Ketahui Apa Itu Gout dan Langkah Pencegahannya

Ini yang terjadi pada suami saya, baru umur 27 tahun dah kena suspek gout oleh doktor. Kita semua tahu, penyakit gout ni bukan sakit biasa biasa. Bila sakit menyerang memang menyakitkan. Terjadi pada kawan saya yang bekerja sebagai pemandu lori, hilang pekerjaan gara gara penyakit gout.
 
Malahan, apa kata kalau hantu gout tu tiba-tiba menyerang anda apabila anda tengah bercuti, shopping dan makan angin bersama keluarga anda? Sudah tentu ia akan menghancurkan kebahagiaan dan kegembiraan anda bersama keluarga tersayang anda.
 
Sungguhhhhhh!! tak tipu. Suami saya tak dapat nak berjalan lama kerana sakit dipergelangan kaki, tumit dan buku lali bila berjalan lama. Jadi, tak dapatlah nak window shopping lelama. Shopping apa yang perlu ,lepastu terusla masuk dalam rumahku syurgaku -____-
 
Jadi, bagaimana saya membantu suami atasi masalah goutnya. Disini saya kongsikan info info yang penting mengenai gout.

Apa Itu Gout? 

Gout adalah sejenis penyakit yang terjadi disebabkan lebihan asid urik di dalam badan (melebihi 7.5mg/dL) .Asid urik adalah bahan kumuhan berasal dari sejenis protein yang dipanggil purin.

Badan kita membuang bahan kumuhan ini melalui air kencing (urin).Bagi pengidap gout, asid urik yang berlebihan tidak dibuang dan berkumpul di dalam sendi.
gout,penawar gout,ubat gout,set gout shaklee,sakit gout

Siapa yang Berpotensi mengidap Gout 

  • kaum lelaki dalam lingkungan usia antara 30 hingga 60 tahun (eh,suami saya baru 27 tahun dah diserang gout -__-)
  • Wanita yang sudah putus haid atau menopause
  • Mereka yang mempunyai sejarah keluarga yang menghidapi gout
  • Orang yang mengambil alkohol secara berlebihan
  • Penyakit tertentu seperti Leukimia
  • Sering tertekan

 

Tahap Perkembangan Penyakit Gout

Peringkat-peringkat perkembangan gout yang sungguh menyedihkan. Jika anda membiarkan gout tanpa sebarang alternatif , ia memakan diri anda ! Hakikatnya gout memang menyakitkan.
 
Kesihatan anda merupakan aset yang paling berharga kepada anda, ia merupakan ASAS kepada hidup yang berkualiti. Anda masih mempunyai banyak tahun untuk hidup.
 
Jom kita tengok peringkat peringkat gout ni
 

Peringkat PertamaDarah Yang Pekat, Gelap, dan Mengalir Dengan Perlahan

READ :  Kelebihan dan Kebaikan Herb-Lax Shaklee
Gout Thick Blood

 

Peringkat Kedua: Kerap Rasa Letih dan Lesu. Kualiti Tidur Yang Tidak Bagus.

Gout Tired Sleepy

 

Peringkat Ketiga: Lemah Tenaga Batin atau Mati Pucuk. Persembahan Tidak Tahan Lama

Gout Erectile Dysfunction

 

Peringkat Keempat: Serangan Gout pada Ibu Jari Kaki atau Buku Lali

Gout Swollen Feet

 

Peringkat Kelima: Serangan Gout Mula Merebak ke Lutut dan Tangan

Gout Swollen Hand

 

Peringkat Keenam: Jari-jari Mula Mengeras dan Bengkok

Gout Crooked Fingers

 

Peringkat Ketujuh: Tofi Mula Menonjol Di Permukaan Kulit atau Bintik-bintik Kutikel Halus Muncul Di Sekeliling Cubing Telinga

Gout Tophi

 

Peringkat Kelapan: Masalah Buah Pinggang, Pertumbuhan Batu Karang, Tekanan Darah Tinggi, dan lain-lain Penyakit Sekunder.

Gout Kidney Failed

 

Tanda atau Simptom Gout

  1. Gout lazimnya menyerang ibu jari kaki.
  2. Ibu jari kaki menjadi merah, panas, bengkak dan tersangat sakit.
  3. Serangan selalunya berlaku secara tiba-tiba, kerap kali semalaman.
  4. Sendi yang diserang menjadi bisa sehinggakan geseran dengan selimut pun begitu menyeksakan.
  5. Sakit mungkin berlarutan berhari-hari, atau sekurang-kurangnya 1-2 minggu untuk reda jika tidak dirawat.
  6. Sakit mungkin menyerang kembali selepas berminggu atau bulan.
  7. Gout boleh menyerang sendi-sendi lain seperti buku lali, lutut, pergelangan tangan dan jari.

 

Antara tanda tanda gout yang paling kerap menyerang suami saya awal gout adalah simptom no 7 dimana dia terasa sakit di bahagian sendi dan tak boleh berjalan lama.

Punca Gout Menyerang Anda!

Penyakit gout ini berasal daripada satu dan HANYA SATU punca, iaitu kandungan Asid Urik (Uric Acid) yang Tinggi!
Banyak makanan tinggi protein seperti makanan laut, kekacang, daging merah dan daging organik tinggi purine. Pemecahan purine dalam makanan ini akhirnya boleh menyebabkan gout.

Jadi, sebagai pesakit gout ..sangatlah penting untuk anda mengetahui Pantang Larang Makanan Yang WAJIB Dielakkan  Pesakit GoutPurine ditukarkan ke bentuk asid urik semasa metabolisme tisu-tisu rosak dan koyak.

Kajian yang dijalankan menunjukkan mereka yang banyak makan daging merah dan makanan laut meningkatkan risiko gout sebanyak 50 peratus.

READ :  VIVIX Shaklee :SUPPLEMENT TERBAIK
Faktor Utama yang menyebabkan gout : 
1) Asid urik berlebihan dalam badan2) asid urik tidak dibuang dengan berkesan dalam badan

Kesan atau Komplikasi Gout 

Asid urik boleh berkumpul di bawah kulit membentuk benjolan di panggil ’tophi’ . Dalam saluran urinari (air kencing), ia boleh berkumpul membentuk ’batu karang’.

Penghidap gout juga sering menghidapi penyakit atau masalah kesihatan lain seperti

  • Kegemukan
  • Darah tinggi
  • Hiperlipidemia
  • Diabetes
  • Penyakit batu karang

 

Vitamin Shaklee yang Membantu Merawat Gout 

 
Inilah antara supplement yang saya konsisten berikan pada suami saya untuk atasi masalah goutnya. Syukur, sekarang memang nampak perkembangan yang positif .
Sakit dikakinya di bahagian sendiri juga sudah berkurang. Yelahkan , umur baru 27 dah kena gout memang kena jaga betul betul kesihatannya.  Sekarang, nak jalan lama sikit pun dah takde hal ^___^

 

Ramai yang dah tidak merana gout lagi kerananya…

 

Ada yang kata :
✿ kini dah boleh solat sempurna seperti orang lain
✿ Dah boleh genggam tangan

 ✿ Dah boleh tidur lena

✿ Dah boleh berjalan turun naik tangga dengan laju
✿Dah boleh buat aktiviti kerja macam biasa
Namun semuanya dengan kuasa Allah.
Anda tidak perlu percaya…Jangan sesekali percaya..anda harus cuba sendiri…
Antara khasiat vitamin atau makanan tambahan untuk pesakit gout adalah :

 

READ :  Sakit Lulut dan Sendi Boleh Diatasi Tanpa Ubat dan Suntikan
  • ALFALFA – Menyingkirkan toksik secara lembut dari badan. Pengambilan alfafa memerlukan pesakit mengambil air yg banyak utk tujuan detox
  • OMEGA GUARD – Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui didalam ikan laut dalam. Kedua-dua asid ini dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit
  • PERFORMANCE DRINK – Memastikan tubuh pesakit sendiri mempunyai kandungan air dan gula yang cukup agar tidak berlaku dehydration.
    • VIVIX SHAKLEE – Melindungi DNA, memperbaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalam genetik, menggalakkan pembentukan mitochindra didalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel

 

Testimoni Penggunan Vitamion Shaklee Untuk Singkirkan Asid Urik Berlebihan Dalam Badan 

# Testimoni 1

gout, set gout shaklee

# Testimoni 2 
Harini saya akan kongsikan dengan anda testimoni yang telah mengidap gout selama 20 tahun dengan mencuba Omega Guard dan Alfalfa Complex . Jom kita baca ,kisah beliau disini

Gout Yang Ditanggung Selama 20 Tahun Semakin Pulih dengan Vitamin Shaklee, set gout shaklee, vitamin gout dari shaklee, penawar gout, testimoni pesakit gout, testimoni gout shaklee

 

# Testimoni 3

penawar gout, atasi gout,ubat gout, hilangkan gout
 
# Testimoni 4
# Testimoni 5
 
Maksudnya… Asid Urik Boleh Dihapuskan!!!
 
Semakin Awal Anda Mengambil Tindakan, Semakin Cepat Ia Disembuhkan.
Jangan Tangguhkan Sampai Peringkat Yang Terakhir, Masa Tu Mungkin Terlambat Sudah.
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAUPUN♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.