Naikkan Bacaan Platelet Darah Dengan Cepat Untuk Demam Denggi

menaikkan platelet darah,suplemen untuk menaikkan platelet darah,pengalaman platelet rendah
Denggi, merupakan sejenis penyakit berjangkit yang cukup berbahaya. Bahaya kerana ianya Berjangkit, iaitu boleh merebak melalui bawaan nyamuk, komplikasi boleh membawa maut
 .
Sesiapa yang pernah kena denggi, akan tahu bagaimana azabnya. Kebiasannya, demam akan muncul tiba-tiba terus high grade (maksudnya lebih 38 darjah Celsius, sampai 40 pun ada)
.
Panasnya pula, akan berterusan , melainkan anda ada menelan panadol. “Tiba-tiba”, maksudnya dalam tempoh sehari dua.
.
Selalu anda akan cerita kepada doktor, “siang tu rasa macam ok lagi, tapi malam tu terus tiba-tiba panas sangat”. Atau semalam rasa sihat lagi, bangun pagi terus dah demam panas. Kalau anda kata “rasa macam dah demam sebulan, sekejap panas sekejap sejuk..”
.
Ditambah pulak , sengal dan sakit-sakit badan. Rasanya macam katakanlah anda ni jenis yang tak rajin bersukan, kemudian satu hari anda pergi gym buat workout habis-habisan.

Prosedur Bila Berlakunya Demam Denggi

Salah satu cara bagaimana doktor mengesan (diagnosis) atau sahkan anda mengidapi demam denggi adalah dengan melakukan ujian darah atau blood investigation.
.
Terdapat tiga bacaan darah yang paling asas iaitu  :
  1. White Cell Count (sel darah putih).
  2. Hematocrit (kepekatan darah)
  3. Platelet Count (Jumlah komponen darah)
Ujian darah, bukan hanya digunakan untuk mengesyaki diagnosis denggi, sebaliknya penting untuk memantau perkembangan/mengesan komplikasi, dalam masa yang sama, memantau respons pesakit terhadap rawatan yang kita bagi.
 .
Hal ini diburukkan lagi apabila  para doktor tidak bagitahu detail pun keputusan darah tersebut.Tidak ada komunikasi dua hala, asyik doktor sahaja bertanya itu ini kepada pesakit. Padahal pesakit juga, berhak dan ingin tahu, bagaimana perkembangan penyakitnya setakat ini 🙂
 .
Jadi, saya akan ceritakan dengan lebih lanjut lagi apa pentingnya platelet bila denggi menyerang

Apa itu Platelet ?

Platelet amat penting dalam mekanisma hematosis yang membantu dalam proses menghentikan pendarahan (pembekuan darah). Jika tangan kita terluka akibat terkena pisau, cuba kita perhatikan, lambat laun darah yang menitik akan berhenti.
Platelet ni dalam bahasa sains juga dikenali sebagai  trombosit,keping darah atau plat darah.
.
Kekurangan platelet boleh menyebabkan pendarahan dan Demam Denggi Berdarah (DBD) serta boleh membawa maut sekiranya tidak dirawat dengan segera.Lalu membuka mata betapa bahayanya kekurangan platelet dalam darah.
 

Kenapa Platlet Darah Menurun Semasa Demam Denggi

Jangkitan demam denggi boleh menyebabkan bacaan platelet darah  menurun secara mendadak
 .
Kemasukan virus denggi ke dalam sel akan menyebabkan keadaan sel menjadi berasid (pH rendah) yang merupakan faktor utama untuk perubahan struktur dalaman
.
Dengan kata lain, virus denggi perlu keadaan yang berasid untuk merebak dan menjangkit sel-sel platlet yang lain. Maka, dengan mengurangkan kandungan asid di dalam darah, rebakan virus denggi boleh dihalang atau direncatkan.
 .

bagaimana denggi berlaku,bagaimana denggi berjangkit,denggi boleh berjangkit,cara mencegah demam denggi
Bagaimana denggi berlaku

Pertumbuhan virus denggi mesti perlu disekat dahulu supaya sistem pertahanan imunasi badan dapat melawan dan menghapuskan sisa-sisa virus denggi di dalam badan.

Bacaan Platelet Darah & Risiko Demam Denggi

Bagi mereka yang dijangkiti virus denggi, bacaan platlet darah akan mula turun sekitar hari ke-4 selepas gigitan nyamuk aedes itu. Apabila bacaan platelet darah menjadi kurang daripada 100 bpL, pesakit tersebut perlu dimasuk ke dalam wad hospital untuk jagaan rapi.
 .
Satu piawai ukuran yang biasa digunakan untuk mengenalpasti tahap demam denggi seseorang itu adalah kandungan platlet darah (platelet).
 .

Bagi seseorang yang sihat, bacaan kandungan platlet dalam darah adalah sekitar 150 – 450 bpL (billion per Liter).

Risiko jika bacaan platelet dibawah paras 50, kemungkinan tinggi akan berlaku pendarahan spontan , contohnya gusi tiba-tiba berdarah, atau hidung berdarah , atau kencing/berak berdarah, atau bagi wanita, datang haid berlebihan.
 .
Jika bacaan platelet darah menurun sehingga kurang daripada 10 bpL, keadaan sudah menjadi kritikal dan pendarahan yang ketara akan mula dan boleh membawa maut!
 

Info Graphik Mengenai Demam Denggi

Klik pada gambar untuk resolusi HD

Vitamin Shaklee Yang Membantu Meningkatkan Bacaan Platelet

Vitamin Shaklee juga ada rangkaian rawatan untuk mempercepatkan penyembuhan demam denggi dan meningkatkan bacaan platelet
 
shaklee untuk demam denggi,shaklee untuk demam denggi berdarah,set denggi shaklee,set shaklee untuk denggi
Set Shaklee untuk demam denggi
 
  • Mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan dan sangat bagus untuk mengelakkan dehidrasi. Memandangkan pesakit denggi akan kerap muntah dan tidak selera makan maka ia akan menyebabkan badan letih dan kekurangan air. Performance drink mempunyai garam yang menstabilkan air dalam badan
  • Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit, berbeza dengan 100Plus. Biasanya orang akan mengambil 100plus bila demam denggi. 100Plus tidak mempunyai banyak garam natrium di dalamnya. Di dalam lebihnya banyak kandungan gula.
  • Membekal tenaga & daya ketahanan fizikal – ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus magnesium dab chloride.
  • Tidak mengandungi perisa. pewarna dan bahan pengawet sepertimana minuman isotonik sukan di pasaran.
 

Nutriferon

Immune booster’ yang berperanan supaya badan mendapat signal untuk menghasilkan antibodi semulajadi untuk melawan virus denggi. Tindakan nutriferon adalah berlaku secara semulajadi. Ia nya adalah amat selamat untuk badan serta meningkatkan sistem pertahanan badan
  • Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari – ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi didunia. Mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selsema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.

Testimoni Penggunan Set Denggi Shaklee

# Testimoni 1: Hanya 2 sachet setiap hari, platelet darah naik dari 97 ke 177

pengalaman demam denggi,pengalaman anak demam denggi,penawar demam denggi,shaklee untuk demam denggi

# Testimoni 2 : Suami disyaki denggi, selepas amalkan set denggi. Bacaan platelet semakin meningkat

pengalaman demam denggi,pengalaman anak demam denggi,penawar demam denggi,shaklee untuk demam denggi
Bacaan Platelet Semakin Meningkat Selepas Pengambilan Nutriferon dan Performanca Drink
 

# Testimoni 3: Bacaan Platelet naik semula dalam masa 2 haripengalaman demam denggi,pengalaman anak demam denggi,penawar demam denggi,shaklee untuk demam denggi

# Testimoni 4 : Platelet naik semula ke tahap normalcara menaikkan platelet,pengalaman demam denggi,pengalaman anak demam denggi,penawar demam denggi,shaklee untuk demam denggi

# Testimoni 5 : Sebelum ini, pletelet 68 dan semakin meningkat

cara menaikkan platelet,pengalaman demam denggi,pengalaman anak demam denggi,penawar demam denggi,shaklee untuk demam denggi

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Naikkan Bacaan Platelet Darah Dengan Cepat Untuk Demam Denggi was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

READ :  Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) : Kenali Simptom dan Penawarnya

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.