10 Tanda Awal Kanser Payudara Yang Perlu Anda Tahu

Kanser payudara merupakan kanser yang paling tinggi kejadiannya pada wanita dan kanser yang paling tinggi menyerang rakyat Malaysia.
.
Kanser payudara berpunca daripada perkembangan sel sel dalam tisu payudara secara tidak terkawal . Sekiranya tidak dikesan dan dirawat dengan segera, kanser payudara boleh merebak ke seluruh badan
Kanser payudara merupakan ancaman utama kepada 14 juta penduduk wanita di Malaysia. 1 dalam 20 wanita di Malaysia untuk mendapat risiko kanser payudara dalam hayat mereka.Ini bermaksan ia bersamaan 700,000 orang !
 .
 

Tanda Tanda atau Simptom Awal Kanser Payudara

Ada beberapa tanda-tanda atau gejala umum yang kadang kala di luar dari pengawasan kita kerana biasanya tidak akan mengganggu keadaan tubuh badan dalam melakukan sebarang aktiviti dan kerana itu pulalah beberapa orang yang mengalaminya biasa mengabaikannya dengan mudah dan menganggapnya sebagai hal yang biasa-biasa saja.
.
Padahal dari sini, kewaspadaan dan pemeriksaan lebih lanjut harus dilakukan.
.
Berikut adalah gejala awal yang sering dialami oleh penderita kanser payudara :-
.

1. Benjolan

Benjolan ini umumnya terdapat di bawah kulit payudara dan ukurannya lebih kurang sebesar kacang tanah. Biasanya benjolan tersebut hanya terdapat di sebelah payudara saja.
.
Apabila benjolan tersebut ditekan dan dapat bergeser, itu bermakna masih merupakan gejala awal yang ringan dan boleh segera ditangani. Sebaliknya, bila benjolan tersebut sudah tidak boleh bergeser dan ukurannya lebih besar dan keras maka awas, kanser sudah memasuki tahap serius.
.
Benjolan ini juga boleh didapati di permukaan ketiak, walaupun tidak selalu bermakna kanser—tapi ada baiknya diberikan pemeriksaan lebih lanjut.

2. Perubahan bentuk puting payudara

Puting payudara kelihatan rata, terbalik atau masuk ke dalam. Atau mungkin terasa sakit yang berlanjutan.
 

3. Keluarnya darah atau cairan janggal

Cairan darah yang keluar umumnya tidaklah banyak, namun cukup mengganggu. Selain darah ada juga berupa cairan kekuningan seperti darah putih atau bahkan nanah.
.
Hal ini biasanya diikuti dengan rasa nyeri pada permukaan payudara dan rasa gatal pada daerah sekitar puting . (Kadang kala ini bukan bermakna kanser, namun tetap harus berwaspada)
 

4. Perubahan warna kulit

Warna kulit payudara berubah warna menjadi kemerahan .
 

5. Perubahan tekstur kulit

Permukaan kulit payudara kelihatan bersisik atau berkedut seperti kulit limau purut. Kulit akan terasa kasar dan kaku.
 

6. Luka yang sukar sembuh

sering juga timbul luka yang sukar sembuh dan terasa panas seterusnya akan membengkak.
 

7. Payudara terasa panas, kemerahan dan bengkak

 

8. Adanya benjolan-benjolan kecil

9. Terasa sangat gatal di daerah sekitar puting 

 

10. Benjolan yang keras itu tidak bergerak ( terfiksasi )

Biasanya pada peringkat awal tidak terasa sakit.Pada kebiasaannya jika benjolan itu kanser, ia hanya terdapat pada satu belah payudara sahaja.
 

Tahap Kanser Payudara 

Kanser payudara dibahagikan kepada empat tahap yakni:

Tahap  1

Pada peringkat ini, ketumbuhan barah adalah dalam ukuran sebesar 2 cm ataupun kurang daripadanya. Dalam tahap ini, sasaran serangannya adalah terhad kepada bahagian payudara sahaja.
 .

Tahap 2

Pada tahap serta peringkat yang kedua ini, ukuran ketumbuhan barah payudara akan meningkat antara 2 cm hingga 5 cm.
.
Selain daripada bahagian payudara, ia turut menjadikan nodus limfa (yang terdapat pada bahagian bawah ketiak) sebagai sasaran serangannya.
.

Tahap 3

Saiz ketulan barah payudara berukuran 5 cm. Pada peringkat ini, barah payudara sudah melibatkan nodus limfa ketiak, kulit ataupun otot yang terdapat di bawahnya (otot bahagian dada).
 .

Tahap 4

Pada peringkat serta tahap ini, serangan barah ini akan menjalar kepada bahagian serta organ-organ yang terletak agak jauh daripada bahagian payudara.
.
Antara bahagian yang menjadi sasaran serangan barah payudara pada peringkat ini ialah nodus limfa pada leher, paru-paru, hepar ataupun tetulang penghidapnya.
 

Apakah Vitamin Shaklee Yang Membantu Melawan Kanser Payudara?

Vivix Shaklee mengandungi resveratoral yang terbukti melalui kajian-kajian saintifik boleh membantu membetulkan sel-sel yang rosak (seperti sel kanser).
.
Apabila sel-sel rosak telah dibetulkan, mereka akan mematikan diri dengan sendirinya (apoptosis) dan menyebabkan kanser berkurang dan akhirnya hilang.
 .

.

Vivix bukanlah sejenis ubat yang mengandungi dadah, malah ia tidak mengandungi sebarang bahan kimia. Ia dibuat daripada empat ekstrak botani iaitu:
READ :  7 Langkah Mudah Belian Produk Shaklee Secara Online
Bagaimana Resveratrol bertindak pada kanser .

 

4 mekanisma utama penuaan selular:

  • Kerosakan DNA – Vivix memelihara dan memulihara kerosakan DNA
  • Pengawal Genetik (Fitrah) – Vivix memberi impak positif tehadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular
  • Penurunan Tenaga Selular – Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilkan tenaga (spark plug) – Ramuan Vivix merangsang biogenesis mitochondrin
  • Penimbunan Protein AGE (Advanced glycation end products) – Vivix 10 kali lebih berkuasa berbanding resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.
READ :  6 Tips Memilih Produk Minyak Ikan Terbaik
Resveratrol merupakan salah satu kandungan dalam Vivix yang telah dirujuk lebih daripada 2,000 penerbitan penyelidikan termasuk beberapa kajian yang dijalankan oleh Harvard University, National Institute  of Aging, National Cancer Institute, dan banyak lagi.
.
Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol. Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan halangan atau menghentikan pelbagai peringkat kanser.
.
Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.
 

# Testimoni 1

Info lanjut mengenai testimoni  (disini) :
kanser payudara,10 Tanda Awal Kanser Payudara,cara mengenalpasti kaner payudara, Tanda Tanda atau Simptom Awal Kanser Payudara,Tahap Kanser Payudara ,Apakah Vitamin Shaklee Yang Membantu Melawan Kanser Payudara?, testimoni kanser payudara, vivix untuk kanser payudara
 .

# Testimoni 2

Info lanjut mengenai testimoni : (disini)
testimoni vivix, kanser payudara, kanser payudara mengecut,vivix shaklee

# Testimoni 3

Info lanjut mengenai testimoni : (disini)
 .
kanser payudara,10 Tanda Awal Kanser Payudara,cara mengenalpasti kaner payudara, Tanda Tanda atau Simptom Awal Kanser Payudara,Tahap Kanser Payudara ,Apakah Vitamin Shaklee Yang Membantu Melawan Kanser Payudara?, testimoni kanser payudara, vivix untuk kanser payudara

# Testimoni 4

 .
.Menurut laporan daripada kajian terbaru yang dibuat oleh University of Missouri pada October 2013; lebih banyak sel kanser yang mati jika pesakit dirawat menggunakan gabungan resveratrol (kandungan utama Vivix!) dan radioterapi berbanding rawatan dengan radioterapi sahaja
 
————————————

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
10 Tanda Awal Kanser Payudara Yang Perlu Anda Tahu was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.