Osteoporosis atau Rapuh Tulang, Cegah dan Atasinya

osteoporosis.rapuh tulang,sembuh dari osteoporosis

Salam semua, saya nak kongsikan dengan anda mengenai info OSTEOPOROSIS atau dikenali sebagai PARUH TULANG , yang biasanya terjadi pada golongan wanita. Mereka yang berisiko tinggi adalah wanita yang kerap hamil dan menyusu badan, dan tak minum susu !

Osteoporosis ni terjadi pada ibu mertua saya baru baru ini. Mungkin disebabkan ibu kertua saya tak minum susu (tak suka susu!), 6 kali menyusu dan mengandung (anak bongsu sekarang 5 tahun,bersalin masa umur 45) dan mungkin disebabkan ubat ubatan steroid yang diambil untuk mengubati masalah hati sebelum ini.

Jadi,adalah antara alternatif yang kami cuba bantu ibu mertua saya untuk masalah Osteoporosis dan saya kongsikan dengan anda semua .

Apa itu Osteoporosis atau Rapuh Tulang?

Osteoporosis adalah keadaan dimana berlakunya penurunan ketumpatan tulang, kekuatan tulang makin menurun  dan mengakibatkan tulang rapuh.

Osteoporosis = membawa kepada tulang tidak normal berliang yang mampat, seperti span. Gangguan kerangka ini melemahkan tulang dan mengakibatkan keretakan yang kerap (pecah) di tulang.

kemampatan tulang osteoporosis,rapuh tulang

Tulang yang normal terdiri daripada protein, kolagen, dan kalsium, semuanya memberikan kekuatan padatulang . Osteoporosis boleh menyebabkan terjadi tulang patah dengan mudah walaupun hanya kecederaan kecil,yang biasanya tidak menyebabkan tulang patah.

Tulang belakang, tulang punggung, tulang rusuk, dan pergelangan tangan adalah kawasan umum terjadinya tulang patah oleh pesakit osteoporosis

Punca Terjadinya Osteoporosis atau Tulang Rapuh

Berikut adalah faktor-faktor yang akan meningkatkan risiko mendapat osteoporosis:

  • Perempuan
  • Sejarah keluarga osteoporosis
  • Pernah mengalami patah tulang atau retak
  • Merokok
  • Penggunaan alkohol yang berlebihan
  • Kurang besenam
  • Diet rendah kalsium
  • Pengambilkan nutrisi yang kurang baik dan kesihatan umum yang lemah, terutamanya berkaitan dengan keradangan kronik atau penyakit usus
  • Tahap estrogen rendah di kalangan wanita , biasanya berlaku pada

– wanita menopause

– menjalani pembedahan buang rahim

– haid lama tak datang atau Amenorea

  • Tahap testosteron rendah pada lelaki (hipogonadisme)
  • Keradangan kronik, disebabkan radang arthritis keradangan atau penyakit, seperti arthritis rheumatoid atau penyakit hati
  • Hyperthyroidism, keadaan di mana terlalu banyak hormon tiroid dihasilkan oleh kelenjar tiroid)
  • Kekurangan vitamin D, badan tidak dapat menyerap kalsium daripada diet untuk mencegah osteoporosis
  • Pengambilan ubat ubatan tertentu ,ermasuk penggunaan jangka panjang heparin (pencair darah),  anti-sawan seperti phenytoin (Dilantin) dan phenobarbital dan penggunaan jangka panjang kortikosteroid oral (seperti prednisone).

7 Tanda dan Gejala Osteoporosis

Lelaki dan wanita sama-sama terdedah kepada osteoporosis. Untuk itu, mereka mesti tahu gejala seperti:

1. Tulang rapuh

Pesakit osteoporosis mengalami peningkatan dalam kerapuhan tulang.

.

2. Tinggi berkurang

Walaupun ramai orang cenderung menjadi lebih pendek apabila semakin berusia, kehilangan jisim di tulang belakang akibat osteoporosis dapat menyebabkan ketinggian berkurang iaitu bongkok

.

3. Postur yang lemah

Poster yang lemah adalah tanda terbesar osteoporosis. Posisi ini mungkin merupakan vetebra yang sangat dipengaruhi oleh kehilangan jisim tulang dan berpotensi menyebabkan ketidakupayaan jika tidak berhenti melakukannya.

.

4. Kuku rapuh

Walaupun bukan penunjuk penting osteoporosis, tetapi kuku rapuh juga boleh dikaitkan dengan tulang berliang.

.

5. Tak bersenam

Senaman yang teratur boleh mendapat manfaat kesihatan yang baik untuk seluruh tubuh dan minda anda, termasuk tulang anda. Mereka yang menjalani gaya hidup tidak memuaskan dan tidak bersenam secara tetap, mempunyai risiko osteoporosis yang lebih tinggi kerana mempunyai tulang yang lebih lemah.

.

6. Sakit di otot dan sendi

Hal ini boleh menjadi gejala dalam berbagai hal, salah satunya osteoporosis. Jika anda merasakan kesakitan di otot dan sendi, disarankan untuk mencatat pada bila-bila sakit tersebut muncul. Jika hal ini menjadi masalah dan mengganggu aktiviti, anda perlu menghubungi doktor untuk mendapatkan penilaian kepadatan tulang.

.

7. Sakit punggung

Kelemahan tulang akibat osteoporosis, boleh menyebabkan patah tulang belakang atau retak, sehingga membuat sakit belakang. Sekiranya anda merasakan apa-apa kesakitan belakang yang tidak jelas akibatnya, berjumpa doktor anda dengan segera supaya tulang itu diperiksa.

Cara Mengesan atau Diagnosis Masalah Osteoporosis

1. X-Ray

X-ray  boleh mendedahkan osteoporosis tulang kerana tulang kelihatan lebih nipis dan ringan daripada biasa. Malangnya, sinaran X-ray hanya dapat mengesan osteoporosis,setelah sekurang-kurangnya 30% kehilangan kepadatan tulang.

.

2. Imbasan DEXA

Mesin ini dibeli oleh shaklee bernilan rm70,000. Bacaan score lebih tepat daripada Karada dan Chepah

Yayasan Osteoporosis Kebangsaan, Persatuan Perubatan Amerika, dan organisasi perubatan utama lain mencadangkan imbasan absorptiometri sinar-X (DXA, dahulunya dikenali sebagai DEXA) dwi-tenaga digunakan untuk diagnosis osteoporosis.

DXA biasanya mengukur ketumpatan tulang di pinggul, tulang belakang, dan bawah lengan. Ujian ini hanya mengambil masa 5 hingga 15 minit , mendedahkan pesakit kepada radiasi yang sangat kecil, dan agak tepat

.

3. Keputusan T-Score

The World Health Organization (WHO) telah menentukan nilai ukuran untuk osteoporosis. Rujukan ukuran  diperolehi daripada keputusan jisim  kepadatan tulang dalam populasi dewasa muda yang sihat (dipanggil T-Score).

Kepadatan tulang pesakit dibandingkan dengan ketumpatan tulang dari populasi yang sama jantina  dan bangsa

Keputusan T Score akan menentukan sama sesorang itu Normal, Ostepenia (awal osteoporosis), Osteoporosis atau Osteoporosis Parah

Normal atas daripada -1.0
Ostepenia -1.o hingga -2.5
Osteoporosis bawah daripada -2.5
Osteoporosis Parah bawah daripada -2.5  dengan satu atau lebih tulang  yang patah

Apakah komplikasi tulang rapuh ?

1. Tulang mudah patah terutamanya tulang paha, tulang belakang dan tulang di pergelangan tangan.
2. Kurang imunisasi badan.
  • Kekurangan jisim tulang menyebabkan jumlah sum-sum tulang juga berkurang.
  • Mengakibatkan berkurang sel darah yang dihasilkan.
  • Fungsi sel darah adalah untuk membina daya tahan terhadap penyakit.
3. Sakit belakang yang berterusan.
4. Mengambil tempoh yang lama untuk proses penyembuhan tulang yang patah.

Vitamin Yang Mencegah Osteoposis dan Meningkatkan Kepadatan Tulang

Tulang menjadi rapuh kerana kekurangan mineral dan kepadatan tulang yang merosot.

Tulang yang normal mempunyai protein, kalsium dan kolagen.Apabila badan kita kekurangan kalsium, ia mengambil kalsium daripada tulang.Lama kelamaan tulang akan jadi poros dan mengalami osteoporosis.

Set Tulang/Sendi Shaklee melengkapi nutrisi yang diperlukan oleh tulang kita.

vitamin untuk osteoporosis,ubat unruk sembuhkan osteoporosis,vitamin untuk kuatkan tulang, rapuh tulang

 1. Kalsium , Magnesium dan Vitamin D

Shaklee memperkenanlkan OsteMatrix,  merupakan kalsium yang isinya paling seimbang memastikan kadar penyerapannya adalah 99%. Formulanya unik, dibuat dari mineral semulajadi dan garam mineral dari Laut Mati, mengandungi kalsium, magnesium, fosforus, Vitamin D, Zinc, Kuprum, Manganes dan Boron.
.
OSTEMATRIX dari shaklee dapat membantu masalah osteoporosis
.
Ostematrix mengandungi gabungan sempurna “batu bata-dan-mortar“ untuk membina tulang yang kuat dan sihat. Ostematrix ni adalah sejenis kalsium yang akan diserap oleh badan selama 12 jam dan mengandungi 7 bahan !
.
Kandungan OSTEMATRIX :
  • 1,000 mg (100% DV) kalsium unsur dari sumber alam semula jadi yang paling yang concentrated dan mudah diserap
  • 400 mg (100% DV) magnesium untuk membantu menggabungkan kalsium ke dalam tulang dan membantu menguatkan tulang
  • 400 IU vitamin D (100% DV) untuk merangsang penyerapan kalsium
  • Boron dalam jumlah yang disokong secara klinikal untuk membantu metabolisme tulang
  • Vitamin K membantu mengikat mineral untuk membentuk tulang
  • Mangan, copper, dan zink – co-factor yang mengaktifkan enzim yang membantu membina jisim tulang
.

2. Protein

Di kalangan orang tua, protein yang kurang diambil menyebabkan kemerosotan ketara dalam jisim tulang, seni bina mikro dan kekuatan tulang iaitu ciri osteoporosis. Dalam kajian yang dibuat terhadap orang tua dengan penambahan protein, mendapati:
  • Suplemen protein mengurangkan kehilangan tulang
  • Meningkatkan kekuatan otot
  • Mengurangkan komplikasi perubatan.
ESP atau Energizing Soy Protein adalah sumber protein non-GMO. Dalam tulang manusia juga terdapat sel-sel hidup. Di sinilah pentingnya protein yang baik dalam menyokong penghasilan sel-sel tulang yang baru, demi menggantikan sel-sel tulang yang telah rosak dan mati akibat patah tulang.
.
ESP Shaklee adalah lengkap dengan 9 jenis asid amino perlu (essential) yang badan anda tidak hasilkan. ESP membekalkan badan anda untuk mendapat protein yang lengkap.
.

3. Kolagen

Collagen bukan hanya untuk cantek ye. Gara gara bone check masa Shaklee heatlh fair hari tu kureng memuaskan. Bukan le osteoporosis pun, tapi takkan nak osteoporosis baru nak jaga ye dok?
.
Sebab dah mmg hari hari makan calcium, Nutritionist suruh makan jugak collagen untuk kuatkan tulang. Selain collagen ni ala ala gam yg lekatkan calcium, 1/3 tulang terdiri drpd collagen. Banyak tu!
.
So, collagen bukan untuk wanita yg nak cantek saja. Dan bukan untuk makcik2 yg sakit lutut aje. Juga untuk lelaki yg result bone mass either osteopenia atau osteoporosis (tua lebih awal lah pendek kata).
.
Selain memberi struktur tisu kulit, kolagen juga penting dalam struktur tendon, rawan dan tulang. Dengan kata lain, kolagen adalah asas blok binaan tubuh badan kita.
.
Apabila usia kita mencecah 26 tahun ke atas, penghasilan kolagen mula berkurangan sehingga 5% setiap tahun. Rantaian kolagen yang kuat yang juga dikenali sebagai fiber kolagen merupakan komponen utama pada matrik ekstraselular yang mengukuhkan tisu serta struktur sel.
.
Gabungan ekstrak kekerang dengan bahan utama Shaklee Collagen Powder (SCP) yang lain membantu bertindak untuk membetulkan kolagen yang telah putus dan menyediakan jumlah collagen yang optimum pada bahagian yang rosak.
 

Testimoni Pengguna Set Osteoporosis Shaklee untuk Menguatkan Tulang

# Testimoni 1 :

Pesan Nutritionist, untuk kita wanita terutamanya, kena selalu amalkan 3 suplemen ini untuk penjagaan tulang:

(1) Kalsium Magnesium (OsteMatrix)
(2) Multivitamin & multimineral (Vita-Lea Iron Formula).
(3) Protein (Energizing Soy Protein, non-GMO soy)

osteoporosis sembuh,kuatkan tulang dengan shaklee,vitamin untuk osteoporosis

# Testimoni 2 : Saya bebas OSTEOPOROSIS setelah 2 bulan mengamalkan vitamin Shaklee

7/5/2017 – Result Eza mendapati Eza ada osteoporosis tau. Tu la on off lagi supplement.

Tak de kesedaran sangat masa ni. Tapi lepas dapat result macam ni Eza memang takut. Takut tua sebelum usia.

Baru umur 28tahun kot tapi dah ada penyakit golongan berumur. Huhu.

Mungkin sebab Eza tak konsisten minum susu dan ambil dairy produk.

Dan rasanya penyebab utama ialah Eza is a breastfeeding mom. Menyusu Eiman, pastu pregnant Myna and now menyusu Myna.

.

25/9/2017 – Eza buat balik bone checksuprisingly now Eza kat stage osteopenia.

Lepas tengok result ni, nutrisionist terus tanya, “you ada bersenam tak?”

Memang tak la kan? 🙈

Sebab dia kata selalunya untuk ada improvement, kena konsisten ostematrix dan bersenam.

Tapi alhamdulillah la tanpa bersenam pun tulang Eza banyak improve.

Dan tak mustahil if konsisten lagi , result Eza akan normal.

sembuh dari osteoporosis,ubat untuk osteoporosis,testimoni osteoporosis,pengalaman osteoporosis

#Testimoni 3 : Setelah 1 bulan tambahkan Collagen Powder sebagai vitamin harian, kepadatan tulang menjadi NORMAL

  • Kiri: T-Score pada 20 Mei 2017 adalah -4.12 menunjukkan tahap osteoporosis
  • Kanan: T-Score pada 21 Jun 2017 adalah 1.57 menunjukkan tulang normal

Ikuti kisah sepenuhnya : Rawat Osteoporosis dalam 1 bulan

 
————————————

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge