11 Perkara Yang Mungkin Anda Tak Tahu Mengenai Kanser Servik

Setiap wanita berisiko tinggi untuk mengidap penyakit kanser servik atau dikenali sebagai kanser pangkal rahim . Kanser servik menyerang kita dalam keadaan yang kita sendiri pun tidak tahu kewujudannya. Kanser servik merupakan kanser kedua yang paling kerap kejadiannya dalam kalangan wanita di Malaysia.
Bilangan pengidap kanser servik ini semakin meningkat saban tahun. Jika ia tidak dikesan pada peringkat awal ia boleh membawa maut. 

Apakah itu kanser servik?

Serviks adalah pangkal rahim. Rahim merupakan bahagian badan dimana janin berkembang. Serviks berhadapan dengan saluran yang dipanggil faraj. Dalam kanser servik, sel – sel di serviks bertindak secara tidak normal. Sel – sel terus membesar dan membentuk satu benjolan atau tumor.
 
Jika tidak dirawat, sel-sel kanser ini boleh merebak ke bahagian badan yang lain melalui sistem darah atau limfa.Kanser serviks mengambil masa bertahun-tahun untuk berkembang. Sebelum ia berkembang, perubahan awal berlaku di dalam sel pada permukaan serviks. Ini dikenali sebagai pra-kanser.

Apakah tanda-tanda gejala kanser servik?

Penyakit ini jarang sekali menunjukkan simptom simptomnya pada peringkat awal kanser sekviks. Namun, apabila kanser itu semakin berkembang ,ia mula menunjukkan simptom seperti:
 • Sakit belakang badan
 • Lelehan faraj yang berair dan berbau busuk pada vagina
 • Rasa sakit semasa melakukan hubungan seks
 • Pendarahan dari faraj antara haid atau selepas perhubungan seks
 • Sebarang pendarahan dari faraj selepas menopaus.
 • Sakit ketika membuang air kecil

Apakah Penyebab Kanser servik?

 • Tabiat seks – melakukan perhubungan seks pada usia yang awal atau mempunyai pasangan seks yang ramai.
 • Agen jangkitan : terdapat bukti yang mengaitkan kanser servik dengan jangkitan virus Human Papilloma.
 • Kebersihan pada bahagian sulit diabaikan
 • menghisap rokok atau menghidu asap rokok
 

Golongan Yang Berisiko Untuk Mendapat Kanser Serviks?

Wanita yang dijangkiti ‘human papillomavirus’ (HPV) di bahagian serviks mempunyai risiko yang tinggi untuk mendapat kanser serviks. Human Papillomavirus biasanya menjangkiti mereka yang melakukan seks rambang kerana ia adalah sejenis penyakit bawaan seks. Kanser serviks juga kerap terjadi dikalangan wanita yang merokok.
 
Dianggarkan empat daripada lima wanita yang aktif seks dijangkiti dengan HPV sepanjang hidup mereka walaupun mereka hanya mempunyai seorang atau dua orang saja pasangan. Lebih menakutkan apabila tiada simptom atau tanda berlakunya kanser serviks pada tahap awal sehingga peluang untuk merawat daripada awal tidak sempat dilakukan.
 
Sebagai wanita,anda perlulah  mengambil inisiatif melakukan ujian pap amear sebagai langkah berjaga-jaga. Jangan bimbang kerana ujian ini mudah dan ia dilakukan oleh doktor yang terlatih
 

Apa yang perlu anda lakukan untuk melindungi diri anda dari kanser servik.

Oleh kerana wanita yang aktif seks boleh mendapat kanser serviks, pengesanan awal adalah perlu dilakukan. Ini boleh dilakukan melalui ujian Pap Smear. Ujian Pap Smear ini merupakan ujian yang mudah dan tidak menyebabkan sebarang kesakitan.
Ujian ini boleh mengesan kanser serviks pada peringkat awal. Rawatan yang mudah pada peringkat ini boleh membawa penyembuhan sepenuhnya.

 

Bagaimana Ujian Pap Smear boleh dilakukan?

Satu alat akan dimasukkan kedalam kemaluan wanita. Alat tersebut akan mengambil cebisan sel-sel di servik dengan berhati-hati. Kemudian sel berkenaan diletakkan atas slaid kaca dan dihantar ke makmal untuk pemeriksaan mikroskopik.
 

Apakah Keputusan Yang Akan Diperolehi?

Bagi kebanyakan wanita, sel-sel ini adalah normal sepenuhnya. Pada sesetengah wanita sel-sel ini mungkin tidak kelihatan normal dan mungkin menunjukkan peringkat awal kanser. Apabila ini terjadi, ujian berkenaan diulangi dan jika perlu pemeriksaan seterusnya dijalankan.

Vitamin Shaklee Yang Membantu Masalah Kanser Servik

# Testimoni 1
BEBAS KANSER SERVIK SETELAH AMALKAN VIVIX SHAKLEE!
 
Puan Gladys di diagnos sebagai pesakit kanser servik sejak April 2007 dan menjalani rawatan secara agresif untuk merawat penyakitnya. Beliau bermula dengan rawatan kimoterapi, radiasi , rawatan susulan dan  menjalani pemasangan stent di bahagian buah pinggangnya.
Beliau mengalami pelbagai kemungkinan kesan sampingan yang semakin menyakitkan dan kesakitan yang tak dapat dikawal  dan setiap kali selepas rawatan , beliau mengharapkan akan kembali kuat dan sihat seperti sebelum ini. 
 
Sehinggalah pada Ogos 2008 beliau menyertai Shaklee dan diperkenalkan dengan Vivix Shaklee. Setelah mendapatkan informasi dan mendengar tentang Vivix Shaklee melalui upline beliau, beliau menyedari bahawa Vivix lah jawapan yang dicari selama ini. 
 • Selepas seminggu, kesakitannya menurun sehingga 75% dan 
 • Dalam masa 2 minggu ia bebas dari penyakit. 
 • 3 bulan seterusnya, beliau telah bebas dari kesakitan yang sebelumnya dirasai. 
Sangat mengujakan ! beliau kembali boleh bangun waktu pagi tanpa rasa sakit, boleh kembali melakukan rutin harian sebelumnya seperti biasa.
# Testimoni 2
# Testimoni 3

 
# Testimoni 4
# Testimoni 5


 

Bagaimana Vivix  Shaklee Menyembuhkan Kanser?

‘Resveratrol’ adalah bahan utama di dalam sebotol Vivix. Ianya adalah bahan yang didapati dari tumbuh-tumbuhan seperti anggur merah, sebagai pertahanan dari terkena penyakit. Kajian telah dilakukan, dan ianya bertindak sebagai antioksidan dan anti radang. 

Ternyata Vivix Shaklee sangat membantu pesakit kanser  dan mengelakkan sel kanser membiak dengan lebih teruk kerana  Vivix Shaklee mengandungi kuasa 10 kali resveratrol yang menentang sel kanser.
Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser. Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.
 
Jadilah sebahagian testimoni kami dan rendahkan risiko menjadi sebahagian statistik kematian akibat kanser. Apa yang sanggup anda berikan untuk peluang kedua?
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
 
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :

☑ jadual pengambilan vitamin
☑ tips ekslusif
☑ konsultasi percuma berterusan

READ :  TESTIMONI : ATASI HAID TIDAK TERATUR DENGAN SHAKLEE GLA
11 Perkara Yang Mungkin Anda Tak Tahu Mengenai Kanser Servik was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.