3 Ciri dan Simptom Khusus Anak Mengalami Hiperaktif ,dan Cara Menanganinya

ciri ciri anak hiperaktif, cara mengatasi anak hiperaktif dalam belajar
Anak anak yang lasak, sukar duduk diam, berlari, melompat dan menjerit di sana sini dan tidak mengikut arahan ibu bapa sering dilabelkan sebagai nakal. Adakah anak saya hiperaktif?
.
Kebanyakan ibu bapa menganggap masalah ini akan beransur hilang seiring peningkatan usia mereka tanpa melakukan apa-apa.
.
Di sebalik kenakalan itu, kemungkinan besar tersembunyi masalah yang perlu dirujuk kepada pakar perubatan.
.
Mereka mungkin berada dalam kelompok kanak-kanak hiperaktif atau mengalami Gangguan Kecelaruan Tumpuan dan Kelasakan (ADHD)

Apa itu ADHD atau  Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder ?

Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder adalah Gangguan Kecelaruan Tumpuan dan Kelasakan (ADHD) ,gangguan kesihatan mental yang kompleks.
Ia merupakan satu masalah tidak normal pada bahagian otak yang membuatkan kanak-kanak itu bersikap aktif sejak lahir, berkelakuan mengikut gerak hati, perhatian mudah berubah serta sukar mengasingkan maklumat.
Kanak-kanak ini sebenarnya tidak sakit. Mereka hanya mengalami ketidakseimbangan sistem neuro di dalam otak menjadikan mereka sukar mengawal diri.

Tanda Tanda Awal Anak Mengalami ADHD atau Hiperaktif

Gejala-gejala ADHD berbeza dan kadang-kadang sukar untuk dikenali. Banyak gejala-gejala individu ADHD adalah normal untuk kanak-kanak yang mengalaminya.

ADHD biasanya didiagnosis pada kanak-kanak dalam purata umur 7 tahun.

Kanak-kanak ADHD haruslah menunjukkan tingkahlaku yang terdapat dalam tiga kategori utama yang sering berlaku dalam beberapa persekitaran seperti di rumah, di sekolah dan sebagainya :-
.

1. Hiperaktif

Kanak-kanak ADHD tidak semestinya hiperaktif. Mereka yang tidak hiperaktif ialah kanak-kanak ADHD Jenis Inattentif.

Bagi kanak-kanak ADHD yang hiperaktif, mereka ini sangat cergas seolah-olah mereka mempunyai tenaga 2 kali ganda.

ciri ciri anak hiperaktif,anak hiperaktif malaysia,ciri ciri kanak kanak adhd

Mereka sering berjalan, berlari-lari, memanjat dan tidak boleh duduk diam. Walaupun terlibat dalam aktiviti senyap, mereka kelihatan resah sambil menggerakkan tangan dan menggoyangkan kaki.

Ciri hiperaktif kanak-kanak ADHD perempuan tidak semestinya sama seperti kanak-kanak ADHD lelaki. Hiperaktif bagi kanak-kanak ADHD perempuan adalah lebih kepada percakapan.

Mereka suka bercakap secara berlebihan atau sukar untuk berhenti bercakap. Mereka pandai bercerita dan pandai meniru gaya/fesyen/watak tertentu.

.

2. Tempoh tumpuan yang singkat

Ciri utama kanak-kanak hiperaktif atau ADHD ialah gagal memberikan tumpuan atau fokus dalam tempoh yang lama.

ciri ciri anak hiperaktif,anak hiperaktif malaysia,ciri ciri kanak kanak adhd

 • Sering gagal memberi tumpuan yang teliti kepada butir-butir terperinci atau cuai serta membuat kesilapan semasa membuat kerja sekolah atau aktiviti-aktiviti lain
 • Selalu tidak mematuhi arahan dan gagal menyiapkan kerja sekolah, kerja harian atau tugas
 • Kerap mengalami masalah untuk mengatur tugas dan aktiviti-aktiviti
 •  Kerap mengelak, tidak suka atau keberatan hendak melakukan sesuatu tugas yang memerlukan tumpuan yang lama (seperti kerja sekolah atau kerja rumah)
 • Tumpuan mudah bertukar dari satu aktiviti ke satu aktiviti lain
 • Mudah pelupa walaupun ia tidak munasabah berdasarkan IQ atau usia mereka.
 • Sering kehilangan alat tulis setiap kali ke sekolah,disebabkan masalah pelupa
.

3. Tingkah Laku Impulsif (Kurang sabar,Agresif)

Ciri ini amat ketara bagi kanak-kanak ADHD Jenis Hiperaktif-Impulsif dan Jenis Gabungan. Mereka sering kurang sabar dalam kehidupan seharian.

READ :  Bantu Anak ADHD atau Hiperaktif Lebih Fokus Melalui PEMAKANAN

Sikap kurang sabar mereka berkait dengan masalah impulsiviti, iaitu kesukaran untuk berhenti berfikir sebelum bertindak.

ciri ciri anak hiperaktif,anak hiperaktif malaysia,ciri ciri kanak kanak adhd

 • tidak suka menunggu dan mahu semuanya cepat sahaja
 • cepat kecewa dan mudah beremosi/tantrum
 •  sukar mematuhi peraturan secara konsisten
 • melakukan perbuatan/perkara yang tidak munasabah
 • mengganggu/mengusik kanak-kanak lain secara agresif atau secara tiba-tiba
 •  selalunya pantas memberi jawapan sebelum soalan yang lengkap diajukan
 • cenderung untuk mengganggu perbualan orang lain.

Jika tidak memahami masalah mereka, kanak-kanak ini akan dianggap nakal dan biadap. Selain itu, masalah impulsiviti menyebabkan mereka mudah mendapat kemalangan dan kecederaan.

 

Vitamin Yang Membantu Anak Anak ADHD,AUTISM, dan HIPERAKTIF

Ketahui apakah nutrisi terbaik suplemen atau vitamin untuk kanak-kanak dengan ADHD atau Hiperaktif untuk membantu perkembangan otak ,kestabilan emosi dan kesihatan menyeluruh

Secara umumnya, ADHD , Autism dan hiperaktif memerlukan rawatan doktor mengikut rutin yang telah dijadualkan doktor. Doktor akan berikan anda ubat yang bersesuaian dengan terapi psikologi dan cadangan pendidikan bersesuaian dengan tahap individu.
 .
Sama seperti penyakit lain , kebergantungan kepada ubat yang sangat tinggi mempunyai kesan sampingan ubat yang tidak diketahui seperti hilang selera makan, masalah tidur dan mild anhedonia atau tiada perasaan / emosi.
.

Cadangan Vitamin Untuk Masalah Hiperaktif,ADHD, Autism

Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan kanak-kanak atau dewasa yang mengalami ADHD untuk menjadi terganggu, impulsif, dan resah. Pemakanan yang tepatpula lain, boleh mengurangkan gejala-gejala.
rawatan kanak-kanak hiperaktif,vitamin terbaik untuk anak hiperaktif
Rawatan kanak-kanak hiperaktif dengan suplemen vitamin Shaklee

1. Omega Guard 

Kajian menunjukkan Omega 3 mengandungi asid lemak perlu (EFA atau Essential Fatty Acid) boleh merangsang otak dan fungsi saraf, mengurangkan gejala ADHD seperti kurang tumpuan dan hiperaktif pada sesetengah penyakit.
.
Minyak ikan yang mengandungi khasiat Omega 3 dicadangkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang menghidap ADHD dan Autism.
.
Omega Guard Shaklee diambil dari ikan yang bebas pencemaran, Shaklee tetap melakukan proses iaitu triple molekully iaitu proses penyingkiran bahan beracun sebanyak 3 kali bagi memastikan ianya selamat.
vitamin untuk otak,omega guard untuk kesihatan otak
Omega Guard untuk Kesihatan Otak
 Setiap kapsul mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak Omega 3 iaitu EPA, DHA dan ALA dan banyak lagi.
.
1 hidangan Omega Guard membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 EPA dan DHA.
Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti :-
 •  Mencegah insomnia
 •  Mengurangkan tekanan emosi
 •  Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
 •  Membantu memperbaiki masalah autism
 •  Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
 •  Mengurangkan masalah schizophrenia
 •  Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak
READ :  Pengalaman Menjaga dan Merawat Anak Terkena Penyakit HFMD

.

2. Meal Shakes

Kini dengan MealShakes, kanak-kanak dapat mengambil sumber yang berkhasiat yang rendah lemak dan rendah glisemik.
.
Dengan setiap shake, boleh membekalkan 19 vitamin dan mineral penting serta kaya dengan sumber kalsium dan sumber protein.
.
MealShakes juga merupakan nutrien asas untuk tumbesaran kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar untuk kekal kuat dan sihat. Hidangan MealShakes rendah kolestrol, lemak dan sodium.
Antara vitamin yang terkandung , kesemuanya anda boleh dapati dalam Mealshake Shaklee yang membantu anak autism, adhd dan hiperaktif adalah:
 • Vitamin C diperlukan oleh otak untuk pekembangan neurotransmitter seperti dopamin yang mana ia meningkatkan kewaspadaan dan perhatian. Kekurangan Vitamin B6 pula boleh menyebabkan keresahan dan keletihan.
 • Zat besi penting dalam mempengaruhi pengeluaran dopamin, ia sering dijumpai di tahap jauh lebih rendah pada kanak-kanak ADHD berbanding kanak-kanak lain.
 • Magnesium diperlukan untuk membuat neurotransmitter yang melibatkan proses perhatian dan tumpuan, ia juga mempunyai kesan menenangkan pada otak.
 • Zink mengawal neurotransmitter dopamin, ia boleh membuat methyphenidate lebih berkesan dengan miningkatkan tindak balas otak untuk dopamin.
READ :  9 Tips Mengurus dan Menjaga Anak Hiperaktif
.
Jadi secara keseluruhannya anak anda dengan ADHD dan Autisme hanya memerlukan Omega Guard dan Mealshake untuk membantu kesihatan dan perkembangan neuro mereka lebih baik.
Oleh itu, jika anda inginkan yang terbaik untuk anak istimewa ini, jika anda inginkan perubahan dalam kehidupan anda sekeluarga, CUBALAH SHAKLEE kerana ia halal, dibuat daripada sumber semulajadi, ia berkesan dan sentiasa selamat.
.
Shaklee juga ditunjangi oleh kajian saintifik dan ujian klinikal yang menjamin kualiti dan keberkesanan produknya.
Jangan bimbang kerana Omega Guard dan Mealshake sangat mudah diambil oleh kanak-kanak, seawal 1 tahun.

Testimoni Anak Hiperaktif (ADHD) yang Mengamalkan Shaklee

# Testimoni 1: Setelah 1 bulan penggunaan Shaklee kepada anak ADHD ” Saya tak sangka anak saya dapat nombor 1 dalam kelas,saya sangat terkejut”

pengalaman anak hiperaktif,vitamin untuk anak hiperaktif,cara mengatasi anak hiperaktif dalam belajar
.

# Testimoni 2 : Setelah 2 bulan mengamalkan Shaklee, Lindsay menunjukkan kesan yang sangat memberansangkan. Dan Lindsay memberhentikan pengambilan pil Ritalin untuk masalah ADHDnya sebelum ini

Lindsay F didiagnos mengalami masalah autism & ADHD sejak berusia 5 tahun. Dengan sifatnya tak pandai bersosial, kuat tantrum, agresif, mood yang cepat terganggu, tak memberi tumpuan, tak berupaya untuk berkomunikasi
pengalaman anak hiperaktif,vitamin untuk anak hiperaktif,cara mengatasi anak hiperaktif dalam belajar
Doktor atau Paedetricians menasihatkan ibunya mencuba vitamin Shaklee dan detoks atau menjauhkan produk peralatan rumah yang bertoksin dengan GET CLEAN Shaklee.
pengalaman anak hiperaktif,vitamin untuk anak hiperaktif,cara mengatasi anak hiperaktif dalam belajar
.

# Testimoni 3: Sejak amalkan Omega Guard Shaklee, nampak perkembangan anak yang sangat positif, boleh fokus dalam pelajaran dan cepat tangkap apa yang kita ajar

pengalaman anak hiperaktif,vitamin untuk anak hiperaktif,cara mengatasi anak hiperaktif dalam belajar
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
3 Ciri dan Simptom Khusus Anak Mengalami Hiperaktif ,dan Cara Menanganinya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.