Tips Khas Kuatkan Rahim dan Elak Keguguran

kuatkan rahim selepas keguguran
Rahim yang kuat dapat mengelakkan keguguran dari berlaku.Keguguran boleh jadi satu pengalaman yang menyedihkan. Selain daripada kejutan emosi bagi anda dan orang yang tersayang, anda mungkin dapati simptom-simptom fizikalnya sukar untuk dihadapi.
.
Ini bergantung kepada bila ianya berlaku. Malangnya, keguguran awal sangat kerap berlaku. Sering kali, seorang wanita itu mengalami keguguran sebelum dia menyedari bahawa dia sedang hamil. Mungkin sebanyak tiga perempat telur yang disenyawakan akan gugur dalam hari-hari pertama kehamilan.
 .
Kehilangan yang berlaku pada lewat kehamilan ini boleh jadi sangat sukar untuk dihadapi. Dalam peringkat ini, bagi kebanyakan ibu bapa, istilah “keguguran” tidak menepati kesedihan yang mereka rasakan akibat kehilangan bayi mereka.

Sesetengah wanita mengalami keguguran berulang. Ini bermakna mereka telah mengalami tiga atau lebih keguguran berturut-turut.Selalunya selepas keguguran pertama, kekuatan rahim sudah terjejas, dan amat penting untuk anda menguatkan rahim dan elakkan keguguran dari berulang.

Kita hanya mampu merancang, Allah juga yang Maha Mengetahui terbaik untuk HambaNya.

Punca Keguguran Terjadi 

(1) Masalah dengan rahim

Kebiasaannya adalah seperti:

 • Kecacatan rahim itu sendiri, seperti rahim yang terbelah dua oleh satu dinding – septate uterus.
 • Ketumbuhan benigna di dalam rahim seperti fibroid
 • Pangkal rahim yang tidak dapat menahan isi kandungan rahim, membuka terlalu cepat dan awal, dengan tiada tanda-tanda awal bersalin.

(2) Masalah dengan kromosom

 • Kebanyakan keguguran di bawah 13 minggu, berkait rapat dengan keabnormalan kromosom.
 • Kromosom adalah struktur dalaman sel. Setiap kromosom mempunyai gen-gen yang membawa ciri-ciri serta sifat-sifat seperti warna rambut, keadaan fizikal, jantina, dan sebagainya.
 • Permasalahan berlaku mungkin kerana bilangan serta struktur kromosom yang abnormal, mungkin juga dari keganjilan gen-gen yang dibawa.
 • Kebanyakan permasalahan ini berlaku secara spontan dan tidak ada kaitan baik dengan ibu mahupun bapa.
 • Terdapat ujian-ujian genetik tertentu untuk mencari punca kenapa ia terjadi.

Tips Kuatkan Rahim dan Elak Keguguran

(1) Amalkan makanan yang segar dah elakkan makanan yang diproses. makanan yang diproses mengandungi bahan kimia yang
memudaratkan.
.
(2) Elakkan pemakanan yang bersifat “tajam” dan “sejuk” – termasuk jeruk, asam boi dan seangkatan dengannya.

(3)Amalkan zikir ini- Al Musowwir. Amalkan secara konsisten dan berdoa bersungguh-sungguh.

 (4) Elakkan mengangkat benda berat – Mengangkat benda berat akan menyebabkan tekanan kepada bahagian perut, sekali gus menyebabkan tekanan kepada rahim. Salah satu cara untuk menguatkan rahim ialah dengan mengelakkan aktiviti mengangkat benda yang berat.

READ :  Ketahui Cara Atasi dan Keburukan Masalah Kentut Vagina dan Angin Faraj

(5) Jangan membongkok – Sekiranya anda terpaksa mengangkat benda berat, elakkan daripada membongkok. Cara yang terbaik ialah anda duduk atau bengkokkan kaki. Dengan cara ini, tekanan ke atas rahim akan dapat dikurangkan.

(6)  Amalkan makanan tambahan yang mampu menguatkan otot rahim dan penghasilan telur yang sihat.

 

Apa Kata Pakar ?

Keguguran biasanya dikaitkan dengan “masalah janin tak kuat” dan ” rahim tak kuat”. Apa yang penting untuk mencegah keguguran berlaku dan berulang menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad adalah :
 1. Kualiti sperma yang berkualiti dan sihat
 2. Ovum yang matang
 3. Rahim yang kuat dan sihat !
Masalah janin tak kuat disebabkan percampuran sperma dan ovum yang kurang berkualiti. Manakala, rahim yang tak kuat disebabkan lapisan endometrium yang nipis dan tidak stabil, disebabkan hormon yang tak seimbang.Berdasarkan sifir yang mudah kejayaan untuk kehamilan dari Dr Zubaidi seperti gambar diatas adalah

Kejayaan untuk Hamil = (Sperma + Ovum yang berkualiti & sihat ) + Rahim yang kuat

Jadi, kesihatan rahim adalah penting untuk membantu mengelakkan keguguran dari berlaku dan berulang

 

Apa  makanan tambahan yang paling baik untuk di amalkan?

# Testimoni 1 : sebelum ini 2 kali keguguran, sekarang sudah  3 bulan hamil!

Berjaya Hamil Setelah 2 Kali Keguguran : Set Kesuburan Shaklee,Tips Kuatkan Rahim dan Elak Keguguran , vitamin untuk masalah keguguran, cara elakkan keguguran berlaku,set berpantang selepas keguguran, cara berpantang selepas keguguran,elakkan keguguran,doa untuk elak keguguran,doa untuk elak keguguran bayi dalam kandungan

# Tetsimoni 2 : Pelanggan diatas berjaya hamil setelah 2 kali keguguran  dengan set kesuburan shaklee.

 Testimoni 3 : Walaupon kerja ulang alik KB -KK semasa mengandung, syukur eahim tidak terjejas – Puan jenny chain

esp kuatkan rahim,ubnat kuatkan rahim,elakkan keguguran,vitamin untuk rahim,ubat untuk rahim
Pelanggan diatas telah mengalami keguguran pada kehamilannya sebelum ini sebanyak 2 kali . Dan setelah beliau mencuba Set Kesuburan Shaklee, dengan izin Allah beliau berjaya hamil.
 

Vitamin Shaklee Yang Membantu Menguatkan Rahim & Tingkatkan Kesuburan

 ➡ Energizing Soy Protein (ESP)

Energizing Soy Protein (ESP) iaitu  protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Protein ialah makanan asas kepada sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain.
.
Ini kerana ESP terdiri daripada protein dan fungsi utama protein adalah membina sel-sel baru dan membaiki sel-sel yang lama di dalam tubuh. Rahim yang lemah adalah berpunca daripada sel-sel di dalam tubuh yang rosak & ianya perlu dipulihkan dengan segera. Pendarahan yang kerap & banyak yang disebabkan oleh rahim yang lemah boleh membawa kepada risiko keguguran.
.
Sebab inilah ESP sememangnya dicadangkan untuk wanita hamil & yang baru bercadang untuk hamil. ESP juga amat digalakkan untuk wanita-wanita yang mengalami masalah kesuburan yang ingin meningkatkan tahap kesuburan mereka bagi mendapatkan anak.
 

 ➡ Gla Complex

Gla Complex adalah makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan wanita. Membantu meningkatkan produksi lendir serviks (cervical mucus) yang berkualiti, lendir rahim yang berperanan untuk kesuburan dan pembuahan kerana dapat membekalkan nutrisi sperma dan memudahkan pergerakan sperma di dalam rahim. 
.
Gla Complex juga meningkatkan kepekaan seksual wanita dan memperkuat lapisan rahim untuk implantasi sel telur ke dinding rahim yang berjaya. Cecair serviks jenis ini sangat subur, nipis, berair, cerah & likat, dan sangat2 membantu sperma berenang terus ke uterus, ke Tiub Fallopio, dan ke telur (ovum).
.
Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio, yang mana akan membantu proses persenyawaan walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi).

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Tips Khas Kuatkan Rahim dan Elak Keguguran was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.