Fibroid Semasa Mengandung : Bersaiz 10cm, Berjaya Mengecut Dan Bersalin Normal

Sebenarnya tak ramai wanita tahu yang mereka ada ketumbuhan dalam rahim seperti fibroid, cyst, endometriosis sehinggalah mereka melakukan imbasan ultrasound di klinik atau hospital oleh doktor.
.
Kebanyakan mereka yang menjalani imbasan ultrasound adalah ibu hamil untuk mengetahui perkembangan janin. Tapi, amatlah mengejutkan apabila doktor mendapati “ada kantung lain” yang hinggap dalam rahim kita  😔

.

Fibroid iaitu sejenis ketumbuhan bukan kanser satu jenis ketumbuhan yang berasal dari tisu pada rahim, biasanya terjadi semasa usia reproduktif mereka. Jadi, tidak hairanlah fibroid ditemui di kalangan wanita hamil. Fibroid adalah Fibroid boleh memberikan pelbagai masalah kepada wanita terutamanya

.

.

Adakah Fibroid Perlu Dibuang Melalui Pembedahan ?

Secara kasarnya, fibroid yang kurang dari 5 cm, biasanya tidak akan memberi masalah semasa kehamilan. Perlu diingatkan jika fibroid anda aktif, ia boleh jadi semakin membesar .
.
Sekiranya fibroid tersebut melebihi 5 cm, dan ia terletak di dalam otot rahim (intramural), maka anda berkemungkinan mengalami risiko fibroid semasa hamil seperti diatas
.
Perkara ini penting untuk memastikan pembesaran janin berlaku dengan baik untuk mengelakkan sebarang risiko pada ibu dan bayi dalam kandungan . Ibu juga berpeluang mempunyai cara terbaik bagi kelahiran bayinya dan tidak mengalami perdarahan yang teruk selepas kelahiran bayi.
.
.

Risiko Fibroid Semasa Mengandung Bagi Ibu ddan Bayi Dalam Kandungan

Wanita hamil yang menghidap fibroid memerlukan pengawasan berkala.
Apabila wanita hamil dan menghidap fibroid, beberapa masalah mungkin berlaku.
.
Antaranya termasuklah kehamilan itu berisiko untuk mengalami keguguran, meningkatnya risiko untuk kelahiran pramatang, pembesaran fibroid, kelahiran yang tidak normal dan mengalami perdarahan yang banyak selepas melahirkan bayi.
.

❗️ Risiko keguguran

  • Berlaku disebabkan oleh kesan fibroid jenis submukosa yang membesar di dalam kaviti (rongga) rahim. Apabila pembesaran berlaku, fibroid ini akan menyebabkan lapisan rahim, iaitu bahagian penempelan janin menjadi nipis dan menghalang bekalan darah yang mencukupi untuk tumbesaran janin tersebut.

 

  • Punca inflamasi di lapisan penempelan dan mengakibatkan janin tidak dapat menempel dengan baik dan hal ini akan menyebabkan keguguran.

.

.

❗️Pendarahan yang banyak selepas melahirkan 

Rahim akan mengalami masalah untuk mengecut – punca utama tumpahan darah selepas bersalin.
Pakar perbidanan akan memberikan suntikan ubat yang kuat untuk memastikan rahim tersebut dapat mengecut, bagi mengelak perkara ini berlaku
.
.

❗️Meningkatnya risiko untuk kelahiran pramatang

Janin dalam kandungan membesar akan menyebabkan rahim membesar pada masa yang sama. Fibroid yang berada di bahagian bawah rahim yang pada masa yang sama boleh menekan kepala bayi yang belum matang, menyebabkan si ibu  mengalami kontraksi (sakit bersalin) lebih awal sebelum waktu yang sepatutnya.
.
.

❗️Kelahiran yang tidak normal (Pembedahan)

Kelahiran normal terganggu jika fibroid berada pada bahagian bawah rahim. Bentuk rahim juga mungkin akan berubah disebabkan wujudnya fibroid. Ia meningkatkan risiko kedudukan bayi tidak normal seperti melintang atau songsang.
.

.

.

Fibroid Semasa Mengandung : Bersaiz 10cm, Berjaya Mengecut Dan Bersalin Normal  😱

[ACTIVE FYBROID SEBESAR 10CM MENGECUT DAN AKHIRNYA BOLEH BERSALIN NORMAL]
.

 ——————-

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
 
Nama saya Nurhayatul Nira binti Ramli, berusia 37 tahun dan baru sahaja melahirkan anak keempat Januari yang lepas.
.
 
Saya berkenalan dengan Shaklee dah lama, cuma tidak secara konsisten sebelum ni. Saya selalu mengadu pada kawan saya, Azlinda   tentang penat dan sakit-sakit badan yang saya alami. Beliau mengesyorkan saya mengambil multivitamin, Vitamin c dan kalsium disebabkan jadual kerja dan pemakanan saya yang tidak menentu.
Alhamdulillah kesihatan saya bertambah baik dan lebih bertenaga. Niat saya mengambil suplemen adalah untuk sihat, serta kesihatan itu dapat saya gunakan untuk beribadat dengan lebih sempurna.
.
Bagaimanapun, saya mendapat “kesan sampingan” daripada pengambilan suplemen tersebut. Saya bukan sahaja semakin sihat, namun saya juga disahkan hamil di kala anak bongsu saya waktu itu berumur 5 tahun. Saya tidak langsung merasa penat di awal kehamilan sedangkan ketika itu saya berada di dalam lawatan kerja di sekitar United Kingdom selama 2 minggu.
 
Pasangan mana yang tak gembira bila dikhabarkan tentang zuriat yang bakal mereka timang. Bertambah gembira pada waktu scan, doktor mengatakan ada 2 kantung di situ!
 
Namun, selepas detailed scan dilakukan,
 

Doktor mengesahkan, kantung itu bukanlah kembar seperti yang disangkakan. Malang sekali ianya adalah cyst sebesar 5.2 cm. Tidak mahu putus asa, kami mendapatkan nasihat pakar seterusnya. Lebih memilukan, rupa-rupanya ia bukan cyst, namun active fibroid yang sebesar 6.7 cm kini berada dalam kandungan  saya. Doktor menasihatkan agar saya melalui pembedahan caesaeran berikutan saiz fibroid yang semakin membesar dan membahayakan diri saya.

.

.

Nekad Mencuba Vitamin Shaklee 

Saya tak mahu putus asa. Saya selalu mendengar kehebatan tonik ajaib di wall sahabat saya. Saya nekad mencuba di atas risiko sendiri. Maka bemulalah episod saya dan Vivix. Ketika check up keempat, saiz fibroid hampir 10 cm dan saya teruskan ambil Vivix dengan konsisten dan yakin. Sahabat saya turut mencadangkan Omega Guard yang bertindak anti-radang sebagai menggantikan Vivix.
 
Alhamdulillah, pada 19 December 2016, checkup dengan pakar menunjukkan fibroid mengecil kepada 4.7 cm. 
 

Checkup terakhir pada Januari 2017 pula, pakar mengesahkan saiz fibroid ialah 4.2 cm dan lebih menggembirakan saya tidak perlu menjalani sebarang pembedahan kerana saiz fibroid makin mengecut kepala bayi pun telah engaged.

Mengimbas kembali detik-detik kelahiran anak keempat saya. Kelahiran yang mudah dan paling cepat pernah saya rasakan. Pagi itu, saya mengalami kontraksi dan laluan cuma 2cm. Saya sempat bersolat jemaah Maghrib di masjid sebelum ke hospital malam itu. 9 malam, saya didaftarkan di Hospital Serdang. Saya sudah bersedia untuk melahirkan pada jam 9.30 malam.
 .
Akhirnya pada 10:05 malam, 29 Januari 2017, lahirlah Ainur Mardhiah binti Abdul Muttalib ke dunia.Tanpa pembedahan, tanpa sebarang koyakan. Alhamdulillah.
 .
Selepas je bersalin, saya terus minum 3 sudu Vivix supaya lebih bertenaga dan mahukan recovery yang cepat. Pada 30 Januari 2017, jam 6.30 pagi, doktor memeriksa saya dan akhirnya dibenarkan discharge pada jam 10 pagi itu juga. 13 jam sahaja di hospital, rekod untuk kelahiran semua anak-anak saya!
 .
Saya masih lagi berpantang ketika testimoni ini ditulis, berpantang sendiri sambil menguruskan anak-anak seramai 4 orang yang masih kecil bukanlah sesuatu yang mudah. Namun kita sendiri yang memudahkannya dengan pengambilan suplemen yang betul dan berkualiti.
 
Terima kasih kerana dipertemukan dengan suplemen yang sangat berkualiti ini.
 
.
.
.

Bagaimana Vitamin Shaklee Membantu Mengecutkan Fibroid ?

(i) Vivix Shaklee

Fibroid memang dikatakan berpunca daripada hormon estrogen yang berlebihan dan genetik. Tapi, tidak kah anda berminat nak tahu, bagaimana gen anda rosak dan hormon estrogen meningkat? Kerana penyakit genetik takkan tiba-tiba muncul.
.
Menurut kajian yang dimuatkan dalam Jurnal of Assisted Reproduction and Genetics. Volume 30, Issue 7 pada Julai, 2013 fibroid terjadi disebabkan terdapat masalah dalam sistem antioksida dalam badan. Maksudnya fibroid terjadi disebabkan oleh pengaruh radikal bebas.
.
Sebab itu Vivix yang diekstrak daripada 4 jenis tumbuhan yang sangat tinggi dengan antioksida sangat berkesan untuk mengecutkan fibroid.
.
Nota kaki : Vivix shaklee tak digalakkan diambil oleh ibu hamil . Eh, bukan sebab ia tak selamat. Tapi sebab Shaklee takde buat klinikal kajian vivix pada ibu hamil . Pengambilan vivix semasa hamil tak bagi mudarat pon, tapi ianya atas tanggungan risiko anda sendiri
 

(ii) Omega Guard (90 biji)

 
Omega Guard Shaklee diperkayakan dengan Omega 3 dan Omega 6. Omega 3 asid lemak boleh membantu dengan keseimbangan hormon. Keseimbangan Omega dalam tubuh sangat perlu adalah penting untuk kesihatan anda.
.
Kebanyakan cyst berpunca daripada pengambilan diet yang tak seimbang terutamanya faktor pemakanan. Ia berisiko menghadapi masalah atau ketumbuhan cyst dalam rahim lebih dari satu.
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAUPUN♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge