Cara Tingkatkan Berat Badan dan Hapuskan Gelaran Si Kurus Kering

tips dan cara naikkan berat badan
Mempunyai berat badan ideal adalah idaman setiap orang. Selain enak dipandang, berat badan yang ideal juga memberi kesan pada kesihatan kita.
 .
Badan yang terlalu kurus menyebabkan kita sendiri merasakan kurang berkeyakinan dengan orang sekeliling . Kita melakukan beberapa usaha untuk menggemukkan badan, tapi susah sekali. Pada dasarnya, apakah sebab kenapa tubuh anda sukar mencapai berat badan ideal?
.
Tentu ada antara anda yang alami masalah susah nak naikkan berat badan walaupun makan macam macam. Kekadang tu melebihi dari orang yang berbadan besar 🙂
.
Jom saya kongsikan cara atau tips naikkan berat badan secara sihat ! Insya-Allah kalau anda betul betul istiqamah dengan melakukan tips ini. Ia dapat membantu. Tak caya? Cubalah dulu 🙂
 .
Jika anda tercari cari cara meningkatkan berat badan dengan berkesan, cuba tips dibawah.
 

7 Cara Tingkatkan Berat Badan dan Hapuskan Gelaran Si Kurus Kering

(1) Tambah Pengambilan Kalori

Jika anda ingin menambah berat badan dan membina otot anda haruslah mengambil jumlah kalori yang lebih tinggi dalam diet harian anda. Ini kerana otot dibina melalui lebihan kalori.

Apabila tubuh anda membakar lebih banyak kalori dari apa yang anda makan maka badan anda tidak dapat menyimpan kalori untuk tujuan tersebut. Ini membuatkan anda sukar menambah berat badan.

Keperluan kalori rata – rata harian seorang lelaki 2200 kalori, manakala wanita 1900 kalori. Untuk menaikkan berat badan sebanyak 1/2 kg setiap minggu, anda perlukan tambahan 1000 kalori setiap hari.

 .
kalori makanan untuk tingkatkan berat badan
Jika selama ini anda makan banyak tetapi tidak bertambah berat badan, ini adalah kerana badan anda membakar terlalu banyak kalori.
.
Ini bermakna aktiviti harian anda memerlukan penggunaan kalori yang tinggi. Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan meningkatkan lagi jumlah pengambilan kalori harian anda.
.
Makanan berkalori tinggi adalah seperti nasi, pasta (sphagetti dan macaroni), kekacang (atau peanut butter) dan susu. Kurangkan memakan makanan yang tidak berkhasiat seperti mi segera dan snek yang memberikan “junk calorie“.
.

(2) Jangan lupa  pengambilan protein!

Ramai yang tak tahu sebenarnya . Protein dapat membantu meningkatkan saiz otot anda. Kekurangan protein membuatkan tubuh anda “mencuri” protein dari tisu otot membuatkan ia semakin mengecil.
.
Jangan abaikan protein dalam diet harian anda. saya mencadangkan agar anda mengambil sekurang-kurangnya 1.2 gram protein untuk setiap kg berat badan anda.
.
Bermakna jika berat anda 40 kg anda darabkan dengan 1.2 bersamaan dengan 48 gram protein. Anda boleh dapatkan sumber protein dari ayam, ikan, telur, daging dan susu secara semulajadi
Selain dari itu, pengambilan Meal Shakes sangat membantu anda mendapatkan keperluan protein yang diperlukan dan membekalkan asid amino yang tak dihasilkan oleh badan. 
.
Meal Shakes  mempunyai kalori yang tinggi untuk segelas  untuk membantu meningkatkan berat badan dengan lebih efektif. Protein penting untuk tambah berat sebab protein bantu badan bina sel, tambah berat badan , pasti ada penambahan sel.Ia juga membantu menambah selera makan.
.

(3) Jangan makan makanan merepek.

 Walaupun anda perlu tambah kalori, itu tidak bermakna anda boleh belasah segala kuih, manis-manisan dan lain-lain. Walaupun makan banyak, pastikan ia diet yang seimbang dari segi nisbah karbohidrat:protein:lemak.
.
Apa nisbah yang sesuai? 55:30:15 memang bagus.
 .

(4) Tidur Yang Cukup

Tubuh kita memerlukan rehat 8 jam tiap hari. Tidur yang cukup sangat membantu proses kenaikan berat badan
 .

(5) Makan dengan Kerap

Jangan makan 3 kali sehari kerana sukar untuk memenuhi keperluan kalori (katakan 2,500kcal) dengan tiga hidangan.
.
Paling kurang, makanlah 5x sehari – jadi pengambilan sekali makan (i.e 2,500 / 5 = 500 kcal) lebih praktikal. Lagi kerap lagi bagus.
.

(6) Lakukan aktiviti senaman bebanan

Makan semata-mata tak boleh. Suplemen itu pun kira makanan. Ingat, tujuan anda tambah berat badan bukanlah untuk menjadi chubby dan berlemak. Tujuan anda menaikkan berat badan adalah untuk meningkatkan saiz otot anda.
.
Lakukan latihan bebanan yang bersifat compound iaitu latihan yang melatih banyak otot dalam satu pergerakan. Contohnya seperti squat, bench press, deadlift dan pull up.
.

(7) Supplement atau Makanan Tambahan

Kekurangan nutrisi dalam badan boleh menyebabkan anda mempunyai masalah susah tingkatkan berat badan dengan baik.
.
Kekurangan nutrisi juga memberi kesan pada metabolisma badan, imun badan dan tahap selera makan. Antara faktor susah tingkatkan berat badan .
.
Lambakan produk meningkatkan berat badan buatkan anda keliru untuk memilih. Atau dah cuba, tapi tak menjadi? Jadi saya cadangkan anda dengan Set Weight Gain untuk meningkatkan berat badan, saya juga menyarankan mereka memahami beberapa konsep dan cara meningkatkan berat badan dengan lebih berkesan dan optimum.
 

Set Weight Gain Shaklee Bantu Anda Dapatkan  Berat badan Idaman

Saya lebih sarankan kenaikan berat badan seiring dengan pembinaan otot bukan pengumpulan lemak. Alhamdulillah, seiring dengan pengambilan Set Weight Gain dan beberapa tips meningkatkan berat badan dengan betul.
.
Pelanggan saya berpuas hati dengan hasilnya dan memberi maklumbalas positif
Set Weight Gain Shaklee Terbukti Naikkan Berat Badan
Set Weight Gain Shaklee Terbukti Naikkan Berat Badan

Keistimewanya Set Weight Gain Shaklee berbanding produk lain ?

Secara kesimpulannya, Set Weight Gain Shaklee membantu anda :

✅ Menambah selera makan

READ :  Youth Skincare Shaklee, Kesan Seawal 1 Minggu Penggunaan

✅ Meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit

✅ Meningkatkan kapasiti pencernaan

✅ Meningkatkan penggunaan nutrien dalam tubuh secara maksimum

✅ Menambah berat badan tanpa mengakibatkan lemak berlebihan

✅ Menggalakkan pertumbuhan otot yang kuat dan fizikal yang ideal

READ :  Kencing Kotor atau UTI , ketahui bagaimana mengatasinya
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Cara Tingkatkan Berat Badan dan Hapuskan Gelaran Si Kurus Kering was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.