaki memiliki jumlah spema lebih rendah dari lelaki normal,mempunyai pengaruh pada kesuburan lelaki
.
Secara purata, amaun air mani yang diejakulasi oleh seorang lelaki sebanyak 1 hingga 4 milimeter. Biasanya lebih daripada 50 juta sperma yang terkandung setiap 1 milimeter.
Kenyataannya, banyak  lelaki yang mempunyai masalah berkaitan  sperma semasa ejakulasi. Ramai lelaki di usia yang masih muda mempunyai masalah sperma cair, sedikit dan jernih.
.
Jadi, apakah penyebab sperma cair , bagaimana ciri-ciri sperma cair itu dan bagaimana cara mengatasi sperma cair agar kembali menjadi kental dan banyak?
.

Saat anda berejakulasi, air mani atau sperma harus terasa melekit seperti jelly. Apabila kurang lekit maka kemungkinan juga menjadi salah satu dari penyebab tidak kesuburan lelaki.

Mari kita fahami satu-persatu!
 

Ciri – Ciri Sperma yang Cair?

#1 : Kuantiti Sperma tidak mencukupi

 Sperma yang sihat dan mampu menembusi sel telur, maka diperlukan jumlah sperma sebanyak 20 juta per mililiter simen (air mani) per ejakulasi yang dilakukan lelaki normal dan sihat.
 
Dari 1 juta, hanya 200 ribu  sperma sahaja yang mampu menuju sel telur di rahim, selebihnya mati. Sperma cair biasanya kuantiti kurang dari 20 juta per mililiter.
 

#2:  Kualiti Sperma Tak Normal

Kualiti sperma sangat menentukan pergerakan sperma di tiub fallopio dan sekitar rahim. Jika sperma tersebut sihat maka ia dapat berenang dengan lincah, dan cepat.
 
Bentuk sperma yang cair adalah yang berkepala kecil, pipih, atau ekor pendek.Ia membuatkan sperman tidak boleh bergerak dengan baik.
Akibatnya sperma tidak tahan pada keadaan faraj dan mengalami kematian sebelum mencapai rahim.
Sperma cair tersebut tak boleh bergerak sihat, lambat, dan tidak terarah.
 

Penyebab Sperma Cair pada Lelaki

Ada 4 punca sperma cair yang perlu diketahui agar anda kembali menjadi lelaki yang jantan di hadapan wanita.
Beberapa perkara yang boleh menyebabkan sperma cair adalah sebagai berikut:

1. Ejakulasi yang Kerap

Samada aktiviti seksual dengan pasangan atau tabiat buruk melakukan onani yang dilakukan terlalu kerap boleh menyebabkan sperma cair.
INFO: Sistem pembiakan pada lelaki dapat menghasilkan sperma secara matang sekurang-kurangnya memerlukan masa 48 jam.
Nah kegiatan seks ataupun perbuatan onani terlebih yang dilakukan lebih dari sekali dalam sehari tentu akan membuat sperma yang dikeluarkan ketika ejakulasi cair, sedikit dan jernih.
.

2. Obesiti atau Kegemukan

Tahukah anda  hasil kajian mendapati lelaki dengan tubuh yang gemuk (obesiti) mempunyai jumlah sperma yang lebih sedikit berbanding lelaki yang mempunyai berat badan normal. Bukan hanya jumlah sperma yang sedikit, akan tetapi jumlah sperma yang aktif dan mampu bergerak cepat juga lebih sedikit.
.
Wooww tentu ini akan memberi kesan kepada kesuburan sperma bukan? Hal ini disebabkan kerana pada tubuh lelaki yang gemuk berlaku perubahan jumlah koleksi protein yang dapat berpengaruh pada fungsi dan daya tahan hidup sperma.
.

3. Gaya hidup tidak sihat

Banyak kajian dan penyelidikan berkaitan dengan gaya hidup boleh mempengaruhi jumlah dan kualiti sperma pada lelaki seperti pemakanan tidak sihat, kurang pemakanan, merokok, minum minuman beralkohol, seks bebas, kurang sukan .
Gaya hidup mempunyai kaitan dengan jumlah sperma. Jadi wajar apabila dengan usia anda yang masih muda yang mengamalkan gaya hidup tidak mempunyai sperma cair, jernih dan sedikit.
.

4. Faktor usia

Usia ternyata juga mempengaruh jumlah dan tahap kualiti sperma. Memang pengeluaran sperma pada seorang lelaki tidak akan berhenti, akan tetapi seiring dengan bertambahnya usia akan berlaku penurunan pengeluaran dan struktur pergerakan sperma.
Menurut kajian yang telah dilakukan bahawa lelaki mempunyai usia biologi iaitu sekitar 40 tahun.

🔺 Apakah boleh kembali mempunyai sperma yang banyak, kental, pekat dan melekit?

READ :  Vitamin Untuk Anak Cergas : Mealshake & Omega Guard.

🔺Dan bagaimana cara mengentalkan sperma?

 

Cara mengatasi Sperma Cair

Ada beberapa cara yang boleh dilakukan agar sperma tidak cair dan agar sperma kembali kental. Cara mengatasi sperma cair ini tentu merupakan penyelesaian dari beberapa punca yang boleh menyebabkan sperma cair seperti yang sudah dijelaskan di atas.
.

1. Hentikan tabiat onani sekarang juga!

Onani adalah kegiatan yang sangat buruk dan sangat merugikan bagi seorang lelaki. Selain boleh menyebabkan sperma cair dan mempunyai kepekatan yang rendah, apabila dilakukan terlalu kerap onani juga boleh menyebabkan jangkitan pada bahagian dalam sistem pembiakan.
Belum lagi apabila onani ini dilakukan menggunakan alat yang tidak terjaga kebersihanya dari bakteria. Jadi hentikan onani dan katakan bye bye pada sperma cair!
.

2. Mengurus masa bercinta dengan pasangan

Pengeluaran sperma yang matang sekurang-kurangnya memerlukan masa 48 jam. Jadi lakukan hubungan intim secara rutin pada masa subur 2 hari sekali.
.

3. Makanan yang sihat dan berkhasiat

Ada satu lagi sebuah prinsip umum yang dapat menambah jumlah sperma agar menjadi kental dan subur. Perbanyaklah makanan yang berkhasiat dan banyak mengandungi vitamin e dan zinc. Mengambil makanan tambahan ini cukup dapat memperbanyak sperma dan mengentalkan sperma agar tidak cair.
.

4. Sukan secara teratur

Menurut sebuah kajian bahawa sukan mempunyai pengaruh pada pengeluaran jumlah sperma dan kualiti sperma. Selain itu sukan juga akan mempengaruhi stamina lelaki saat bercinta, libido juga akan meningkat dan tahan lama.
.

5. Elakkan obesiti dan jaga berat badan tetap ideal

Berdasarkan hasil penelitian ternyata kegemukan boleh menyebabkan pengeluaran sperma berkurang dan kualiti sperma menurun. Hal ini sangat jelas setelah dibandingkan dengan jumlah sperma pada lelaki yang mempunyai berat badan ideal.
.

6. Elakkan stress

Fikiran yang tidak tenang dan stress ternyata berpengaruh juga pada pengeluaran sperma. Stress boleh mempengaruhi dan menurunkan fungsi seksual serta mengganggu kestabilan hormon yang sangat diperlukan untuk pengeluaran sperma.
 

Bagaimana meningkatkan kualiti & kuantiti sperma dengan Shaklee ?

Jom kita tengok dulu apa kata pakar perubatan mengenai ubat kesuburan? Ini adalah penerangan dari Dr Zubaidi,
.
Setakat ini belum ada ubat yang spesifik yang mampu memperbaiki kualiti sperma, hanya supplement atau makanan tambahan yang dapat membantu menaikan kualiti sperma
 .
 banyakkan air mani,set kesuburan lelaki,kesuburan lelaki,mati pucuk,naikkan nafsu,harga set kesuburan shaklee,pekatkan air mani,pekatkan sperma,banyakkan sperma

(i) VITAMIN E SHAKLEE + SELENIUM  (4 bulan penggunaan)

Kajian telah mendapati vitamin e mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Orang lelaki  yang mengambil 600IU – 800IU vitamin e sehari mampu meningkatkan jumlah sperma mereka.
Lebih daripada 90% penyebab kesuburan yang rendah dikalangan lelaki adalah kerana sperma yang tidak berkualiti. Sperma yang sihat dihasilkan apabila terdapat hormon dan nutrien yang mencukupi termasuk vitamin E.
.

(i) Menggalakkan penghasilan sperma yang normal.

Ia adalah amat penting untuk mempunyai sperma dengan struktur yang normal – dengan kepala dan ekor yang kuat untuk meningkatkan peluang menyuburkan telur.

.

(ii) Meningkatkan pergerakan sperma

Sperma mestilah aktif berenang dan bergerak ke arah telur. Jadi, sperma yang tinggi pergerakannya boleh meningkatkan kesuburan.
.

(iii) Merangsang penghasilan sperma yang sihat.

Vitamin E membantu menghapuskan radikal bebas yang boleh menjejaskan kesihatan sperma.
.

Kesimpulan – tambahan selenium dan vitamin e boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat pada kesihatan khasnya pada keaktifan sperma. Terdapat kajian yang melibatkan 690 lelaki tidak subur yang menerima tambahan selenium dan vitamin e untuk sekurang-kurangnya 100 hari.

.

(ii) Omega Guard

Pengambilan Omega-3 yang mencukupi memainkan peranan penting untuk meningkatkan peluang kehamilan:
  • Meningkatkan kepekatan sperma.
  • Memainkan peranan penting dalam penghasilan sperma sihat
 

Testimoni Pengguna

# Testimoni 1

# Testimoni 2

Testimoni Pelanggan yang akhirnya berjaya hamil setelah ikhtiar dengan Set Kesuburan Shaklee dan suaminya pula mengambil Set Kesuburan Lelaki untuk memekatkan sperma
 
———————————–

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
4 Punca Sperma Cair dan Cara Atasinya dengan Berkesan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.