Atasi Masalah Kekeringan Faraj atau Sakit Semasa Melakukan Hubungan Intim

kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami
Kekeringan faraj atau cepat kering ketika melakukan hubungan seks dengan pasangan menjadi dilema sebilangan besar isteri terutamanya wanita mengandung, selepas bersalin dan semasa atau sesudah menopause. Bagaimana cara mengatasinya?
.

Soalan:  Vagina saya kekeringan dan ketika bersama sering sakit di bahagian vagina, saya juga tidak mengeluarkan cairan “

Bagi wanita, terdapat cecair pelincir yang dihasilkan oleh sepasang kelenjar Bartholin yang terdapat pada bahagian dalam dan berhampiran pintu masuk faraj.
.
Cecair ini penting dan hanya dihasilkan sekiranya wanita mengalami rangsangan seksual. Sekiranya wanita terbabit tidak terangsang, cecair pelincir ini tidak dihasilkan dan pasangan merasa kering serta tidak selesa untuk melakukan seks penetratif.

Vagina kering terjadi akibat kurangnya cecair dalam vagina dan boleh menyebabkan disfungsi seksual.Kemaluan wanita kering terjadi di mana keadaan dinding vagina menipis, kering dan kurang elastik akibat kekurangan hormon estrogen.

kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami,punca faraj kering ketika bersama
Faraj yang kering menyebabkan pelincir dalam badan menurun

Bagaimana Mengesan Anda TIDAK mengalami Kekeringan Faraj?

Kelembapan faraj semula jadi dan cecair yang membuatkan faraj lembap dihasilkan mukosa faraj, pangkal rahim, cecair daripada rahim dan daripada salur Falopio.
.
Isi padu kelembapan ialah antara 20 hingga 120 gram dan cecair ini berubah mengikut putaran hormon dan umur yang mana cecair faraj berwarna putih dan lebih jernih ketika perempuan itu pada waktu subur.
.
Selain itu, anda tidak mengalami masalah takut untuk bersama dengan suami dalam melakukan hubungan intim , mudah teransang, dan mampu menikmati klimaks bersama suami.

Tanda Tanda Wanita Mengalami Kekeringan Faraj

Tanda tanda wanita mengalama kekeringan faraj adalah seperti berikut ;

 • Rasa perit dan mengalami pendarahan sedikit ketika melakukan hubungan seks.
 • Gatal di sekitar lubang kemaluan wanita dan bahagian bawahnya.
 • Muncul rasa sakit di kawasan tersebut.
 • Frekuensi untuk membuang air kecil semakin meningkat.
 • Jangkitan saluran kencing.
 • Berasa tidak selesa dan panas.
 

Punca Masalah Kekeringan Faraj / Vagina

(1) Kekurangan ransangan semasa seks atau “Foreplay”.

Masalah kekurangan ransangan atau kesilapan dalam “Foreplay” adalah merupakan punca utama kepada kekeringan & kesakitan Vagina semasa seks. Oleh sebab itulah, diperlukan ‘foreplay’ yang lebih lama.

Perlu ditekankan cecair vagina hanya akan keluar dengan banyak apabila adanya rangsangan yang mendatangkan rasa ghairah wanita,rangsangan ini termasuklah rangsangan secara verbal,sentuhan atau pengelihatan.

READ :  Atasi Masalah Kebas Kaki atau Tangan

Ketika sedang teransang, darah akan mengalir lebih banyak ke organ tersebut menyebabkan kemaluan wanita menjadi basah.

.

(2) Kekurangan hormon  

 • Pengaruh hormon estrogen dan progestogen turut memainkan peranan penting dalam mengawal kelembapan faraj. Jika pergolakan hormon berlaku ketika pra menopaus atau menopaus, sebilangan wanita akan mengalami kekeringan faraj yang ketara.
 • Biasanya berlaku kepada perempuan yang berumur 35 tahun ke atas dan makin ketara pada umur lebih 45 tahun.Ini berkait rapat dengan proses semulajadi penuaan,stress,keletihan, kekurangan zat,penyusuan badan atau kesan pengambilan pil perancang tertentu.

.

(3) Kurang Bernafsu dan Perasaan Kurang Teruja

Perasaan kurang teruja seksual disebabkan perkara lain yang menjadi punca faraj kering ialah pengaruh makanan, tekanan dan masalah imbangan hormon wanita.
.
Memandangkan hubungan kelamin penting dalam institusi berkeluarga, mustahak untuk wanita menyelesaikan masalah ini dengan cara terbaik, seelok-eloknya secara semula jadi tanpa menggunakan pelembap sintetik jika boleh.
.

(4) Penggunaan Pencuci Wanita 

Penggunaan produk pembersih peribadi wanita dan sabun yang mengandungi bahan antibakteria dan boleh mengeringkan mukosa vulva.
.
Sesetengah jenama sabun yang menggambarkan kelembutan boleh mengeringkan anggota kelamin anda kerana produk ini tiada imbangan pH atau tahap keasidan.
.
Kebanyakan pencuci feminin boleh memberi banyak masalah daripada kebaikan seperti mengganggu faraj yang kesudahannya mengesatkan mukosa faraj.

.

(5) Jangkitan

Adanya penyakit di vagina dan sekitarnya, misalnya infeksi, penyakit sel imun menyerang kelenjar eksokrin yang memproduksi air mata dan liur dan menyebabkan kekeringan di vagina.
.
Faraj berbau mungkin petanda jangkitan kuman. Jangkitan kuman lazimnya mendatangkan lelehan, sama ada berwarna keputihan, kehijauan malah boleh juga jernih tetapi berbuih.
.
Jangkitan kuman pada dinding faraj boleh membentuk peradangan pada tisu faraj dan menyebabkan kepedihan (akibat luka seperti melecet).

.

(6) Elakkan Cecair Pelincir

Bagi anda yang mengalami masalah kekeringan faraj dan dalam usaha mendapatkan zuriat. Sebaiknya, jangan pakai sebarang pelincir yang berada di pasaran kerana ada kajian mendapati pelincir ini tak mesra sperma @ sperm friendly boleh memusnahkan sel sperma.
.
Ini boleh buatkan peluang korang yang nak dapatkan baby makin menipis! Mungkin pelincir membantu anda dalam hubungan intim , kurang rasa sakit 🙂 tapi, kalau anda sedang usaha dapatkan baby…sebaiknya jauhkan
.
Pelincir hanya boleh digunakan sebagai alternatif untuk mengurangkan rasa tak selesa semasa bersama suami dan bukanlah bertujuan merawat masalah kekeringan faraj

Cara Mengatasi Kemaluan Wanita Atau Vagina Kering

Jika anda mengalami perkara ini, dapatkan nasihat doktor.Untuk sementara waktu, anda boleh lakukan beberapa tips untuk mengatasi masalah kekeringan  faraj,antaranya :

 • Banyak minum air masak, minimum 8 gelas per hari.
 • Hindari sabun,pembersih vagina dan detergen yang dapat mengiritasi daerah selaput lendir (mukosa) vagina. Pilih yang non-kimia.
 • Diet seimbang antara lemak dan karbohidrat, agar gerak kerja hormone estrogen mencukupi.
 • Minum multivitamin dan suplemen mineral.
 • Pemakaian pelincir vagina. Sapukan di kawasan mukosa vagina yang sensitif dan boleh dipakai dalam jangka waktu lama.
 • Pengambilan makanan herba yang mengandung ‘isoflavon’ untuk mengatasi ketidakseimbangan hormon.
 • Rajinlah merawat atau menjaga kebersihan vagina.

Bagaimana Menyelesaikan Masalah Kekeringan & Kesakitan Pada Vagina Dengan Shaklee?

Gabungan ALFALFA dan VITAMIN E atau dikenali sebagai Set Kewanitaan Shaklee sangat bagus untuk mengatasi masalah kekeringan faraj , meningkatkan keintiman suami isteri
kekeringan faraj,Faraj Kering Ketika Hubungan Intim ,pelincir untuk wanita menopause,banyak air ketika bersama suami,punca faraj kering ketika bersama
Vitamin untuk atasi Kekeringan Faraj

(i) Alfalfa Complex

Alfalfa Complex dikenali sebagai HERBA cinta kerana ia boleh membantu dalam kehidupan SEX anda. Tadi saya ada diskusikan iaitu kekeringan faraj terjadi disebabkan pengaruh hormon estrogen dan progestogen .
.
Kemaluan wanita kering terjadi di mana keadaan dinding vagina menipis, kering dan kurang elastik akibat kekurangan hormon estrogen. Salah satu cara mengatasi kemaluan wanita kering adalah dengan mempertahankan gerak kerja hormon estrogen tetap stabil dalam tubuh. Hormon ini bertanggungjawab terhadap kesihatan kemaluan wanita.
.
Alfalfa juga turut mengandungi estrogen tumbuhan yang dipanggil isoflavin yang mana pengambilan alfalfa boleh menghasilkan serta meningkatkan hormon estrogen dalam tubuh.
 • Menghasilkan hormon estrogen yang mencukupi dalam tubuh
 • Memberikan anda kesan kewanitaan yang ketara
 • Tiada lagi masalah vagina berbau
 • Bahagiaan intim makin rapat
 • Hubungan seks makin hangat membara
 • Buah dada makin tegang
 • Membantu masalah KEDINGINAN selepas bersalin.
 • Membantu meningkatkan pelincir semulajadi wanita
READ :  Cara Menjaga Sistem Petahanan atau Imunisasi Badan dengan Baik

.

(ii)  Vita E Complex

Vitamin E sangat membantu pasangan suami isteri dalam . Mungkin vitamin E boleh diberi jolokan ‘vitamin malam Jumaat’

Bagaimana Vitamin E membantu mengatasi masalah kekeringan faraj atau vagina ? 
 • Lebih tenaga (seksual)
 • Ereksi yang lebih lama
 • Lebih mudah terangsang
 • Libido yang lebih kuat
 • Orgasma yang lebih kerap dan bersemangat
 • Membantu seorang isteri menstabilkan hormon
 • Meningkatkan citarasa seksual
READ :  Kembali Hangatkan Nafsu Hubungan Intim Walaupun Telah Menopause
 

Testimoni Set Keintiman Wanita Shaklee yang berpuas hati  

# Testimoni 1: 2 minggu pengambilan Set Keintiman Wanita,masalah kekeringan faraj berjaya diatasi ..dah tak rasa sakit ketika bersama suami

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

 

# Testimoni 2: 2 minggu pengambilan Set Keintiman Wanita,rasa macam malam pertama + aset wanita semakin mantap !

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 3: 5 hari pengambilan Set Keintiman Wanita,‘mencengkam” sampai suami pon terkejut, payudara makin menegang

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 4: Suami tersenyum bahagia dengan perubahan diri

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 5: Dahulunya masalah kekeringan faraj sangat , takde nafsu bersama suami ,SEKARANG semakin pulih dan faraj kering berjaya diatasi

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 6: Dah kembali grip dan kesan yang memuaskan

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

# Testimoni 7: 2 minggu  pengambilan Set Keintiman Wanita,tiada lagi masalah kekeringan faraj

vitamin untuk faraj kering,cara mengatasi faraj kering ketika bersama,banyak air ketika bersama suami,vitamin untuk faraj kering

Terbukti Vitamin & dan Alfalfa Complex sangat membantu masalah kekeringan faraj . Semakin hari semakin sayang . Jangan was was dengan Vitamin Shaklee kerana ia bukanlah steriod atau pil viagra yang memberi kesan yang buruk pada badan anda.

Vitamin E & Alfalfa adalah nutrisi keperluan lengkap dalam yang dapat membantu anda SEMAKIN HARI SEMAKIN SAYANG !! Semua lelaki mahu kemaluan wanita atau vagina pasangannya sentiasa ketat, rapat dan menggigit

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

Pembayaran boleh dibuat menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Atasi Masalah Kekeringan Faraj atau Sakit Semasa Melakukan Hubungan Intim was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

5 Ulasan

  1. tak digalakkan .biasa kalau lepas bersalin, baru boleh ambil. sebab masalah kekeringan faraj semasa hamil adalah disebabkan hormon tak stabil. jika masalah masih berlarutan selepas bersalin, ia sangat digalakkan ambil set ni

  1. alfalfa (s) 330 biji, (l) 700 biji
   vitamin e ,120 biji

   selepas pembelian, saya akan guide cara pengambilan vitamin yang membantu untuk optimumkan penyerapan dalam badan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.