12 Tanda dan Simptom Wanita Mengalami Kekurangan Hormon Progesteron

kekurangan hormon progesteron
“Doktor sahkan saya kurang subur sebab masalah kekurangan hormon progesteron

Kesihatan wanita memang berkait rapat dengan hormon pembiakan iaitu estrogen dan progesteron. Masalah timbul apabila paras estrogen lebih tinggi daripada progesteron sama ada estrogen dihasilkan lebih banyak atau progesteron yang kurang dihasilkan.

Kadar progesteron rendah adalah suatu keadaan dimana tubuh seorang wanita tidak menghasilkan hormon progesteron yg mencukupi dan tidak seimbang dengan hormon estrogen.

Fungsi Hormon Progesteron

Hormon Progesteron adalah salah satu hormon utama pada wanita,antara fungsi hormon progesteron adalah :

(i) Mengatur kitaran haid .

Rembesan Progesteron bersama dengan Estrogen secara bergilir-gilir akan memberikan maklum balas  terhadap Follicle Stimulating Hormone dan Luteizing Hormone.
.

(ii) Menyediakan untuk implantasi

Kebanyakan wanita mengalami kitaran haid selama 28 hari. Progesteron adalah hormon yang membina lapisan rahim. Ertinya, ia mempersiapkan embrio masuk ke dalam rahim. Jika tidak hamil, lapisan ini runtuh dan keluar sebagai haid.
.

(iii) Menebarkan  faraj

Rembesan kuat dapat memberikan perlindungan tambahan terhadap kemungkinan
.

(iv) Menurunkan Ghairah Seksual .

Ada usia awal kandungan, progesteron bertindak  mengurangkan rangsangan seksual. Progesteron diperlukan kerana keadaan janin masih muda dan terdedah kepada kesan negatif .Keguguran boleh menjadi risiko tertinggi jika hormon progesteron rendah
.

(vi) Penyediaan susu ibu .

Progesteron juga menyiapkan payudara untuk menyusu selepas bersalin.
.

(v) Menghalang penguncupan uterus.

Pada masa awal mengandung progesteron dalam jumlah yang mencukupi dapat menghalang kontraksi uterus sehingga janin tidak dilahirkan pramatang
 .
Illustrasi Hormon Progesteron
 

Simptom atau Tanda Kekurangan Hormon Progesterone

kekurangan hormon progesteron
kekurangan hormon progesteron
Mari kita semak  bersama apakah gejala, simptom atau tanda tanda  yang terjadi jika wanita kekurangan hormon progesteron.
 .

1. Kekeringan faraj, Keinginan Seks Menurun

Wanita sering mengalami kekeringan pada miss V petanda kekurangan hormon progestrogen yang dihasilkan oleh badan, kekeringan  faraj ini juga mengakibatkan hubungan intim menjadi menyakitkan.
.

2. Berat Naik

Penambahan berat badan di suatu kawasan perut, akibat daripada kekurangan hormon progesteron akan menimbulkan penambahan berat badan di sekitar perut anda.
.

3. Pelupa

Kekurangan daya ingatan berkurang apabila anda mengalami kekurangan hormon
.

4. Cepat Letih

Keletihan, jika anda keletihan yang tidak jelas, mungkin anda telah mengalami kekurangan hormon progesteron
.

5. Susah Tidur atau Indomnia

Insomnia, jika anda tidak boleh atau susah tidur cuba semak mungkin anda sedang mengalami rendahnya hormon progesteron
.

6. Kemurungan

Kekurangan hormon ini boleh menimbulkan tekanan  yang banyak,juga menimbulkan masalah bunuh diri.
.

7.  Cyst , Fibroid, Endometriosis (Ketumbuhan dalam Rahim)

Cyst  ovari, kitaran haid yang tidak teratur boleh menyebabkan cyst  ovari yang juga disebabkan rendahnya tahap hormon   progesteron.
.

8. Haid Tak Teratur

Kitaran Haid tidak teratur, mungkin anda mengalami kitaran haid  20 hari,bukan 28 hari, atau mungkin mengalami haid  berat selama 1 bulan dan bulan berikutnya haid tak datang sama sekali ini boleh diakibatkan daripada kekurangan progesteron.
.

9. Tempoh Haid Yang Lama dan Berpanjangan

Haid Berat, anda akan mengalami pendarahan hebat, dan pendarahan bergumpal.
.

10. Simprom Pra Haid (PMS) yang teruk

Premestrual Syndrom, munculnya suasana cemas, mood atau suasana mood berubah tiba tiba, ini merupakan akibat kekurangan hormon progesteron.
.

11. Keguguran

Hormon progesterone yang rendah masih boleh pregnant tapi selalu berdepan dengan risiko keguguran yang tinggi, sebab progesterone ni berfungsi menebalkan dinding rahim kita sebagai persediaan proses implantasi. bila progesterone rendah dinding rahim tak dapat ‘memegang’ embryo tadi dgn baik dan bermula la ancaman keguguran atau keguguran jika tak dapatkan rawatan.
 .

12. Tanda tanda lain

Semasa mengandung, tanda-tanda progesteron rendah termasuk mengesan dan sakit perut. Gejala-gejala lain progesteron rendah di kalangan wanita yang hamil mungkin termasuk:
 • ketegangan pada payudara
 • keletihan
 • bacaan gula dalam darah yang rendah
 • kekeringan faraj
 • Pendarahan
.

12. Sukar Hamil

Kemandulan, perempuan tidak mampu berovulasi dan tidak mempunyai kesuburan.
.
Kebanyakan wanita mengalami kitaran haid selama 28 hari. Progesteron adalah hormon yang membina lapisan rahim. Ertinya, ia mempersiapkan embrio masuk ke dalam rahim. Jika tidak hamil, lapisan ini runtuh dan keluar sebagai haid. Hormon ini juga membantu persiapan tubuh ketika hamil dan menjaga badan semasa proses ovulasi.
.
Nah itulah simptom kesan kekurangan hormon progesteron pada wanita, maka anda perlu rajin untuk memeriksa keadaan kesihatan anda mulai sekarang. Risiko yang paling bahaya daripada kekurangan hormon progesteron ini adalah tidak boleh hamil lagi, maka daripada itu sebaiknya lakukan

Kesan jangka masa panjang akibat dari kekurangan progesterone

 • Sembelit yg kronik
 • Sering jatuh sakit
 • Berisiko untuk mendapat osteoperosis, sakit jantung dan cancer uterus
 • Mempercepat proses penuaan-  menyebabkan disfungsi tiroid, keguguran rambut, penipisan kulit, dan kedutan pada kulit yang terkait dengan hilangnya hidrasi.
 • Risiko lebih tinggi terhadap beberapa bentuk cancer, osteoporosis, tumor fibroid, tekanan darah tinggi, penyakit jantung dan stroke yang berhubungan dengan tekanan darah tinggi.
 • Ketidaksuburan selama bertahun-tahun dan keguguran.
 

Vitamin Cadangan Untuk Menstabilkan Hormon

Hormon yang stabil dan seimbang dalam tubuh akan memberi  kesan positif kepada kesihatan secara menyeluruh.  Seseorang akan merasa lebih selesa dan segar selepas terapi meningkatkan hormon.
.
Hormon yang baik meningkatkan penyerapan nutrien pada tubuh kita kerana pengambilan vitamin tanpa baik pulih hormon tidak akan berkesan.
 .
Pengambilan suplimen yang mungkin dapat membantu anda mengatasi masalah kekurangan hormon progesteron
.
shaklee untuk menstabilkan hormon,,cara menstabilkan hormon pada wanita
Cara menstabilkan hormon pada wanita dengan Vitamin Shaklee

(i) B Complex

Fungsi Vitamin B6 adalah menyeimbangkan hormon estrogen serta hormon progesteron dalam tubuh wanita. Kekurangan Vitamin B dapat menimbulkan hormon tidak seimbang
 .
Keunikan vitamin b-complex shaklee berbanding b-complex yang lain ialah ianya mengandungi 8 komponen penting vitamin B iaitu B1, B2, B3, B5, B6, B12 DAN 100% BIOTIN DAN ASID FOLIK. Asid folik yang terdapat dalam  vitamin shaklee ini apa yang specialnya ,sifatnya yang semulajadi dan berkualiti membuatkan ia mudah untuk diserap sehingga 99% berbanding yang terdapat di pasaran.
.

(ii) Gla Complex 

Gla Complex adalah sejenis asid lemak Omega 6 untuk membentuk prostaglandin iaitu hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal. Ketahui Bagaimana GLA COMPLEX Membantu anda Cepat Hamil?

READ :  Vitamin Shaklee untuk Masalah Senggugut yang Teruk ?

Selain itu, ia juga berperanan

 • memgembalikan kitaran haid yang normal
 • membantu mengoptimumkan tahap kesuburan wanita
 • menstabilkan hormon
 • membantu wanita untuk hamil
 • menyokong sistem imun
 • memelihara  integriti sel
 • mengecutkan cyst dalam rahim wanita
 • membantu tubuh menghasilkan ‘cecair kesuburan’
READ :  OMEGA 3 DIPERLUKAN SEJAK DARI JANIN LAGI !

.

(iii) Ostematrix

Amat penting buat wanita sebagai persediaan persenyawaan sperma dan telur. Sebaik sahaja anda mengandung, anda memerlukan simpanan kalsium yang mencukupi dalam tubuh untuk dimanfaatkan oleh bayi anda. Ia juga membantu mengalkalikan tubuh untuk menyediakan persekitaran yang sesuai untuk persenyawaan sperma dan telur.
 .
Ostematrix Shaklee mengandungi Vitamin D3. Menurut satu artikel dari American Journal of Clinical Nutrition, peranan vitamin D3 dalam mempromosikan kesihatan adalah lebih mendalam & mempunyai kesan dengan cara yang berikut:
Ia memberi kesan kepada “sistem penyesuaian imun, sistem imun semula jadi, rembesan insulin oleh sel β pankreas, fungsi multifaktorial jantung dan peraturan tekanan darah, dan otak dan perkembangan janin.”
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
12 Tanda dan Simptom Wanita Mengalami Kekurangan Hormon Progesteron was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.