10 Perkara Yang Menyebabkan Anda Semakin Jadi Pelupa !

Pelupa bukan masalah yang dihadapi oleh orang tua sahaja.Dulu kuat ingatan sekarang cepat lupa. Tempoh keupayaan mengingati sesuatu semakin pendek.  Ia juga berlaku pada kanak-kanak dan remaja.Ketahui 10 perkara yang menyebabkan anda semakin jadi pelupa !
.
Tahap pelupa tidaklah seteruk penyakit alzheimer atau nyanyuk yang tak mapu uruskan diri sendiri,terlupa nama anak dan suami / isteri, lupa jalan pulang ke rumah
.
Sindrom lupa boleh menyebabkan kita stress, lebih-lebih lagi apabila kita cuba untuk ingat apa yang kita lupa, adoi! Bayangkan kalau terlupa fakta semasa menjawab exam sedangkan baharu saja mengulangkaji tajuk tersebut.

Proses penuaan boleh membuat isipadu otak mengecil kerana sebahagian selnya akan mati atau mula mengalami kerosakan. Beberapa tabiat buruk boleh membuat proses tersebut berlaku lebih cepat, sehingga volume otak menyusut sejak masih muda.

 

10 Perkara Yang Menyebabkan Otak Mengecil dan Menjadi Pelupa

Sering kali kita dihinggapi penyakit mudah lupa.Betulkah kita ni  jenis mudah lupa ? Berikut beberapa petua yang perlu diamalkan untuk mengelakkan kita mudah lupa dan mengalami kerosakan otak
.
Hal-hal remeh-temeh yang sering diabaikan seperti berikut ini:

1. TIDAK SARAPAN 

Sarapan di pagi hari adalah penting untuk menjaga kadar gula dalam darah, yang diperlukan agar otak dapat berfungsi dengan baik. Kadar gula yang terlalu rendah boleh membuat otak kurang nutrisi lalu lama-kelamaan volumenya akan menyusut.

READ :  18 Kelebihan,Kebaikan dan Khasiat Vivix Shaklee

.

2. EMOSI TAK STABIL

Emosi yang meledak-ledak kerana terlalu mudah bertindak balas boleh membuat pembuluh darah mengalami pengerasan. Jika pengerasan itu berlaku di pembuluh darah otak, maka kemampuannya akan menurun dan lama-kelamaan saiz otak juga mengecil.

.

3. MEROKOK 

Beberapa jenis penyakit degeneratif atau penyakit yang disebabkan oleh proses penuaan boleh dipercepatkan oleh racun-racun di dalam asap rokok. Alzheimer atau salah satu jenis penyakit pelupa

.

4. PENGAMBILAN GULA YANG BERLEBIHAN

Otak boleh mengecut kerana kekurangan gula saat tidak sarapan. Sebaliknya, terlalu banyak gula di dalam darah juga memberi kesan kepada penyerapan protein sehingga pertumbuhan otak terbantut.

.

5. PENCEMARAN UDARA

Untuk boleh bekerja dengan optimum, otak memerlukan bekalan oksigen yang cukup dari udara pernafasan. Pencemaran udara terutamanya gas karbon dioksida boleh merampas fungsi sel-sel darah merah dalam mengedarkan oksigen, sehingga fungsi otak mengalami gangguan.

.

6.  TIDUR YANG TIDAK MENCUKUPI

Otak juga memerlukan rehat, kerana itu kualiti tidur benar-benar sangat mempengaruhi fungsi otak. Kurang tidur boleh membuat sel-sel otak lebih cepat mengalami kerosakan.

.

7. TIDUR DENGAN KEPALA DITUTUP BANTAL 

Menutup kepala dengan bantal ketika tidur bererti menghalang pertukaran udara, sehingga gas buang karbon dioksida melalui penyedutan kembali ke paru-paru.

Ruangan untuk menampung oksigen akhirnya berkurang, sehingga tidak boleh diedarkan dengan maksimum ke otak.

.

8. BANYAK BERFIKIR

Selain saat tidur, otak juga perlu direhatkan ketika tubuh sedang sakit. Memaksakan diri untuk berfikir keras ketika sakit akan membuat otak bekerja makin tidak berkesan dan akhirnya cepat rosak.

READ :  7 Makanan Terbaik untuk Meningkatkan Fokus dan Kognisi Anak

.

9. JARANG BERCAKAP

Lebih suka memendam perasaan dan bersendirian dapat merencatkan perkembangan otak . Jika anda kerapuntuk berbincang dan saling bertukar fikiran, maka otak akan semakin berkembang dan sel-sel di dalamnya akan berhubung dengan baik

.

10. KURANG RANSANGAN PADA OTAK

Seperti kata pepatah, otak ibarat pisau yang perlu diasah terus menerus agar tidak tumpul.

Menghafal Al-Quran, membaca buku, belajar dan mempelajari perkara baru, mengajar, aktif dalam aktiviti perkumpulan dan aktiviti kemasyarakatan merupakan beberapa contoh rangsangan untuk menjaga otak tetap tajam, sehingga lebih awet sampai lanjut usia.

doa kuatkan daya ingatan

Kata Imam Al-Ghazali …akal kalau dibiarkan surut akan menganggur……….Berfikirlah secara sihat kerana minda sihat datang dari tubuh yang sihat. Kita juga digalakkan makan kismis untuk kesihatan otak dan ingatan.
 

Vitamin Shaklee Yang Membantu Meningkatkan Ketajaman Minda

cara tingkatkan daya ingatan,petua kuatkan daya ingatan anak,Suplemen Shaklee untuk menguatkan daya ingatan,vitamin untuk kuatkan ingatan
Suplemen Shaklee untuk menguatkan daya ingatan

a) Omega Guard Shaklee

Omega Guard sangat bagus untuk otak sebab mengandungi DHA & EPA. Omega membantu perkembangan dan fungsi-fungsi otak.
Pelupa . Itu tanda kandungan omega-3 semakin kurang dalam otak. Kalau dibiarkan mungkin mengakibatkan penyakit lupa kekal seperti Alzheimer
Omega -3 paling banyak terkumpul dalam otak semasa perkembangan janin. Tetapi apabila usia semakin meningkat, omega-3 akan semakin berkurangan terutamanya memory-processing area.
suplemen untuk kuatkan daya ingatan,omega guard untuk otak,mengatasi pelupa,kebaikan omega 3 untuk otak,
Itulah sebabnya jadi pelupa . Otak kita perlu dibekalkan dengan omega-3 untuk mengelakkan kemerosotan fungsi otak. Jangan biarkan otak merosot atau TUA.
 .
DHA merupakan asid lemak yang membentuk struktur utama dalam sistem saraf tunjang dan retina manusia. Sebab itu, ia amat penting untuk pertumbuhan otak. Memandangkan DHA merupakan 40% binaan otak manusia, pengambilan Omega-3 dapat membantu mengatasi masalah pelupa dan menjauhi risiko penyakit Alzheimer.
 .

b) Lecithin Shaklee

lecithin untuk otak,petua kuatkan daya ingatan anak,suplemen untuk kuatkan daya ingatan dengan lecithin shaklee

Lecithin mengandungi kolina yang berfungsi dalam menyokong kesihatan otak. Kolina membentuk penghantar untuk saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan dan meringankan stress.
.
Lecithin membantu menguatkan fungsi otak dan daya ingatan

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
10 Perkara Yang Menyebabkan Anda Semakin Jadi Pelupa ! was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.