Super Green Vitamin


My Photo

Saya adalah seorang WAHM yang menjalankan perniagaan Shaklee secara online yang berkelulusan Ijazah Perbankan Islam.Dikurniakan seorang cahaya mata,dan pernah mengalami masalah kesihatan seperti asma, darah rendah, pernah jugak mengalami keguguran. Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.Diharapkan perkongsian ini berguna untuk ada

Nornadia Mansor

SMS/WhatsApp : 013-4211610  l  Email : nornadiamansor@yahoo.com

Cod Kawasan : Sungai Dua, Seberang Jaya, Bundar Sunway,Butterworth

Jika anda walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan <3

Showing posts with label ACID FOLIC. Show all posts
Showing posts with label ACID FOLIC. Show all posts

Set Kehamilan Shaklee : Nutrisi Lengkap dan Terbaik untuk Ibu Hamil

Kehamilan adalah sesuatu yang mengujakan setiap ibu , tambahan pula jika anda pertama kali hamil.Mesti terujakan dengan pergerakan bayi, pembesaran dalam rahim kita yang bermula dari air mani hinggalah membentuk janin. Namun, agak sukar untuk kita dapatkan nutrisi lengkap untuk kandungan kita walaupun dari makanan harini.Antaranya disebabkan kebanyakan makanan adalah GMO (genetik modified), waktu makan tak menentu, stress kerja dan banyak lagi. Jadi, untuk kehamilan yang baik bermula dengan nutrisi yang lengkap untuk disalurkan pada bayi didalam kandungan. Nutrisi keperluan berubah mengikut usia kehamilan .


Antara Vitamin dan makanan penting ketika hamil:

1- Asid folik:

Asid folik yang juga dikenali sebagai folate merupakan vitamin B (B9). Dalam satu kajian menyatakan

♥ wanita yang mengambil asid folik sebelum kehamilan dan pada awal kehamilan boleh mengurangkan risiko kelahiran bayi yang cacat saraf otak dan cacat saraf tunjang sehingga 70%
♥ mengelakkan anemia dalam ibu mengandung.
♥ peranan dalam kawalan mood anda kerana ia boleh
mengurangkan depresi.


2- B kompleks


Vitamin B kompleks mengandungi campuran vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B12,dan asid folik. Ia juga biasanya mengandungi kolin, PABA dan inositol.

Vitamin B kompleks memberikan:
♥ Kulit, tulang, rambut dan otot yang sihat
♥ Membran mukus yang sihat terutama di kawasan mulut
♥ Meningkatkan fungsi bowel dan tahap kesihatan
♥ Mengelakkan dari anemia atau letih, mood yang tidak menentu,
♥ kepenatan, dan rasa tidak selesa.
♥ Melindungi hati
♥ Mengelakkan daripada kulit kering dan gatal atau ruam-ruam.


3-Zat besi


penting dalam pembentukan hemoglobin, iaitu protein dalam sel darah merah yang membawa oksigen ke organ dan tisu badan anda. Apabila anda hamil, badan memerlukan lebih zat besi bagi menghasilkan darah kepada anda dan bayi dalam kandungan anda.

Sekiranya anda tidak mendapat zat besi yang mencukupi, badan akan kekurangan sumber secara perlahan-lahan dan akan menyebabkan anda mengalami anemia.Maka, jangan jadikan anda salah seorang dari mereka kerana masalah ini sebenarnya boleh mengancam nyawa.


4- Protein


Protein memainkan peranan penting dalam proses kehamilan anda.

Protein yang mencukupi sangat diperlukan kerana:
♣ Untuk menyokong sistem peredaran darah.
♣ Menguatkan system imun badan bagi melawan penyakit.
♣ Memberikan berat badan yang ideal
♣ Melindungi dari sebarang penyakit ketika hamil.

Jumlah protein yang diperlukan ketika hamil:
Trimester pertama = 64 gram
Trimester kedua = 100 gram
Trimester ketiga = 100 gram


5- Kalsium


Susu merupakan sumber utama kalsium. Selain itu ia mengandungi protein, lemak, karbohidrat dan vitamin yang baik untuk ibu hamil.
Kalsium sangat diperlukan ketika proses kehamilan. Jika anda rasa
jumlah pengambilan anda tidak mencukupi, anda perlu meminta prenatal vitamin bagi memastikan kalsium yang anda ambil mencukupi dengan badan anda.

Kalsium sangat penting kerana:

♥ elakkan masalah reput tulang atau osteoporosis.
♥ keperluan kalsium menjadi berganda kerana kalsium dalam badan anda akan diserap oleh bayi.
♥ Bayi memerlukan kalsium ini untuk pembentukan gigi dan tulangnya.
♥ Kalsium yang mencukupi juga boleh mengelakkan masalah cramp kaki ketika hamil.


6- Omega 3 (Kandungan 3 bulan keatas)


Ianya sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan.Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak & membantu ibu mengawal berat badan ketika mengandung.






 Set hamil Shaklee kini menjadi pilihan kebanyakan ibu hamil masa kini. Disebabkan:

● lengkap dengan semua zat yang diperlukan oleh ibu hamil
● tahan berbulan-bulan
● boleh dimakan bersama ahli keluarga
● harga yang sangat berbaloi
● semulajadi (bukan sintetik)
● tidak memberi sebarang kesan sampingan
● bonus kesihatan dan kecantikan extra
● terbukti selamat dan berkesan


◍ Set Asas untuk trimester pertama terdiri daripada:
☑ Vitalea
☑ B Complex
☑ Vitamin C
☑ Ostematrix


Optional tambahan : Energizing Soy Protein



◍ Set asas untuk trimester 2 & 3 terdiri dari:
☑ Vitalea
☑ B-Complex
☑ Vitamin C
☑ Ostematrix
☑ Omega Guard


Optional tambahan : Energizing Soy Protein



Testimoni Pengguna Set Kehamilan Shaklee :








✻ Pembelian Set Kehamilan  Shaklee  secara Online 

Jika anda berminat dengan Set Kehamilan Shaklee , untuk 3 hingga 4 bulan penggunaan. Anda boleh membuat pembelian terus secara online :

>> Klik disini untuk pembelian <<

notakaki: untuk pembelian loose item , anda boleh edit dibahagian kuantiti.


Selepas pembelian, saya akan menghubungi anda untuk memberikan konsultasi percuma , jadual pengambilan vitamin 





------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------





Terima Kasih

Pastikan Yang Original : Kenapa Anda Harus Pilih Vitamin C Shaklee ?

Entry kali ni, saya nak cerita tentang Vitamin C Shaklee yang super duper HOT .Nak tahu kenapa HOT & TERLARIS di pasaran? 

Sebabnya, stok vitamin C yang shaklee bekalkan untuk tempoh 1 tahun boleh habis atau sold out dalam masa seminggu je & disebabkan terbukti berkesan, ramai pihak yang ambil kesempatan untuk 'repack' & 'rebrand' vitamin c shaklee ni. Ada pulak yang claim dapatkan stok dari Doktor Pakar Kulit



1- Ketulenan Produk

Pernah glamor satu masa dulu dengan nama VITAMIN C DR HOLLAND , VITAMIN C 500MG & macam macam lagi nama. Tapi tak dipacking dengan cara yang betul. Hanya bekas kecil , label barang tanpa KKM No, MAL No, Tarikh Luput , Kandungan Bahan & banyak lagi.  Tidak hairanlah bila di tanya pada beberapa seller dari mana sumber? Brand apa?

Yang saya terima:

"Tiada brand"
"Diambil dari doctor di klinik"
"Ada kelulusan KKM dan Sijil Halal"

Jawapan standard yang diberikan.

Sungguh meragukan. Kenapa perlu disembunyikan jika ia benar-benar baik dan bagus! Betul tak?



2- Harga  

HARGANYA? 2 3 kali ganda lebih mahal dari harga Vitamin C Shaklee !
Harga Vitamin Shaklee hanya Rm 92.50 (harga runcit) untuk 180 biji. Masih berpatutan.

Nak harga lagi murah? Meh Sms @ whatsapp saya :) 



3- Uniknya Vitamin C Shaklee

''PERMBEBASAN BERTERUSAN SECARA SEMULAJADI " telah direka oleh Shaklee

Setiap tablet Vitamin C Shaklee mengandungi 7.5 biji buah termasuk kulit (500mg) & pembebasan 1.5 biji kedalam tubuh kita & setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% bioflavonoid diekstrak dari buah).  
Shaklee Sustained Release Vita-C™ Plus berupaya memberikan perlindungan berkekalan, jam demi jam dengan menggunakan sistem perlepasan berkekalannya. Vitamin C merupakan bahan antioksida yang berkeupayaan tinggi yang juga turut dikenali sebagai nutrisi yang berupaya melakukan semua perkara. 



4-Kebaikan & Kelebihan Vitamin C Shaklee 

* Memberi efek kulit yg sekata, cerah, lembap
* Sesuai untuk ibu mengandung
* Sesuai untuk merawat jerawat di wajah & badan
* Bagi yg menghadapi masalah resdung amat sesuai diamalkan
* Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu,fungsi kelenjar adrenal, dan juga mendapatkan gusi
& gigi yang sihat
* Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran melindungi daripada jangkitan dan selesema, serta meningkatkan imuniti
* Membantu untuk mengurangkan tahap kolesterol, tekanan darah tinggi, 
dan mencegah aterosklerosis
* Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan 
penyembuhan luka, dan pengeluaran hormon antistress
* Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga
 bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat
berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa 
selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi
* Memainkan peranan penting dalam pengeluaran kolagen, 
yang membantu mencegah penuaan pra-matang
* Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai 
antibiotik yang tidak berbahaya
* Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang 
sering dirosakkan oleh radikal bebas
* Membantu tubuh menyerap zat besi yang lebih –> 
berguna dalam rawatan anemia
*Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan 
hemoglobin dan sel darah merah
* Merawat jangkitan saluran kencing
* Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain
* Utk kanak2 memadai dgn mngambil sepruh, kerana jumlah 
vitamin c yg diperlukan oleh kanak  kanak hanya 250mg sehari
* Vitamin C adalah jenis sustained released atau
 pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu,
 ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.






Bab kata pepatah,

❝ Nak SIHAT ambik VITAMIN C,
Nak CANTIK ambik VITAMIN C,
Nak nampak MUDA ambik VITAMIN C,
Perokok tegar ambik VITAMIN C,
Masalah resdung ambik VITAMIN C,
Ibu MENGANDUNG, MENYUSU, BERPANTANG ambik VITAMIN C ❞
 





=================
TESTIMONI PELANGGAN
=================


( untuk lebih jelas - klik pada gambar )




✻ Pembelian Vitamin C Plus Shaklee  secara Online 

Jika anda berminat dengan Vitamin C Plus Shaklee , untuk 6 bulan penggunaan. Anda boleh membuat pembelian terus secara online :

>> Klik disini untuk pembelian <<


Selepas pembelian, saya akan menghubungi anda untuk memberikan konsultasi percuma , jadual pengambilan vitamin 





------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------




Terima Kasih

Ketahui Rahsia Hebatnya Khasiat B Complex Shaklee



Apakah Manfaat Utama Vitamin B Complex Shaklee ?

1) Menukarkan makanan  kepada tenaga - B Complex Shaklee membantu proses penghadaman, menukar lemak, karbohidrat dan protin kepada tenaga. Sekaligus mengurangkan masalah keletihan/kelesuan.

2) Melawan TekananB Complex Shaklee memastikan kesihatan fungsi saraf. Sekaligus meredakan sakit kepala, tekanan, kemurungan dan insomnia.

3) Membantu TumbesaranB Complex Shaklee menggalakkan tumbesaran yang sihat dan normal pada bayi dan kanak-kanak. Membantu pembinaan DNA dan sel-sel baru serta mengurangkan risiko kecacatan otak atau tulang belakang.

4) Kesihatan Rambut B Complex Shaklee memperbaiki masalah kulit kepala, kelemumur, rambut gugur, beruban dan mengekalkan kesihatan rambut. Ni sangat bagus bagi mereka yang ada masalah kekurangan rambut.

5) Kesihatan Mata B Complex Shaklee mengurangkan masalah keletihan mata, katarak, meningkatkan kualiti penglihatan dan memperbaiki memori serta daya fokus anda.

6) Mengurangkan risiko mendapat anemiaB Complex Shaklee membantu pembentukan Sel Darah Merah yang sihat dan antibodi, merangsang peredaran darah dalam badan, memperbaiki kesihatan kardiovaskular, anemia, sakit kepala, pening, lemah semangat, keletihan, migrain, muntah-muntah, mabuk darat dan laut.

7) Meredakan Senggugut B Complex Shaklee baik untuk masalah senggugut (PMS), meredakan kerisauan, keresahan dan masalah penghadaman terutama bagi mereka yang mengambil ubat hormon dan ubat tahan sakit.

8)  Mengurangkan risiko mendapat Perleche B Complex Shaklee boleh mengurangkan risiko penyakit kerekahan mulut (mouth chilitis),  jangkitan lidah (glossitis) dan nafas berbau.

9) Detoksifikasi - Meredakan Alahan.



Kelebihan B Complex Shaklee
Vitamin B Complex yang terbaik adalah lengkap seharusnya mengandungi 8 kumpulan vitamin B iaitu:

●Thiamin (B1)
●Riboflavin (B2)
●Niacin (B3)
●Pantothenic acid
●Pyridoxine (B6)
●Folic acid
●Cobalamin (B12)
●Biotin.
Fungsi Setiap Vitamin B
Vitamin B1: menggalakkan pertumbuhan dan merangsang fungsi otak, membantu kesihatan sistem saraf, mencegah kelesuan, meningkatkan stamina, membantu sistem pencernaan dan metabolisme.
Vitamin B2: memproses asid amino dan lemak. Dan juga mengaktifkan vitamin B6 dan asid folic.
Vitamin B3: Membantu mengurangkan kolesterol dalam darah dan pengaliran kolesterol dalam darah, membantu dalam kesihatan kulit yang baik, membantu sistem pencernaan.
Vitamin B6: Merupakan vitamin utama dalam proses asid amino. Mengawal serotonin dalam otak kerana ketidakseimbangan serotonin akan menyebabkan depressi.
Vitamin B12: Mengawal kesihatan sistem saraf dan membantu pembinaan sel darah.
Pantothenic Acid: Membantu mengurangkan stress dan penuaan pramatang.
Folic Acid: Bersama-sama vitamin B12 dalam penghasilan sel darah, ia membantu fungsi neurotransmitter dan juga aktiviti mengurangkan depressi dalam badan.
Nutrition Fact B Complex Shaklee
** Pastikan dan semak dahulu label sebelum anda membeli vitamin B dipasaran. Vitamin B yg berkualiti perlulah lengkap dengan 8 jenis vitamin B.


✻ Pembelian B Complex  Shaklee  secara Online 

Jika anda berminat dengan B Complex Shaklee , untuk 4 bulan penggunaan. Anda boleh membuat pembelian terus secara online :

>> Klik disini untuk pembelian <<


Selepas pembelian, saya akan menghubungi anda untuk memberikan konsultasi percuma , jadual pengambilan vitamin 





------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------




Terima Kasih

Kenapa Asid Folik Penting Bagi Ibu dan Bayi dalam Kandungan?



Apakah Asid Folik?

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. Ia wujud secara semulajadi sebagai folat dalam kekacang, sayuran hijau, beberapa buah, dan juga yis and ekstrak daging lembu.

Kenapakah saya perlukan asid folik?

Asid folik menolong mencegah kecacatan tiub saraf seperti spina bifida.Spina bifida terjadi apabila pelindung yang menutupi korda spina bayi tidak menutup dengan sempurna. Ini boleh menyebabkan kerosakan saraf kekal. Pada 12 minggu yang pertama dalam kehamilan anda, otak dan sistem saraf bayi anda sedang membentuk dan berkembang pesat.

Oleh sebab itu, adalah sangat penting untuk mengambil folik asid setiap hari pada masa itu. Dalam trimester kedua, iaitu dari minggu ke-13 kehamilan anda, anda boleh menghentikan asid folik. Namun begitu, jika anda mengambil asid folik sepanjang kehamilan anda, ia tidak akan menjejaskan kesihatan anda atau bayi anda. 

Berapakah jumlah asid folik yang saya perlukan?

Sebelum anda hamil, anda dinasihatkan supaya mengambil 400 mikrogram (mcg) asid folik setiap hari. Kemudian, teruskan mengambilnya untuk 12 minggu yang pertama kehamilan. Adalah baik jika anda makan makanan yang kaya dengan folat. Wanita yang telah mempunyai seorang anak dengan kecacatan tiub saraf mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat seorang lagi anak dengan kecacatan yang sama. Dalam kes ini, doktor akan mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Jika anda mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti yang dipreskripsi untuk mengawal epilepsi, doktor anda mungkin mempreskripsikan dos asid folik yang lebih tinggi. Ini kerana ubat-ubatan itu menghalang keupayaan badan anda menyerap asid folik. 

Apakah sumber makanan yang terbaik?

Makanan yang kaya folat adalah sangat baik bagi anda dan bayi anda. Makanan ini juga kaya dengan pelbagai khasiat yang diperlukan oleh anda berdua. Berikut adalah makanan kaya folat.  

Makanan berikut mengandungi 100–200 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • -bayam, 1 cawan;
  • -kacang bendi, setengah cawan;
  • -asparagus, setengah cawan;
  • -lentil, setengah cawan;
  • -hati, 1 keping;
  • -11 kubis brussels;
  • -kacang black-eyed beans, 4 sudu makan;
  • -emping bran, 7 sudu makan;
  • -germa gandum, 25g / 1 aun;
  • -betik sederhana besar.

Makanan berikut mengandungi 50–100 mikrogram folat bagi setiap hidangan:
  • -brokoli kukus, 2 pucuk;
  • -buah oren saiz besar;
  • -nasi putih, setengah cawan;
  • -oat, setengah cawan;
  • -kacang merah, setengah cawan;
  • -jagung saiz besar, 1;
  • -biji bunga matahari, 1 aun.
Sumber lain yang mudah didapati termasuklah telur rebus bersaiz besar, ikan salmon dalam tin dan ubi kentang tidak dibuang kulit.

Nota: Asid folik dalam makanan akan dimusnahkan jika ia terlebih masak, jadi masaklah dalam kuali bertutup dengan jumlah air mendidih yang minima. Cuba makan sayur-sayuran yang dicelur atau dimasak menggunakan ketuhar gelombang mikro atau mentah.


Bagi yang mahu mencuba SET KEHAMILAN, kami menyediakan:

  • Multivitamin (lengkap dgn iron)
  • B-Complex (lengkap dgn asid folik)
  • Vitamin C 500mg sustain release
  • OsteMatrix@Calcium

  • Multivitamin (lengkap dgn iron)
  • B-Complex (lengkap dgn asid folik)
  • Vitamin C 500mg sustain release
  • OmegaGuard (kaya dengan DHA)
  • OsteMatrix@Calcium

Cukupkah keperluan asid folik dalam set kehamilan ini?


Jawapannya YA. Kerana kandungan folate (dalam bentuk asid folik) di dalam Vitalea ialah 200 mcg dan di dalam B-Complex ialah 200 mcg. Anda juga mendapat vitamin C yang membantu penyerapan iron (dalam Vitalea), yang membantu untuk menyeimbangkan Hb anda.






Kehadiran kalsium dan DHA dalam OmegaGuard juga amat penting sepanjang tempoh kehamilan. Anda juga boleh add on 1 canister ESP (Soy Protein).


======================
TESTIMONI SET KEHAMILAN SHAKLEE
======================


  




------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------




Terima Kasih

SOAL JAWAB MENGENAI KEGUGURAN: ADAKAH ANDA BERISIKO!




Apakah itu Keguguran?


Pengguguran atau keguguran kandungan adalah proses mematikan dan
mengeluarkan bayi di dalam kandungan samaada secara sengaja ataupun tidak melalui apa-apa cara sekalipun sebelum perkembangan janin belum cukup matang untuk membolehkannya hidup dan bertahan di luar rahim. Janin dikatakan belum cukup matang apabila mempunyai berat kurang daripada 500gm ataupun sebelum mencapai umur 24 minggu dalam kandungan.

Keguguran merupakan faktor yang utama berlakunya pendarahan di awal
kehamilan.Fakta mendapati daripada keseluruhan kehamilan, 20% daripadanya akan mengalami keguguran samaada berlaku secara spontan atau disengajakan. Dan daripada 20% jumlah keguguran ini pula, 80% daripadanya adalah berlaku dalam jangka masa trimester pertama kehamilan iaitu 3 bulan pertama atau 12 minggu kehamilan.

Kebiasaannya, keguguran yang berlaku secara semulajadi (complete miscarriage) adalah berikutan fetus atau janin yang mempunyai kromosom atau genetik yang rosak dan tidak mampu untuk meneruskan kehidupan jika dapat dilahirkan. Ini merangkumi 50% daripada kesemua keguguran yang berlaku.Tidak kurang juga keguguran yang berlaku disebabkan oleh faktor ibu itu sendiri (akan dibincangkan kemudian).




Persoalan: adakah keguguran akan mengganggu tahap kesuburan dan bolehkan seseorang itu hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Ya, sudah tentu wanita yang mengalami keguguran boleh hamil kembali. Wanita tersebut telah hamil sebelum ini, sudah tentu dia boleh hamil kembali selepas keguguran. 

Keguguran secara semulajadinya tidak akan menjejaskan kesuburan seseorang wanita. Melainkan, seperti apa yang telah saya terangkan sebelum ini berkenaan komplikasi-komplikasi keguguran seperti trauma di bahagian peranakan dan jangkitan kuman, boleh menyebabkan kesuburan wanita itu terganggu. Oleh itu, jika keguguran anda tidak disusuli oleh apa-apa komplikasi, insyaAllah semuanya akan kembali normal.


Persoalan: bilakah seseorang wanita boleh hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Kebanyakan doktor menyarankan agar pasangan yang baru sahaja keguguran bayi supaya menunggu sukurang-kurangnya 3 kitar haid yang normal untuk kembali hamil.



Persoalan: bagaimanakah untuk mencegah keguguran daripada berlaku? Dan adakah keguguran boleh berulang?

Keguguran di awal kehamilan kebanyakannya disebabkan oleh faktor janin itu sendiri, iaitu gene yang terhasil daripada pencantuman sperma dan ovum yang tidak normal, dan sememangnya faktor ini tidak boleh dielak atau dicegah. Tetapi jangan risau, jika keguguran anda berpunca daripada faktor janin yang tidak normal ini,keguguran ini biasanya tidak akan berulang. Si ibu juga dinasihatkan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, bukan sewaktu hamil sahaja, tetapi sebelum hamil lagi. 


Begitu juga dengan si bapa, perlu memakan makanan yang berkhasiat dan tidak merokok untuk menjaga kualiti sperma. Jika suami anda seorang perokok, sila minta suami anda untuk merokok di luar rumah kerana rokok boleh menjejaskan kandungan. Terdapat sesetengah golongan wanita yang cenderung untuk mengalami keguguran dan mempunyai masalah, kehamilan ini dipanggil kehamilan yang berisiko tinggi dan perlu sentiasa mendapatkan pemeriksaan doktor ketika hamil.



Kehamilan yang berisiko tinggi adalah seperti ibu hamil melebihi 35 tahun ataupun terlalu muda, wanita yang menghadapi masalah dalam kehamilan sebelumnya, wanita yang menghidap penyakit-penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan HIV. Ibu yang obese atau terlalu ringan juga dikategorikan sebagai kehamilan berisiko tinggi. 

Jika keguguran anda berulang secara semulajadi, anda perlu melakukan pemeriksaan doktor untuk menentukan faktor yang menyebabkan keguguran anda berlaku. Anda juga perlu bertanya lanjut kepada doktor mengenai keguguran pertama anda, supaya faktor keguguran tersebut dapat dikesan, dan menolak kemungkinan masalah yang serius terdapat pada diri anda.




------------------------------------

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com


Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
------------------------------------





Terima Kasih

Text Select Disable
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Super Green Vitamin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati