Penyakit Tangan Kaki dan MUlut : HFMD Sembuh Cepat dalam Masa 3 hari, Ini Pendedahan Si Ibu

Penyakit Tangan ,Kaki dan Mulut atau dikenali sebagai HFMD ,penyakit jangkitan kanak-kanak bawah 10 tahun.

Ini kerana kanak-kanak mempunyai sistem pertahanan badan yang lemah dan mudah berjangkit berbanding orang dewasa.

Ambil masa 5 – 7 hari selepas seseorang itu terdedah kepada jangkitan, pesakit akan mula menunjukkan gejala HFMD. Demam merupakan gejala pertama HFMD.

Sebelum ini, saya pernah berkongsi dengan anda pada entry lepas mengenai :

Anak yang terkena Penyakit Tangan ,Kaki dan Mulut  biasanya terjadi selepas demam. Muncul lepuhan atau gelembung air pada anggota kaki, tangan dan mulut. Anak anak akan rasa gatal gatal pada bahagian tersebut.
HFMD jugak pernah berjangkit pada anak sulung saya, pada hari pertama dia tak boleh nak tidur (eh, ibu ayah dia pon tak dapat tidur jugakk 😰), menangis merengek sampai la nak dekat subuh .Masa tu damia baru 2 tahun lebih , mengadu “semut banyak gigit kaki, tangan mia”  😱😓.
Jadi, korang boleh bayangkan tak macamana rasa tu?

 

[ HFMD SEMBUH DENGAN CEPAT, INI RAHSIANYA] – Sharifah Nurulkamariah Sayed Abdullah

.
Kredit : Supermom Shaklee Story

 

Assalamualaikum,
Saya nak share pengalaman handle anak alami HFMD baru-baru ni. Mulanya dari kakaknya di tadika, tetapi si kakaknya tak lah seteruk adik yang duduk di rumah ni. Tak terfikir pula HFMD akan berjangkit pada adiknya, jadi saya just tumpu pada kakaknya.
.
Satu pagi tu, sambil-sambil sapu lotion Herbal Blend pada tapak tangan kakaknya, terpandang la kaki adiknya yang dah mula ada tompok-tompok merah, tangan pun dah mula naik sikit-sikit. Lepas balik kerja, keadaan adik bertambah teruk bila tapak tangan, kaki dan mulutnya dah mula ada gelembung – gelembung air.
.
Pada mulanya kami syak hanya demam campak, tapi bila tengok badannya tak ada sangat gelembung air tu. Untuk kepastian kami pun terus bawa ke klinik, dan doktor sahkan memang HFMD. Kami hanya dapatkan ubat titis dalam mulut sahaja kerana nak cuba dengan Shaklee dahulu.
.
Bagaimana HFMD dapat sembuh dengan cepat?
Malam tu juga, saya bekalkan Aleesha Nutriferon 1 sachet dan sapukan lotion Herbal blend sebelum tidur. Alhamdulillah malam tu dia tidur tanpa gangguan.
.
Untuk keesokan harinya, saya sapukan dia dengan lotion Herbal Blend selepas mandi dan bekalkan Vitalea for Kids selepas breakfast. Kebetulan kakaknya ada hari sukan pada hari tu, jadi saya terpaksa bawanya sekali, dan keadaan bertambah teruk bila dia dah berpeluh-peluh dan tangan tak berhenti menggaru. Kalau dibiarkan maunya berdarah-darah nanti, jadi saya cuba bagi dia Omega Guard, kekerapan menggaru tu dah berkurang nampaknya.

.

Alhamdulillah, lepas 3 hari konsisten amalkan Nutriferon, Vitalea for Kids, Omega Guard & lotion Herbal Blend, gelembung-gelombung air di tangan & kaki dah mula hilang sikit-sikit dan parut pun tiada. Kalau diikutkan pergiraan doktor, HFMD ni biasanya akan hilang dalam masa 5-6 hari tapi bila dah recover cepat dari biasa ni syukur sangat-sangat.

.

Terima kasih Allah menemukan saya dengan Shaklee. Doakan puteri saya ini sihat sentiasa. Semoga anak-anak kita semua membesar dengan sihat. Membesar menjadi anak yg soleh & solehah. Aaminnn.

 

 

Vitamin Shaklee Yang Membantu Masalah HFMD ?

Seperti yang saya terangkan sebelum ini, penyakit HFMD ini adalah disebabkan jangkitan virus Coxsakie.
Jadi, sangatlah penting untuk kita sebagai imun untuk membantu anak kita tingkatkan sistem imun untuk menentang jangkitan dari luar

#1 : Tingkatkan Imun Badan

Saya bekalkan Damia dengan makanan tambahan seperti Chewable Vita C Shaklee dan Mealshake.
Bila sistem pertahanan badan lemah, askar dalam badan (antibodi sendiri) tak mampu melawan serangan musuh dari luar (virus,kuman,bakteria). Jadi, sebaiknya sediakan askar askar dalam keadaan bersedia menghadapi musuh
Chewable Vita C dengan rasanya yang masam masam ala gula gula.
Bagaimana NUTRIFERON bertindak?

 

#2 : Mengurangkan Inflamisasi

Omega Guard membantu mengurangkan inflamisasi atau keradangan kulit. Dalam masa yang sama membantu meningkatkan sistem imunisasi badan

#3 : Sapuan Bagi Meredakan Kegatalan

Untuk sapuan pada lepuhan kulit atau blister , saya sapukan dengan Herbal Blend Cream yang mempunyai rasa kesan dingin pada kulit dan dalam masa yang sama membaikpulih kulit anak dan dapat membantu kurangkan kegatalan pada kulit
—————–
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAUPUN♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge