Ketahui 8 Tanda Awal Kanser Ovari

Kanser ovari dikenali sebagai penyakit yang membunuh secara senyap. Sama seperti kebanyakan kanser lain, ia tidak menunjukkan sebarang tanda-tanda dalam tempoh masa yang lama.
.
Apabila ia berlaku, tanda-tanda yang  tidak spesifik dan boleh menunjukkan kepada beberapa keadaan yang berbeza – kedua-duanya serius dan berbahaya.
.
Realiti yang menyedihkan adalah bahawa apabila kanser ovari akhirnya di diagnosis, ia telah sudah merebak, dan pilihan rawatan anda terhad. Terdapat beberapa tanda-tanda amaran awal anda boleh kenalpasti. 
.
.

Lapan tanda-tanda awal kanser ovari :

.

Buncit  perut atau bengkak

Saiz kenaikan bahagian perut anda, anda berasa kembung dan penuh dengan gas. Anda mungkin perasan bahawa beberapa pakaian rasa ketat di bahagian pinggang dan pinggul anda.
Pendarahan pada faraj secara tak normal 

Anda akan mengalami pendarahan secara tak teratur. Ia juga boleh disebabkan oleh perawatan lain seperti ketidakseimbangan hormon, penyakit keradangan pelvik, atau jangkitan pada organ pelvis

Kanser serviks mudah merebak pada tisu yang berdekatan & mewujudkan kapilari baru yang tak normal, menyebabkan pendarahan. Pendarahan boleh berlaku pada tempoh haid, selepas melakukan hubungan intim, selepas menopaus dan selepas melakukan pemeriksaan serviks.

Sakit pelvis

Sakit pada pelvis adalah sakit biasa yang  berlaku pada wanita. Kekejangan & kesakitan tertentu adalah sebahagian perkara normal dalam kitaran haid.

Tetapi, anda harus berhati jika kesakitan berlaku dalam tempoh yang lebih lama dan kerap.

Jika anda mengalami masalah kanser ovari, anda mungkin akan mengalami sakit pada bila bila masa. Kesakitan itu tidak akan berlaku melainkan jika kanser serviks telah berada pada peringkat seterusnya (kanser sudah mula berkembang)

Tidak Selesa semasa membuang air kecil 

Kanser serviks menyebabkan anda berasa tak selesa semasa membuang air kecil. Ia adalah petanda yang paling ketara bahawa penyakit ini boleh membawa maut.

Ketidakselesaan yang dimaksudkan adalah rasa seperti terbakar, pedih  atau sensasi yang ketat semasa membuang air kecil. Gejala ini menunjukkan kanser sudah merebak pada tisu berdekatan.

Hilang selera makan atau berat badan turun dangan mendadak

Kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan. Apabila mengalami masalah kanser,sistem imun badan bekerja kuat untuk melawannya. Badan akan menghasilkan protein kecil yang dikenali sebagai cytokines yang memecahkan lemak pada kadar yang lebih tinggi.

 

☑Keletihan

Jika anda berasa lemah dan tak bertenaga pada setiap masa , walaupun telah mengambil rehat yang lama. Ia adalah perkara yang amat membimbangkan.
Apabila seseorang menderita kanser,sel darah merah akan digantikan dengan sel darah putih untuk melawan penyakit ini. Ia adalah penyebab anemia yang membawa kepada keletihan ,kekurangan tenaga dan hilang selera makan. Tindakbalas penyakit anemia adalah amaran bahawa kanser sedang berkembang pesat.

☑Tempoh haid yang lama dan berat

Ia merupakan tanda awal kanser serviks. Sebagai contoh, kerengsaaan serviks mungkin disebabkan oleh penyebaran kanser pangkal rahim. Pendarahan dianggap berat jika anda perlu menukar tuala wanita lebih kerap daripada sekali dalam tempoh 2 jam

Tanda tanda bagi setiap individu yang mempunyai masalah atau penyakit kanser ovari ini adalah berbeza.Jadi anda perlulah peka dengan kesihatan diri & perubahan diri.

Bengkak pada Kaki

Wanita yang menghidapi masalah pangkal rahim biasanya mengalami masalah sakit dan bengkak pada kaki mereka.

Apabila kanser mula merebak,ia akan menghalang aliran darah dan menjadi punca bengkak pada kaki.

 

Peringkat Kanser Pangkal Rahim

Kanser serviks boleh dikategorikan kepada empat peringkat, yang pada asasnya digunakan untuk menentukan jenis rawatan dan prognosis, adalah seperti berikut :
.
.
 • PERINGKAT 0  : “Karsinoma in-situ” atau kanser peringkat awal yang ditemui di lapisan pertama pengalas sel serviks. Ia tidak lagi menembusi tisu-tisu serviks yang lain
READ :  15 Kebaikan Gla Complex
.
 • PERINGKAT I : Sel-sel malignan yang tertumpu hanya kepada pangkal rahim dan belum lagi merebak
.
 • PERINGKAT II : Sel-sel kanser telah merebak dan melampaui pangkal rahim, melibatkan 1/3 dari bahagian atas faraj.
.
 • PERINGKAT III : Sel-sel kanser telah merebak ke bahagain pelvis dan 1/3 dari bahagian bawah faraj.
.
 • PERINGKAT IV : Telah merebak ke dubur, pundi kencing dan juga bahagian-bahagian lain dalam badan Kanser pangkal rahim merupakan kanser yang kedua yang paling biasa menyerang wanita di dunia, di mana 80% daripada kes-kes ini berlaku di negara-negara sedang membangun

Faktor Risiko Kanser Ovari

Punca sebenar kanser ovari tidak diketahui, tetapi terdapat beberapa faktor risiko yang boleh meningkatkan peluang anda untuk kanser ovari, jadi anda perlu mengambil kira tanda tanda
.

1. Umur

Wanita yang berusia lebih 50 tahun mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit kanser ovari. 50 peratus daripada kanser ovari didiagnosis di kalangan wanita lebih 60.
.
Ia tidak bermakna bahawa penyakit ini tidak berlaku di kalangan wanita muda. Sebagai contoh, sel tumor adalah lebih biasa di kalangan wanita yang lebih muda, tetapi  sangat jarang berlaku.
.
.

2. Sejarah keluarga

Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang menghidap kanser ovari, kanser payudara atau kanser kolon, ia meningkatkan peluang anda mendapat kanser ovari.
.
.

3. Melahirkan anak dan haid

Wanita yang tidak pernah melahirkan anak mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat kanser ovari, dan begitu juga wanita yang mula haid awal (sebelum mereka berumur 12 tahun), dan / atau putus haid lewat (selepas 50).
.
.

4. Ubat-ubatan

Dengan mengambil terapi hormon selepas putus haid, atau menggunakan rawatan kesuburan (jangka panjang dan dos besar) boleh meningkatkan peluang anda untuk kanser ovari. Sebaliknya, beberapa kajian menunjukkan bahawa pil kontraseptif oral mengurangkan risiko.
.
.

5.Faktor risiko lain

Ini termasuk merokok, obesiti, penggunaan alat kontrasepsi sbb dan sindrom ovari polisistik.
.
.

Ketahui bagaimana menyembuhkan Kanser Ovari 

.
Alhamdulillah , ternyata Vivix Shaklee sangat membantu pesakit kanser dan mengelakkan sel kanser membiak dengan lebih teruk kerana Vivix Shaklee mengandungi kuasa 10 kali resveratrol yang menentang sel kanser, anda boleh lihat rajah dibawah  :
.
Kanser mungkin adalah bidang paling dinamik (pelbagai sudut) penyelidikan mengenai resveratrol.
.
Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser.
.

Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Ubat terapi kimo tidak spesifik ketika menyerang sel; ia menyerang sel kanser dan sel sihat dalam masa yang sama..
.
Sebaliknya, resveratrol yang terkandung dalam Vivix, tidak merosakkan sel sihat, tetapi melindungi sel sihat ketika mematikan sel kanser.
.
Kebolehan resveratrol yang terkenal termasuk kemampuan menghilangkan radikal bebas, mengaktifkan atau nyahaktif enzim penting / gen / hormon dan kimia tubuh. Kajian menunjukkan resveratrol memberi kesan yang ketara kepada kanser yang berkaitan gen.
.
Antara kesan lain, resveratrol mengaktifkan gen penumpas tumor dan gen yang menyahtoksikbahan kimia. Ia juga menahan gen yang membolehkan sel kanser berhubung antara satu sama lain.
.
Resveratrol dan poliphenol berkaitannya turut
 • melindungi DNA sel
 • menghalang kimia dan radiasi yang menyebabkan kanser
 • melawan radikal bebas dan imflamasi.
.
Saya berpegang kepada prinsip bahawa mesti ada ubat atau penawar kepada semua jenis penyakit kecuali mati .
.
jika kita berusaha dengan kuat, maka Allah akan tunjukkan jalan yang kita tidak sangka dan memberi peluang kepada kita untuk keluar dari masalah yang dihadapi.
.
Mereka dah sembuh dengan asbab minum Vivix Tonik Ajaib. Semuanya atas izin Allah. Kita hanya ikhtiar sedaya mungkin.
.
Alangkah gembiranya kita bila dapat melihat orang yang tersayang tersenyum gembira bila sakitnya hilang bagai dicabut dan dibuang.

Jom kita tengok apa kata pesakit KANSER OVARI yang mengamalkan Vivix Shaklee

# Testimoni 1 :  Kanser Tahap 3 dengan ketumbuhan sebesar 13cm sembuh selepas SEBULAN penggunaan Vivix 

Kanser pangkal rahim tahap 3 berjaya sembuh selepas sebulan penggunaan Vivix
.

 # Testimoni 2 : Kesan positif selepas 2 bulan pengambilan vivix shaklee, terbukti dapat memperbaiki sel kanser 

.

# Testimoni 3 : Hampir dibedah, akhirnya disahkan BEBAS KANSER

Kanser yang dialami hilang setelah pengambilan Vivix
.

# Testimoni 4 : Rahim Telah dibuang ,kesan seperti orang dah menopause. Dengan pengambilan VIVIX, kesihatan semakin pulih dan bertenaga

 

# Testimoni 5 : Disahkan BEBAS dari Penyakit KANSER

————————————

Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 

adalah pengedar sah Shaklee anda

READ :  Rawat Kanser atau Barah dengan Vivix Shaklee

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,  sila hubungi :

✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
.

ATAUPUN


♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang 

berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 

untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥

.

Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :

☑ Jadual pengambilan vitamin

☑  Tips ekslusif 

☑ Konsultasi percuma 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

3 Comments

 1. Wanita sangat berisiko tinggi diserang kanser dalam senyap. Di Malaysia, hampir 60% pesakit kanser ovari atau kanser pangkal rahim yang dikesan sudah berada di tahap 3 dan 4.

  Oleh itu langkah penjagaan dan kesedaran awal amatlah penting bagi mengelakkan kehadiran kanser tanpa disedari dan sudah terlambat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.