Showing posts with label INFO VITAMIN. Show all posts
Showing posts with label INFO VITAMIN. Show all posts

Pastikan Yang Original : Kenapa Anda Harus Pilih Vitamin C Shaklee ?

Entry kali ni, saya nak cerita tentang Vitamin C Shaklee yang super duper HOT .Nak tahu kenapa HOT & TERLARIS di pasaran? 

Sebabnya, stok vitamin C yang shaklee bekalkan untuk tempoh 1 tahun boleh habis atau sold out dalam masa seminggu je & disebabkan terbukti berkesan, ramai pihak yang ambil kesempatan untuk 'repack' & 'rebrand' vitamin c shaklee ni. Ada pulak yang claim dapatkan stok dari Doktor Pakar Kulit



1- Ketulenan Produk

Pernah glamor satu masa dulu dengan nama VITAMIN C DR HOLLAND , VITAMIN C 500MG & macam macam lagi nama. Tapi tak dipacking dengan cara yang betul. Hanya bekas kecil , label barang tanpa KKM No, MAL No, Tarikh Luput , Kandungan Bahan & banyak lagi.  Tidak hairanlah bila di tanya pada beberapa seller dari mana sumber? Brand apa?

Yang saya terima:

"Tiada brand"
"Diambil dari doctor di klinik"
"Ada kelulusan KKM dan Sijil Halal"

Jawapan standard yang diberikan.

Sungguh meragukan. Kenapa perlu disembunyikan jika ia benar-benar baik dan bagus! Betul tak?



2- Harga  

HARGANYA? 2 3 kali ganda lebih mahal dari harga Vitamin C Shaklee !
Harga Vitamin Shaklee hanya Rm 92.50 (harga runcit) untuk 180 biji. Masih berpatutan.

Nak harga lagi murah? Meh Sms @ whatsapp saya :) 



3- Uniknya Vitamin C Shaklee

''PERMBEBASAN BERTERUSAN SECARA SEMULAJADI " telah direka oleh Shaklee

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi 7.5 biji buah termasuk kulit (500mg) & pembebasan 1.5 biji kedalam tubuh kita & setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% bioflavonoid diekstrak dari buah).  
Shaklee Sustained Release Vita-C™ Plus berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. 



4-Kebaikan & Kelebihan Vitamin C Shaklee 

* Memberi efek kulit yg sekata, cerah, lembap
* Sesuai untuk ibu mengandung
* Sesuai untuk merawat jerawat di wajah & badan
* Bagi yg menghadapi masalah resdung amat sesuai diamalkan
* Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu,fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi
& gigi yang sihat
* Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti
* Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, 
dan mencegah aterosklerosis
* Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan 
penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress
* Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga
 bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat
berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa 
selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi
* Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, 
yang membantu mencegah penuaan pra-matang
* Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai 
antibiotik yang tidak berbahaya
* Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang 
sering dirosakkan oleh radikal bebas
* Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> 
berguna dalam rawatan anemia
*Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan 
hemoglobin dan sel darah merah
* Merawat jangkitan saluran kencing
* Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain
* Utk kanak2 memadai dgn mngambil sepruh, kerana jumlah 
vitamin c yg diperlukan oleh kanak  kanak hanya 250mg sehari
* Vitamin C adalah jenis sustained released atau
 pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu,
 ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.






Bab kata pepatah,

❝ Nak SIHAT ambik VITAMIN C,
Nak CANTIK ambik VITAMIN C,
Nak nampak MUDA ambik VITAMIN C,
Perokok tegar ambik VITAMIN C,
Masalah resdung ambik VITAMIN C,
Ibu MENGANDUNG, MENYUSU, BERPANTANG ambik VITAMIN C ❞
 





=================
TESTIMONI PELANGGAN
=================


( untuk lebih jelas - klik pada gambar )




✻ Pembelian Vitamin C Plus Shaklee  secara Online 

Jika anda berminat dengan Vitamin C Plus Shaklee , untuk 6 bulan penggunaan. Anda boleh membuat pembelian terus secara online :

>> Klik disini untuk pembelian <<


Selepas pembelian, saya akan menghubungi anda untuk memberikan konsultasi percuma , jadual pengambilan vitamin 





------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------



Pantang Larang dan Tips Pengambilan Supplement yang Berkesan

Ada yang dah lama amalkan vitamin Shaklee tapi rasa tak ada apa apa kesan. Macam tak ambil vitamin jeeer :) Sebelum itu sebaiknya saya sarankan ada agar ISTIQAMAH ( amalan yang dilakukan sedikit tapi berterusan) untuk mendapatkan hasil terbaik selepas menggunakan vitamin atau supplement Shaklee kerana proses penambahbaikan sel  hidup adalah antara 90-120 hari , lebih kurang 3 bulan 





Jom kita semak bagaimana cara ingin mengoptimumkan keberkesanan terhadap pengambilan vitamin dengan cara pengambilan vitamin yang betul :


Protein [ MEALSHAKE @ ESP @ CINCH MIX SHAKE ]
sebaiknya diambil di waktu pagi semasa pesut kosong..kerana waktu pagi metabolisme kita tinggi..


Alfalfa
sebaiknya tidak diambil bersama vitamin E atau GLA.. vitamin E akan menghalang penyerapan alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.


Ostematrix
Kalsium sebaiknya diambil di waktu malam sebelum tidursebaiknya bersama segelas susu


Vitamin C
Patahkan 2 dahulu semasa demam, batuk atau selsema untuk meningkatkan tahap imun badan
Tablet ini adalah  Sustained Release yang membawa maksud dilepaskan mengikut masa dan perlahan-lahan mengikut keperluan tubuh badan kita . Jadi, bila tablet ini dipatahkan, lapisan sustained release itu sudah tiada dan vitamin C itu diserap serta merta oleh tubuh badan kita


Vitalea
jangan diambil dengan minuman bersusu kerana boleh mengganggu efisiensi atau keberkesanan penyerapan zat besi dan sebaiknya diambil bersama dengan vitamin C kerana iron memerlukan vitamin C untuk lebih mudah diserap


Vitamin Larut Lemak ( A, D,E K) 
Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan


Jangan mengambil vitamin dengan minuman berkafein
Pengambilan vitamin bersama minuman berkafein mengurangkan efisiensi penyerapan vitamin. Jika anda ingin ambil minuman berkafein, pastikan anda ambil 1/2 jam sebelum atau selepas makan suplemen


Pengambilan air kosong dipandang remeh.
Ramai antara kita yang kurang mengambil air kosong dan lebih gemar dengan air berperisa, kan? Tahukah anda? Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.
 

Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.
Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air. Sebaiknya agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa dan tidak membebani buah pinggang anda


 Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.
Sekiranya  dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik. 


Semoga bermanfaat untuk anda !





------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------


KLIK SINI

Khasiat dan Kebaikan Nutriferon Shaklee


Nutriferon adalah suplemen yang berfungsi sebagai penggalak kepada sistem imun tubuh @ immune booster. Ianya merupakan supplemen yang hebat dan efektif, ia telah melepasi satu set ujian-ujian saintifik yang ketat dari segi keselamatan, ketulenan, keberkesanan dan prestasi.




SIAPA YANG MENCIPTA NURTIFERON?

Ahli imunologi yang terkenal di dunia, Dr. Yasuhiko Kojima merupakan individu pertama yang menemui interferon pada tahun 1954 semasa beliau menjalankan penyelidikan di Universiti Tokyo. Setelah menjalankan penyelidikan selama 40 tahun dengan menguji ratusan sebatian semulajadi,beliau telah menghasilkan satu campuran unik daripada empat ekstrak tumbuhan yang menggalakkan pembentukan interferon secara semulajadi dalam badan.


APA KANDUNGAN NUTRIFERON?







BAGAIMANA IA BERTINDAK?

Nutriferon bekerja dalam dua cara~segera mengaktifkan sistem pertahanan imuniti dan juga menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan

NutriFeron berfungsi di dalam peringkat selular sel dalam dua cara iaitu

- Mengaktifkan sistem pertahanan imun dengan aktif/cepat
- Menggerakkan "pasukan cari dan musnah' dalam sistem imuniti badan.

Interferon membantu melindungi kita daripada pendedahan harian terhadap beribu penceroboh asing yang boleh membawa kepada penyakit serius dan penyakit.

Oleh itu, amat perlu bagi kita untuk menolong badan kita membantu diri kita sendiri dan itulah tujuan Nutriferon; untuk merangsang setiap sel badan untuk menghasilkan lebih banyak interferon asli untuk menyediakan badan kita perlindungan dengan tahap yang lebih tinggi dalam skop yang luas terhadap serangan selsema, virus dsb.




APA FUNGSI LAIN NUTRIFERON?

Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari - ia adalah satu-satunya interferon semulajadi di dunia. Kajian telah menunjukkan bahawa interferon mampu untuk meransang dan meningkatkan keseluruan sistem imun badan dengan menghubungi pembunuh semulajadi dalam badan untuk tindakan; T-sel, B-sel dan macrophage.

Melawan kanser dan tumor - interferon semulajadi mengandungi polisakarida aktif yang meransang dan mengaktifkan immunoglobulin untuk melawan tumor dan sel-sel kanser. Juga, ia boleh mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi.

Melindungi daripada influenza - ia mengimbangi imun terhadap alahan alam sekitar dan pencemaran udara, berkesan melindungi kemudaratan oleh pelbagai virus dan mikrob (demam, selsema, alahan, keradangan dan influenza)

Meringankan tekanan dan kelesuan - membantu mengatasi kelesuan yang disebabkan oleh kebimbangan, tekanan, keletihan dan gaya hidup aktif.

Melambatkan penuaan - formula uniknya meransang pengeluaran macrophage dalam usaha untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman pesat. Oleh itu, sel-sel menjadi lebih sihat.

Mengurangkan infeksi oleh pesakit hepatitis B dan C - keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus boleh mengurangkan jangkitan dan mengurangkan sebarang ketidakselesaaa. Misalnya, kembung, mual dan muntah

Mengurangkan simptom menopaus - membantu masalah yang timbul kerana menopaus seperti darah tinggi, kolesterol tinggi, masalah peredaran darah dll.

Mengurangkan gejala PMS - terbukti secara klinikal untuk meningkatkan gejala yang disebabkan oleh ketidakseimbangan endokrin sistem iaitu menstrual cramps, sakit belakang, tender breasts, jerawat, keresahan dan masalah tidak dapat tidur dan mood swing.

Siapakah yang perlu ambil Nutriferon?

1. Mereka yang sering sakit, selsema, demam.
2. Ibu yang menyusukan anaknya yg mana anaknya demam atau sakit yg berpanjangan.
3. Mereka yang mempunyai masalah imunisasi.
4. Mereka yang sering travel dan kerap ke luar negara.
5. Mereka yang sering stress.
6. Mereka yang terdedah dengan bahaya penyakit.
7. Mereka yang tak suka makan banyak vitamin antioksidan, ACE boleh gantikan dengan Nutriferon sepeket sehari.
8. Mereka yang ada mempunyai allergi dan eczema.

Kenapa Nutriferon Shaklee?

1. Meningkatkan tahap interferon secara semulajadi – saintis telah mengenalpasti interferon sebagai satu faktor penting penyumbang kepada fungsi imun yang sihat. Nutriferon adalah satu-satunya supplemen tambahan di US yang dihasilkan oleh immunologist yang menjumpai interferon yang meningkatkan pengeluaran interferon di dalam badan secara semulajadi.

2. Dihasilkan oleh individu yang menjumpai Interferon - Dr. Yasuhiko Kojima, imunologi dunia yang terkenal yang telah menemui interferon pada tahun 1954, telah melakukan penyelidikan berdedikasi selama empat puluh tahun untuk mencari sebatian semulajadi yang akan memberi rangsangan kepada pengeluaran interferon. Nutriferon daripada Shaklee adalah satu-satunya supplemen perlindungan di US.

3. Penyelidikan selama 40 tahun – selepas 40 tahun melakukan ujian yang teliti dan melibatkan percubaan bertan-tan kandungan sebatian semulajadi dan herba, Dr. Kojima membangunkan campuran unik empat elemen berkuasa sayur-sayuran yang meningkatkan pengeluaran semulajadi interferon badan.

4. Campuran interferon yang dipatenkan – elemen tumbuh-tumbuhan penggalak. NutriFeron mempunyai MACH, 1 campuran interferon drpd ekstrak tumbuhan yg telah dipatenkan formula ekslusif yang mengandungi ekstrak labu, ekstrak safflower, ekstrak benih Asian Plantain dan ekstrak bunga Japanese Honeysuckl.

5. disokong oleh 4 kajian klinikal ke atas manusia- 4 kajian klinikal yang dikeluarkan mengesahkan kesihatan luarbiasa dan sokongan imunisasi hasil manfaat daripada campuran ekstrak proprietari yang ditemui di NutriFeron.

6. Formula eksklusif dilindungi oleh tiga paten - Nutriferon disokong oleh tiga paten dan hanya boleh didapati melalui Shakee dan Independent Distributor Shaklee sahaja. Formula yang unik dan berpaten ini hanya eksklusif di Shaklee.

7. Dibuat menepati piawaian kualiti yang terbaik – supplemen tambahan yang berkesan, NutriFeron telah melalui ujian sistematik yang ketat untuk keselamatan, kesucian, potensi, dan prestasinya.







------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------


KLIK SINI

Ketahui Tips Pengambilan Vitamin Secara Betul & Berkesan

Pengambilan vitamin secara betul sangatlah membantu untuk penyerapan vitamin secara optimum dan berkesan ke dalam badan kita. Selain dari pengambilan air sebanyak 3 liter sehari , kenapa banyak sangat air? untuk nyahkan toksin & benda yang tak diperlukan dalam badan kita yang menyekat penyerapan vitamin. 

Meh sini tengok tips pengambilan vitamin secara berkesan & rasakan perubahan yang KETARA 

cara pengambilan vitamin shaklee, jadual pengambilan vitamin shaklee



 

BERMINAT UNTUK MENCUBA?

Hubungi saya :

Nadia
SMS/WhatsApp : 013 4211610
Email : nornadiamansor@yahoo.com

ATAUPUN

■■ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ■■

P/S: SETIAP PEMBELIAN anda layak menerima jadual pengambilan eksklusif, konsultasi percuma , jemputan ke group pelanggan shaklee , ebook percuma (jika berkenaan)

GLA Complex Shaklee lebih bagus daripada Evening Primrose Oil?

EPO adalah sangat sinonim dengan wanita yang sentiasa  mahu mengekalkan kecantikan dan kesihatan yang baik. Tetapi tahukah anda, di Shaklee juga terdapat satu produk yang mampu menandingi kehebatan EPO?



Perbezaan Shaklee

Kebanyakkan GLA (gamma-linolenic acid) tersedia di pasaran dihasilkan daripada Evening Primrose Oil (EPO), manakala GLA Shaklee diekstrak dari borage yang mengandungi lebih dari 2 kali ganda GLA dalam EPO! 
 


*Borage*

Borage juga adalah 3 kali lebih dari segi bioavailabiliti dan 3 kali lebih berkesan daripada EPO. Shaklee mengekstrak GLA dari borage yang ditanam secara organik di kawasan Saskatchewan, Canada.


Keistimewaan GLA Shaklee



1- Setiap kapsul mengandungi lebih 300mg GLA yang mana ianya adalah sumber terbaik Omega-6
 
2- Ianya digabungkan dengan minyak sunflower dan Vitamin E untuk meningkatkan keberkesanan dan kestabilannya
 
3- Kesegaran dan keberkesanannya terpelihara oleh Shaklee Guard - iaitu antioksidan semulajadi yang telah dipatenkan
 
4- Bioavailabitinya dibuktikan secara klinikal di mana ia mampu menyerap ke dalam sel dan tisu dengan  lebih baik



Manfaat Utama

Herba Tradisi Yang Dipercayai - Borage adalah herba kegemaran orang Barat. Iainya merawat ulser, mengeluarkan virus, melegakan kelesuan, mengeluarkan kahak, melegakan kebas urat saraf dan meningkatkan stamina

Mengawal Selia Estrogen dan Testosteron - GLA membentuk prostaglandin  untuk mengawal selia hormon lelaki dan wanita, memperbaiki simptom PMS

Melambatkan Menopaus - Memperbaiki keadaan menopaus seperti hot flashes, insomnia, ketidakhadaman, depresi. Pengambilan jangka panjang akan melambatkan penuaan, mengetatkan uterus

Memperbaiki Prostatomegaly - GLA memperbaiki masalah prostat lelaki dan masalah kerap kencing

Menentang Kanser - GLA adalah anti oksidan yang meningkatkan sistem imun tubuh, menghalang pertumbuhan sel tumor dan kanser

Memperbaiki Inflamasi Kulit - Iainya mengurangkan inflamasi kulit, ekzema, alergi, kegatalan, kulit kering, memperbaiki bintik penuaan dan kurap. Iainya juga meringankan sakit dan bengkak yang terjadi dari rheumatisma dan artritis

Menghalang Komplikasi Diabetes - Merendahkan gula darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan ndisebabkan oleh gula darah yang tinggi

Pelangsingan dan Menghalang Penambahan Berat Badan - Merendahkan kolesterol LDL, menghalang penambahan berat badan dengan berkesan, memberi ton pada kulit dan otot untuk wanita secara berperingkat untuk mencapai bentuk badan yang cantik.

Menghalang Tekanan Darah Tinggi - Menghalang pembekuan darah, merangsang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, mengelak masalah jantung

Memperbaiki Tekstur Rambut - Memperbaiki rambut kering dan keadaan rambut gugur
 
 
=======================
FAKTA YANG ANDA PERLU TAHU
=======================
 
GLA bukan hanya untuk wanita. Sebenarnya suplemen GLA asid linoleik juga sama pentingnya seperti asid amino tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia, ianya hanya boleh diperolehi melalui makanan. Ianya sangat penting untuk kanak-kanak (potong gel dan campurkan bersama makanan), remaja yang membesar, orang dewasa dan juga bagi wanita yang telah menopaus dan lelaki yang telah andropaus (menopaus bagi lelaki)






Rawat Kencing Manis atau Diabetes dengan Sugar Control Set



Kencing manis atau diabetes melitus ialah sejenis penyakit di mana badan mengeluarkan terlalu sedikit insulin atau insulin yang dikeluarkan tidak berkesan. Ini akan mengakibatkan paras gula dalam darah melebihi paras normal. Insulin pula adalah sejenis hormon yang dihasilkan dalam badan untuk mengekalkan paras normal gula. Akibat dari hormon insulin yang tidak mencukupi atau tidak berkesan maka gula tidak dapat memasuki dalam sel-sel badan dan seterusnya mengakibatkan paras gula darah yang tinggi.


Faktor Risiko Kencing Manis
 
Setiap orang boleh mendapat kencing manis tetapi sesetengah orang lebih mudah mendapat kencing manis. Faktor-faktor risiko kencing manis adalah :

·          Kegemukan atau obesiti
·          Kurang aktiviti kecergasan fizikal atau senaman
·          Sejarah keluarga yang menghidap kencing manis
·          Umur melebihi 35 tahun
·          Pemakanan
·          Pengambilan lemak berlebihan dalam makanan
·          Pengambilan serat yang tidak mencukupi
·          Kurang zat makanan di peringkat awal umur
·          Kelahiran tidak cukup berat

Tanda-tanda Kencing Manis
 
·    Kerap dahaga
·    Kerap kencing
·    Susut berat badan walaupun berselera makan
·    Terasa letih dan lesu
·    Luka atau cedera yang lambat sembuh
·    Gatal-gatal terutama di bahagian kemaluan

Jenis-jenis Kencing Manis
 
Jenis I - bergantung sepenuh kepada insulin 

- Kebanyakkanya terjadi di kalangan kanak-kanak atau remaja.
- Hanya boleh di kawal dengan suntikan insulin, kawalan pemakanan dan senaman.
- Terjadi kerana kekurangan insulin.
- Ianya mempunyai kaitan dengan keturunan atau ahli keluarga yang telah mengidapnya.

Jenis II - tidak bergantung dengan insulin

- Selalu berlaku di kalangan orang dewasa yang berumur 40 tahun ke atas.
- Individu yang mempunyai berat badan berlebihan.
- Boleh di kawal dengan kawalan pemakanan dan senaman dan juga bantuan ubat-ubatan.
 

Kesan penyakit kencing manis
 
Penyakit kencing manis yang tidak dikawal dengan baik akan menyebabkan kesan yang lebih serius. Antara kesannya ialah :

- Kegagalan buah pinggang
- Serangan jantung
- Kebutaan / Katarak
- Koma (hilang kesedaran)
- Angin ahmar (strok)
- Sakit saraf atau “mati pucuk”
- ‘gangrene’ atau anggota tubuh mati/membusuk

Penyakit kencing manis tidak boleh di sembuh tetapi ianya boleh dikawal.
 
Untuk mengawalnya, kadar gula dalam edaran darah hendaklah sentiasa berada pada kadar normal. Selain itu kita hendaklah memberikan perhatian terhadap perkara-perkara berikut :

- Pengambilan ubat atas nasihat doktor.
- Pemakanan sihat.
- Penjagaan berat badan.
- Selalu bersenam.
- Elakkan jangkitan.


Adalah lebih baik sekiranya penyakit kencing manis di cegah dari terjadi. Kaedah Pencegahan yang terbaik adalah :
 



1.       Mempunyai berat badan unggul.
2.       Makan pelbagai jenis makanan.
3.       Makan mengikut umur dan aktiviti fizikal.
4.       Makan lebih buah-buahan, sayur-sayuran kekacang dan bijirin.
5.       Makan dengan kerap tetapi dengan kuantiti yang sedikit.
6.       Selalu melakukan senaman.


Shaklee menawarkan Sugar Control set untuk mengawal kencing manis anda.

Kebaikan :
  1. Mengekalkan paras gula suhat dalam darah.*
  2. Melegakan rasa kebas dan semut-semutan.*
  3. Membantu menyembuhkan luka.*




Set Sugar Control Shaklee terdiri daripada :

 menghalang komplikasi diabetes. Merendahkan gula dalam darah, berkesan untuk diabetes semasa hamil dan usia tua. Meringankan kebas dan kesakitan disebabkan oleh gula darah yang tinggi.
B COMPLEX 
menukar makanan kepada tenaga iaitu dengan menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga sekaligus mengurangkan masalah keletihan.
ZINC 
membantu pengeluaran insulin, mengekalkan fungsi insulin, seterusnya memperbaiki diabetes.

mengandungi imbangan vitamin & mineral yang lengkap

mengukuhkan kapilari & salur darah

Isoflavones dalam protein soya membantu mengurangkan risiko diabetes. Protein soya juga merupakan makanan yang rendah indeks glisemik serta tidak mengandungi kanji. Ini amat membantu pesakit diabetes untuk kawal paras gula.
  


jika anda mempunyai budget yang lebih, anda digalakkan mengambil :

VIVIX 
merupakan supplemen anti-penuaan terbaik di dunia. Juga membantu memelihara kesihatan jantung, otak, sistem imun, perlindungan antioksidan, peningkatan tenaga, kesihatan dan kesejahteraan.