Atasi Masalah Kekeringan Faraj atau Sakit Semasa Melakukan Hubungan Intim

kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami
Kekeringan faraj (isteri tiada pelincir) atau sakit ketika melakukan hubungan seks bersama suami , menjadi dilema sebilangan besar isteri terutamanya wanita mengandung, selepas bersalin dan semasa atau selepas menopause.

Soalan: ❝ Kekeringan faraj (tiada pelincir) atau sakit ketika melakukan hubungan seks bersama suami , saya juga tidak mengeluarkan cairan. Bagaimana cara saya mengatasinya? “

Bagi wanita, terdapat cecair pelincir yang dihasilkan oleh sepasang kelenjar Bartholin yang terdapat pada bahagian dalam dan berhampiran pintu masuk faraj.
.
Cecair ini penting dan hanya dihasilkan sekiranya wanita mengalami rangsangan seksual. Sekiranya wanita terbabit tidak terangsang, cecair pelincir ini tidak dihasilkan dan pasangan merasa kering serta tidak selesa untuk melakukan seks penetratif.

Kekeringan faraj atau isteri tiada pelincir terjadi akibat kurangnya cecair dalam vagina dan boleh menyebabkan disfungsi seksual.

Kemaluan wanita kering terjadi di mana keadaan dinding vagina menipis, kering dan kurang elastik akibat kekurangan hormon estrogen.

kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami,punca faraj kering ketika bersama
Faraj yang kering menyebabkan pelincir dalam badan menurun

Bagaimana Mengesan Anda TIDAK mengalami Kekeringan Faraj?

Kelembapan faraj semula jadi dan cecair yang membuatkan faraj lembap dihasilkan mukosa faraj, pangkal rahim, cecair daripada rahim dan daripada salur Falopio.
.
Isi padu kelembapan ialah antara 20 hingga 120 gram dan cecair ini berubah mengikut putaran hormon dan umur yang mana cecair faraj berwarna putih dan lebih jernih ketika perempuan itu pada waktu subur.
.
Selain itu, anda tidak mengalami masalah takut untuk bersama dengan suami dalam melakukan hubungan intim , mudah teransang, dan mampu menikmati klimaks bersama suami.

Tanda Tanda Wanita Mengalami Kekeringan Faraj

Tanda tanda wanita mengalami kekeringan faraj adalah seperti berikut ;

 • Rasa perit dan mengalami pendarahan sedikit ketika melakukan hubungan seks.
 • Gatal di sekitar lubang kemaluan wanita dan bahagian bawahnya.
 • Muncul rasa sakit di kawasan tersebut.
 • Frekuensi untuk membuang air kecil semakin meningkat.
 • Jangkitan saluran kencing.
 • Berasa tidak selesa dan panas.
 

Punca Masalah Kekeringan Faraj / Vagina

Beberapa faktor atau punca terjadinya masalah Kekeringan faraj (isteri tiada pelincir) atau sakit ketika melakukan hubungan seks bersama suami adalah disebabkan ;

(1) Kekurangan ransangan semasa seks atau “Foreplay”.

Masalah kekurangan ransangan atau kesilapan dalam “Foreplay” adalah merupakan punca utama kepada kekeringan & kesakitan Vagina semasa seks. Oleh sebab itulah, diperlukan ‘foreplay’ yang lebih lama.

READ :  Kesuburan Lelaki : BILA WAKTU SUBUR SI SUAMI?

Cecair vagina hanya akan keluar dengan banyak apabila adanya rangsangan yang mendatangkan rasa ghairah wanita,rangsangan ini termasuklah rangsangan secara verbal (lisan,kata kata manja) , sentuhan atau penglihatan.

Ketika sedang teransang, darah akan mengalir lebih banyak ke organ tersebut menyebabkan kemaluan wanita menjadi basah.

.

(2) Kekurangan hormon  

Pengaruh hormon estrogen dan progestogen turut memainkan peranan penting dalam mengawal kelembapan faraj  dan mengatasi masalah kekeringan faraj.

Biasanya hormon tak seimbang yang menyebabkan kekeringan faraj  kerap berlaku pada wanita yang menghampiri menopause atau selepas menopause

Wanita selepas bersalin atau ibu menyusu badan, kebanyakannya juga mempunyai masalah kekeringan faraj yang disebabkan oleh tahap hormon estrogen yang rendah dan menyebabkan kesakitan semasa bersama.

.

(3) Kurang Bernafsu dan Perasaan Kurang Teruja

Perasaan kurang teruja seksual disebabkan perkara lain yang menjadi punca faraj kering dan tiada pelincir ialah pengaruh makanan, tekanan dan masalah imbangan hormon wanita.
.

(4) Penggunaan Pencuci Wanita 

Penggunaan produk pembersih peribadi wanita dan sabun yang mengandungi bahan antibakteria dan boleh mengeringkan mukosa vulva.
Sesetengah jenama sabun yang menggambarkan kelembutan boleh mengeringkan anggota kelamin anda kerana produk ini tiada imbangan pH atau tahap keasidan.
.
Kebanyakan pencuci feminin boleh memberi banyak masalah daripada kebaikan seperti mengganggu faraj yang kesudahannya mengesatkan mukosa faraj.

.

(5) Jangkitan

Adanya penyakit di vagina dan sekitarnya, misalnya jangkitan, penyakit sel imun menyerang kelenjar eksokrin yang menghasilkan air mata dan liur dan menyebabkan kekeringan di vagina.
Faraj berbau mungkin petanda jangkitan kuman. Jangkitan kuman lazimnya mendatangkan lelehan, sama ada berwarna keputihan, kehijauan malah boleh juga jernih tetapi berbuih.
.
Jangkitan kuman pada dinding faraj boleh membentuk peradangan pada tisu faraj dan menyebabkan kepedihan (akibat luka seperti melecet).

.

(6) Elakkan Cecair Pelincir

Bagi anda yang mengalami masalah kekeringan faraj dan dalam usaha mendapatkan zuriat. Sebaiknya, jangan pakai sebarang pelincir yang berada di pasaran kerana ada kajian mendapati pelincir ini tak mesra sperma @ sperm friendly boleh memusnahkan sel sperma.
.
Cecair pelincir wanita yang dibeli yang mengandungi gliserin sintetik yang boleh menyebabkan jangkitan kulat dalam faraj jika kerap digunakan
Mungkin pelincir membantu anda dalam hubungan intim , kurang rasa sakit 🙂 tapi, kalau anda sedang usaha dapatkan baby…sebaiknya jauhkan!
.
Pelincir hanya boleh digunakan sebagai alternatif untuk mengurangkan rasa tak selesa semasa bersama suami dan bukanlah bertujuan merawat masalah kekeringan faraj

Cara Mengatasi Kekeringan faraj (isteri tiada pelincir) atau sakit ketika melakukan hubungan seks bersama suami

Jika anda mengalami perkara ini, dapatkan nasihat doktor.Untuk sementara waktu, anda boleh lakukan beberapa tips untuk mengatasi masalah Kekeringan faraj (isteri tiada pelincir) atau sakit ketika melakukan hubungan seks bersama suami

READ :  Atasi 4 Masalah Wanita Dalam Hubungan Seks dengan Berkesan!

Antaranya :

 • Banyak minum air masak, minimum 8 gelas per hari.
 • Hindari sabun,pembersih vagina dan detergen yang dapat mengiritasi daerah selaput lendir (mukosa) vagina. Pilih yang non-kimia.
 • Diet seimbang antara lemak dan karbohidrat, agar gerak kerja hormone estrogen mencukupi.
 • Minum multivitamin dan suplemen mineral.
 • Pemakaian pelincir vagina. Sapukan di kawasan mukosa vagina yang sensitif dan boleh dipakai dalam jangka waktu lama. (Pilih pelincir wanita yang mesra sperma)
 • Pengambilan makanan herba yang mengandung ‘isoflavon’ untuk mengatasi ketidakseimbangan hormon.
 • Rajinlah merawat atau menjaga kebersihan vagina.

Bagaimana Menyelesaikan Masalah Kekeringan & Kesakitan Pada Vagina Dengan Shaklee?

Gabungan ALFALFA dan VITAMIN E atau dikenali sebagai Set Kewanitaan Shaklee sangat bagus untuk mengatasi masalah kekeringan faraj , meningkatkan keintiman suami isteri
kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami,punca faraj kering ketika bersama
Vitamin untuk atasi Kekeringan Faraj

(i) Alfalfa Complex

Alfalfa Complex dikenali sebagai HERBA cinta kerana ia boleh membantu dalam kehidupan SEX anda. Tadi saya ada diskusikan iaitu kekeringan faraj terjadi disebabkan pengaruh hormon estrogen dan progestogen .
.
Kemaluan wanita kering terjadi di mana keadaan dinding vagina menipis, kering dan kurang elastik akibat kekurangan hormon estrogen. Salah satu cara mengatasi kemaluan wanita kering adalah dengan mempertahankan gerak kerja hormon estrogen tetap stabil dalam tubuh. Hormon ini bertanggungjawab terhadap kesihatan kemaluan wanita.
.
Alfalfa juga turut mengandungi estrogen tumbuhan yang dipanggil isoflavin yang mana pengambilan alfalfa boleh menghasilkan serta meningkatkan hormon estrogen dalam tubuh.
 • Menghasilkan hormon estrogen yang mencukupi dalam tubuh
 • Memberikan anda kesan kewanitaan yang ketara
 • Tiada lagi masalah vagina berbau
 • Bahagiaan intim makin rapat
 • Hubungan seks makin hangat membara
 • Buah dada makin tegang
 • Membantu masalah KEDINGINAN selepas bersalin.
 • Membantu meningkatkan pelincir semulajadi wanita
READ :  Kembali Hangatkan Nafsu Hubungan Intim Walaupun Telah Menopause

.

(ii)  Vita E Complex

Vitamin E sangat membantu pasangan suami isteri dalam . Mungkin vitamin E boleh diberi jolokan ‘vitamin malam Jumaat’

Bagaimana Vitamin E membantu mengatasi masalah kekeringan faraj atau vagina ? 
 • Lebih tenaga (seksual)
 • Ereksi yang lebih lama
 • Lebih mudah terangsang
 • Libido yang lebih kuat
 • Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
 • Membantu seorang isteri menstabilkan hormon
 • Meningkatkan citarasa seksual
 

Testimoni Set Keintiman Wanita Shaklee yang berpuas hati  

# Testimoni 1: 2 minggu pengambilan Set Keintiman Wanita,masalah kekeringan faraj berjaya diatasi ..dah tak rasa sakit ketika bersama suami

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

 

# Testimoni 2: 2 minggu pengambilan Set Keintiman Wanita,rasa macam malam pertama + aset wanita semakin mantap !

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 3: 5 hari pengambilan Set Keintiman Wanita,‘mencengkam” sampai suami pon terkejut, payudara makin menegang

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 4: Suami tersenyum bahagia dengan perubahan diri

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 5: Dahulunya masalah kekeringan faraj sangat , takde nafsu bersama suami ,SEKARANG semakin pulih dan faraj kering berjaya diatasi

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 6: Dah kembali grip dan kesan yang memuaskan

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 7: 2 minggu  pengambilan Set Keintiman Wanita,tiada lagi masalah kekeringan faraj

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

Terbukti Vitamin & dan Alfalfa Complex sangat membantu masalah kekeringan faraj . Semakin hari semakin sayang . Jangan was was dengan Vitamin Shaklee kerana ia bukanlah steriod atau pil viagra yang memberi kesan yang buruk pada badan anda.

Vitamin E & Alfalfa adalah nutrisi keperluan lengkap dalam yang dapat membantu anda SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG !! Semua lelaki mahu kemaluan wanita atau vagina pasangannya sentiasa ketat, rapat dan menggigit

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

Pembayaran boleh dibuat menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Atasi Masalah Kekeringan Faraj atau Sakit Semasa Melakukan Hubungan Intim was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

7 Ulasan

  1. tak digalakkan .biasa kalau lepas bersalin, baru boleh ambil. sebab masalah kekeringan faraj semasa hamil adalah disebabkan hormon tak stabil. jika masalah masih berlarutan selepas bersalin, ia sangat digalakkan ambil set ni

  1. alfalfa (s) 330 biji, (l) 700 biji
   vitamin e ,120 biji

   selepas pembelian, saya akan guide cara pengambilan vitamin yang membantu untuk optimumkan penyerapan dalam badan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.