12 Tanda Awal Penyakit Difteria & Risiko Jangkitan Yang Perlu Anda Tahu

difteria malaysia 2019
Difteria di Malaysia yang telah lama hilang kini kembali menyerang kanak-kanak. Terbaharu, kanak-kanak berumur 2 tahun meninggal dunia kerana difteria dan mangsa tidak pernah divaksin sejak lahir. Ibu bapa, pastikan anda anda sudah divaksin. Ia mampu melindungi nyawa anak anda dan kanak-kanak lain.
Berwaspada semua. Semak semula jadual vaksinasi anak-anak, pastikan ianya lengkap dan up-to-date ya!
Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ingin memaklumkan kejadian satu (1) kes kematian disyaki akibat jangkitan Difteria di daerah Johor Bahru pada 15 Oktober 2018.
.
Pesakit tidak pernah menerima sebarang imunisasi difteria kerana keluarga enggan menerima imunisasi. Walau bagaimanapun, kanak-kanak tersebut meninggal dunia pada 15 Oktober 2018 akibat Severe Diphtheria with multiorgan failure.
Negara telah digemparkan dengan kematian 5 orang kanak-kanak disebabkan Difteria, sejenis penyakit yang selama ini berjaya dikawal melalui vaksinasi setakat july 2016

Apa itu Penyakit Difteria?

Penyakit difteria adalah penyakit menular kepada semua golongan umur (berisiko tinggi kepada kanak kanak bawah 5 tahun & orang tua) yang boleh membawa MAUT.
.
Difteria disebabkan oleh bakteria “Corynebacterium Diphtheria”. Kuman ni HEBAT& TAHAN LASAK!! dlm keadaan beku & kering. Hanya MAMPUS pada pemanasan 60ºC….Susah nak bunuh dia..
.
Penyebaran bakteria ini dapat terjadi dengan mudah, terutama bagi orang yang tidak mendapatkan vaksin difteria. Ia tersebar melalui titisan cecair pernafasan.
 • Jangkitan Tekak
 • Keradangan (leher dan tekak)
 • Kesukaran Bernafas
 • Demam Campak (Measles)
Bakteria ini menjangkiti tekak (tonsil dan farinks) dan menghasilkan toksin yang menyebabkan keradangan di sekitar tekak dan bengkak leher yang boleh menyebabkan pesakit sukar bernafas.
.
Jika tidak dirawat jangkitan boleh menjadi serius lapisan putih dikerongkong menebal dan boleh menyebabkan kesukaran bernafas dan menelan, menyebabkan lemas.
.
Toksin ini juga boleh menyerap ke dalam darah, melumpuhkan saraf dan menyebabkan keradangan jantung (miokarditis) yang menyebabkan kematian. Jangkitan difteria mempunyai kadar kematian yang tinggi, iaitu antara 25 ke 50%.
difteria malaysia

Simptom & Tanda Awal Penyakit Difteria

tanda penyakit difteria
Tanda tanda penyakit Difteria
Tanda tanda dan simptom Difteria biasanya dapat dilihat dalam tempoh 1-7 hari selepas dijangkiti. Pastikan anak anda segera dibawa ke klinik jika mempunyai salah satu tanda-tanda ini:
 • Demam 37.5°c keatas
 • Kesukaran bernafas atau pernafasan menjadi cepat.
 • Sakit tekak
 • Sukar menelan makanan
 • Batuk – Kuat seperti ” Anjing Menyalak ” & suara serak.
 • Air liur meleleh
 • Kulit pucat dan kebiruan
 • Hidung berdarah
 • Selsema – Bersin serta berair hingus.
 • Sesak nafas
 • Ruam kulit
 • Lapisan membran berwarna aneh di dalam mulut serta lelangit mulut
READ :  Manfaat dan Kelebihan Zinc Complex
Difteria boleh dielakkan dengan pengambilan vaksin. Jika anak anda tidak mengambil imunisasi ketika usia 2, 3 dan 5 bulan, sebaiknya elakkan membawa mereka ke tempat-tempat awam. Mereka mungkin dijangkiti.
.
Rawatan utama bagi difteria adalah antibiotik. Namun, jika komplikasinya sudah teruk, rawatan ini tidak mampu lagi melawan kesan toksin bakteria berkenaan.

Risiko & Kesan Penyakit Difteria

Difteria bukanlah penyakit biasa ,ianya berjangkit dan berbahaya pada orang lain. Toksin difteria yang cukup berbahaya boleh menyebabkan risiko dan kesan dari penyakit difteria iaitu ;
 • pheunomia
 • kegagalan fungsi jantung
 • kerosakan sistem buah pinggang
 • kerosakan hati
 • kematian
 • lumpuh
 • Pesakit selalunya mendapat selaput nanah pada bahagian kerongkong (seperti dalam gambar) yang boleh merebak ke dalam laluan pernafasan maka menyebabkan kesukaran pernafasan.
bahaya difteria ,risiko difteria

Siapa Yang Berisiko Dijangkiti Wabak Difteria ?

Difteria boleh merebak dari sentuhan pesakit kepada orang lain atau apabila pesakit batuk atau bersin. Kanak-kanak dan warga emas mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat jangkitan ini.
.
Antara golongan yang berisiko untuk mendapat penyakit ini adalah:
 1. Tidak divaksin atau tidak sepenuhnya divaksin mengikut jadual
 2. Melawat negara yang tidak memberikan vaksin berkenaan (vaksin ini wajib di Malaysia)
 3. Mempunyai masalah sistem pertahanan badan yang lemah
 4. Tinggal di kawasan yang kotor dan berkepadatan tinggi

Beza Sakit Tonsil dan Difteria

Tengok gambar perbezaan antara penyakit tonsil dan difteria di bawah ni. Seakan sama, tapi berbeza.
.
Kalau Difteria kawasan jangkitan tu lebih besar dan putih. Macam ada satu benda yang melekat pada kawasan tekak. Ini yg boleh menyukarkan anak sukar bernafas.
.
Kalau tonsil, rupa dia lain sikit, sebab area tonsil yang membengkak. Refer gambar ya. Mana tahu kalau anak ada simptom bole check kan?
Perbezaan Tonsilitis dan Difteria
Perbezaan Tonsilitis dan Difteria

Langkah Pencegahan Penyakit Difteria

Pencegahan cara terbaik untk elak Difteria.!!
 • Anda atau anak anda MESTI selesai 3 imunisasi yg wajib di Malaysia…untk umur baby umur 2, 3, 5 & 18 bulan.
READ :  Khasiat dan Kebaikan Nutriferon Shaklee
kawalan dan pencegahan difteria,vaksin difteria
Vaksin untuk mencegah jangkitan penyakit Difteria, Vaksin DTaP (D – Difteria , T – Tetanus, P – Pertusis)
 • Jauhi penderita difteria
 •  Menjaga kebersihan diri & lingkungan seperti mencuci tangan selepas ketandas & sanitasi yg baik.
 • Menjaga kesihatan tubuh, makan makanan berkhasiat & senaman selalu.
 •  Jangan batuk & bersin di muka org lain. Tutup le mulut anda tu ye dgn tisu/tangan.
 •  Amalkan Vitamin untuk Tingkatkan ketahanan badan,Walaupun supplemen vitamin ini sebenarnya bukan ubat, tetapi konsepnya ibarat insuran. Kita ambil dan bayar beratus-ratus sebulan untuk insurans sebagai pelindung kita sebelum kita sakit. Bila dah jatuh sakit, tiada pihak insurans yang sanggup ‘approve’.Ubat kita makan apabila kita SUDAH ATAU SEMASA sakit. Tetapi vitamin ini perlu danlebih elok diambil SEBELUM kita jatuh sakit.Sama seperti vitamin. Cuma, vitamin bila kita sakit pun boleh juga diambil. Pendek kata vitamin ini adalah langkah pencegahan untuk kita melindungi tubuh dari diserang pelbagai penyakit.
Hari raya bakal tiba. Kita berkumpul bersama sanak saudara rakan taulan..Tapi pasal kes Difteria berleluasa kebelakangan ni buat kita berfikirkan. Tak kan kita mo tinggal d rumah saja kan masa Raya nanti.. kita risau anak2 kita atau pun adik kita senang dijangkiti..

Vitamin Shaklee Untuk Tingkatkan Imunisasi Badan dari Jangkitan

Berikut adalah cadangan untuk kita tingkatkan sistem imun kita dan famili bagi mencegah dari diserang difteria ini. Antara supplemen/vitamin yang termasuk dalam set ini termasuklah:

READ :  Tips untuk Membantu Anak-anak Anda Bersedia ke Sekolah

1- Nutriferon

Nutriferon ni mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari saja. Dalam masa yang sama mampu mengurangkan infeksi oleh penyakit hepatitis serta influenza. Nutriferon ini sesuai untuk semua kan ia biji labu jak.
.

Diformulasikan untuk membekal perlindungan tinggi kepada sistem imun badan secara harian. Bahan yang berasaskan ekstrak tumbuh-tumbuhan semulajadi ini terdiri dari biji labu, bunga kesumba, biji plantago dan kudup bunga bebuas Jepun

vitamin shaklee untuk sistem imun, cara tingkatkan sistem imun,suplemen untuk kuatkan antibodi
Vitamin shaklee untuk meningkatkan imun badan dan antibodi dari jangkitan, NUTRIFERON
.

2-Vitamin C Sustained Released

Shaklee Sustained Release Vita-C Plus menawarkan manfaat vitamin C tulen melalui kaedah penghantaran proprietari serba semula jadi yang berperanan melepaskan vitamin C secara berperingkat ke dalam tubuh.Vitamin C ialah nutrisi yang diperlukan untuk pelbagai fungsi termasuk ketahanan imun, integriti sel, kesihatan gigi, gusi, tulang dan fungsi tubuh secara amnya.

vitamin shaklee untuk sistem imun, cara tingkatkan sistem imun,suplemen untuk kuatkan antibodi
.

2- Garlic Complex

Secara tradisinya, bawang putih selalu digunakan untuk menjaga kesihatan tubuh. Alisin iaitu satu bahan aktif dalam bawang putih, telah lama berkesan dan terbukti dapat memberikan sokongan dan menjaga kesihatan tubuh secara optimum.

Membantu mengekalkan tubuh yang sihat . Garlic Complex dirumuskan semulajadi tersendiri Shaklee . Menggabungkan manfaat kesihatan bawang putih dan rosemary

<h2>Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?</h2> <p style="text-align: center;"><img class="alignnone wp-image-10031 size-medium" src="https://www.greenvitamin.net/wp-content/uploads/2016/04/contact-me-button-300x80.png" alt="" width="300" height="80" /></p> <h4>(i) Hubungi Saya :</h4> <div> <div> <div> <div> <div>Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :</div> </div> </div> </div> <div> .</div> <div> <div> <div style="padding-left: 60px;"><strong>✆ SMS | WhatsApp</strong> : 013 4211 610 [Nadia] . <strong>📱 Link Terus untuk Whatsapp :</strong> <a href="http://www.wasap.my/60134211610">http://www.wasap.my/60134211610</a> <a href="http://www.wasap.my/60134211610">http://www.wasap.my/60134211610</a> . <strong>📩 Email :</strong> <a href="mailto:nornadiamansor@yahoo.com">nornadiamansor@yahoo.com</a></div> <div>.</div> <h4>(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat</h4> </div> </div> <div> <div> <div>Walk In ke mana mana <a href="https://www.greenvitamin.net/2013/07/berminat-dengan-produk-shaklee-anda.html" target="_blank" rel="noopener noreferrer">cawangan Shaklee</a> berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan</div> <div>.</div> <div>Rujuk disini untuk &gt;&gt;<a href="https://www.greenvitamin.net/berminat-dengan-produk-shaklee-anda/"> Langkah Pembelian Di Cawangan Shaklee Berdekatan</a></div> </div> </div> <div>
tingkatkan imun badan dan bertindak sebagai antibiotik semulajadi dengan GARLIC COMPLEX shaklee

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
12 Tanda Awal Penyakit Difteria & Risiko Jangkitan Yang Perlu Anda Tahu was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.