CYST : Ketahui Cara Rawatan Mengecut Tanpa Perlu dibedah!

Salam semua.
 .
Harini Nadia nak kongsikan sedikit maklumat mengenai cyst. Ini adalah soalan popular yang sering diajukan pada Nadia dari pelanggan dan bakal pelanggan iaitu bagaimana cara merawat atau mengatasi masalah cyst tanpa menjalani pembedahan.
 .
Ya, memang ada alternatif semulajadi untuk mereka yang mempunyai masalah cyst untuk merawat tanpa pembedahan.Sebelum itu, jom saya terangkan serba sedikit info info berkaitan cyst.

APA ITU CYST?

Cyst adalah sejenis tumbuhan dalam kilang ovari kita. Ketumbuhan ini mesti mengandungi cecair/fluids, sama ada air cecair bercampur protien, darah beku, darah haid, minyak dan lemak, lendir. Ianya boleh juga disertai dengan tumbuhan daging yang mungkin kanser, rambut, cartilage, tulang dan lain lain

OVARIAN CYST BUKAN PENYAKIT?

Menurut kata Dr. Zubaidi Ahmad ovarian cyst tu bukan penyakit. Ovarian cyst ini selalunya dihadapi oleh wanita muda. Dan selalunya, kehadiran cyst ini tidak menunjukkan simptom-simptom tertentu. Ianya diketahui apabila pemeriksaan ultrasound atau pelvic secara rutin dilakukan.
 .
Secara amnya, setiap kali kitar haid, organ ovari akan mengelembung dinamakan ovarian follikel. Ianya mengandungi ovum dan apabila ovum dikeluarkan, sepatutnya ovari akan mengecut, tetapi sesetengah akan membesar melebihi 2cm. Ini dikenali sebagai cyst.
 .
95% ovarian cyst ini adalah tidak merbahaya tetapi adakalanya ia boleh mendatangkan kemudaratan seperti sakit bawah abdomen, rasa kembung abdomen, sakit pada payudara, merasa letih, masalah ketidaksuburan dan sakit kepala.
 

BILAKAH PEMBEDAHAN CYST PERLU DILAKUKAN ?

Pembedahan bukanlah cara utama untuk mengubati cyst. Pembedahan dilakukan jika:
  1. untuk melakukan biopsy. Ini jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser.
  2. untuk membuang ovarian cyst sekiranya ia memudaratkan seperti sakit perut, haid tidak teratur dan sebagainya.
  3. saiznya melebihi 5cm dikhuatiri akan pecah.
  4. untuk melakukan pembuangan ovari sekiranya disahkan kanser ovari.
 .
Bagi ovarian yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu
.
Walaupun bukan semua ovarian cyst mesti dibuang, tetapi semua kes kanser ovari mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari.
.
Bagi ovarian yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu.

Saya taknak dibedah …

Pembedahan akan di pertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut;
  • Ovarian cyst berlaku di kedua-dua belah ovari
  • Ovarian cyst melebihi saiz 5cm
  • Ovarian maish kekal saiz walaupun selepas menunggu 2-3kali kitaran haid.
  • Pemeriksaan ultrasound menunjukkan Ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa.
  • Pesakit tidak pernah mengalami kitaran haid langsung
  • Menggunakan pil perancang kehamilan
  • Pesakit telah menopause
  • Pesakit adalah gadis remaja.
Apa yang saya senaraikan di atas adalah antara kriteria yang memungkinkan perlunya pembedahan.Tetapi, jika anda mengalami salah satu kriteria itu, tidak bermakna anda harus di bedah. Kerana ia bergantung juga pada pertimbangan doktor yang merawat anda.

.
TAPI ! perlu saya ingatkan disini. Ramai yang menganggap selepas cyst dibuang, maka mereka telah terselamat dari penyakit tersebut. Sebenarnya SALAH !

⚠ Cyst oleh berulang dan tumbuh kembali walaupun telah dibuang melalui pembedahan (klik link untuk info lanjut)⚠ .

Oleh itu, bagi pesakit cyst perlulah lebih menekankan aspek kesihatan diri, pemakanan yang bagus .

Bagaimana Merawat Cyst Tanpa Pembedahan ?

Ya, masih ada lagi rawatan cyst tanpa pembedahan. Tak percaya? Jom kita baca kisa dari Puan Lia yang disyaki mengidap cyst ovari yang hampir dibedah, akhirnya setelah konsisten mengamalkan supplement Gla Complex, cyst beliau semakin mengecut dan tak perlu dibedah.
 .
❝ Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa tapi, tetiba doktor dapat kesan ada cyst ovari ,5.37cm katanya
.
Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya.Doktor kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana.Kalau perlu, kne operate buang…Operate? 
.
Alamak..seumur saya tak pernah kena bedah dan sememangnya taknak operate sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita….kesian badan kita.Doktor set kan tarikh untuk next appointment pada 09 Februari. 

.
Doktor dah mula plan nak operate saya tapi dia bagi peluang lagi sehingga next appointment untuk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed. Kalau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan.
.
Balik rumah, saya dah risau. Saya memang nak elak daripada dibedah.Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.
Doktor masih rekemen untuk bedah. Saya minta tunggu lagi hingga next appointment pada 13 Mei , tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut. Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu. 
 Itu pengalaman mereka berdepan dengan masalah cyst dan alhamdulillah, sembuh dan mengecut tanpa perlu kepada pembedahan..segalanya dengan izin Allah jua.

Vitamin Shaklee yang membantu mengecutkan Cyst

(1) Gla Complex 

Yes, GLA Complex boleh membantu dalam mengecutkan cyst.Best kan..?
.
GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandi  – bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal.
.
Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.
.
GLA Complex amat membantu menstabilkan hormon dan sangat bagus dalam menyokong sistem imun dan persekitarannya.

Carotomax berfungsi sebagai antioksidan penting untuk membunuh hormon xenoestrogen. Ia melindungi cyst atau fibroid dari tumbuh kembali.
  • Menghalang pembentukan sel kanser.
  • Melindungi Epithelial – menggalakkan perkembangan normal dan sihat termasuk ovari dan pundi kencing.
  • Menghalang jangkitan.

Testimoni Pengguna

Testimoni planggan yang mengamalkan Gla Complex sebagai alternatif mengecutkan cyst :

# Testimoni 3

# Testimoni 4

# Testimoni 5

# Testimoni 6

Gla Shaklee, Gla complexs mengecutkan cyst, doa untuk kecutkan cyst, vitamin merawat cyst, Shaklee GLA Complexs, rawatan ovarian cyst, cyst menjejaskan kesuburan cyst mengganggu kesuburan,Apakah Ovarian Cysts?, vitamin mengecutkan cyst, Cyst Mengecut Tanpa Perlu dibedah

# Testimoni 7

Gla Shaklee, Gla complexs mengecutkan cyst, doa untuk kecutkan cyst, vitamin merawat cyst, Shaklee GLA Complexs, rawatan ovarian cyst, cyst menjejaskan kesuburan cyst mengganggu kesuburan,Apakah Ovarian Cysts?, vitamin mengecutkan cyst, Cyst Mengecut Tanpa Perlu dibedah

# Testimoni 8

 
Secara ringkasnya, sama ada cyst di bahagian rahim atau ovari, ianya tetap cyst dan perlu kepada rawatan alternatif selain pembedahan .
Pembelian menggunakan debit atau kredit kad
Selagi terdaya, rawat dan ikhtiarlah dan jgn putus asa kerana rahmat Allah itu sentiasa ada bg mereka yg sentiasa kuat semangat dan tidak putus asa.
.
Penyakit itu datang dari-NYA dan hanya kepada-NYA juga kita minta ianya disembuhkan..aminnn
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAUPUN
♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
☑ -Layak dijemput ke ekslusif group di FB.
————————————

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

15 Comments

  1. assalamualaikum. saya nak tanya, ibu saya telah menopause dan saya syak ibu saya mengalami ovarian cyst sebab perutnya makin lama makin kembang seperti ibu mengandung. wajarkah saya menyuruh ibu saya untuk mengambil gla complex terlebih dahulu sebelum berjumpa doktor?

  2. assalamualaikum. saya ingin bertanya, ibu saya sudah menopause dan perutnya semakin lama semakin kembang seperti ibu mengandung. saya syak itu adalah ovarian cyst. patutkah saya menyuruh ibu saya untuk mengambil gla complex sebelum berjumpa doktor?

  3. @Nur Farhana:wasalam farhana, perut membesar jugak salah satu simptom cyst..sebaiknya lakukan pemeriksaan scan untuk lebih tepat kerana cyst jarang menunjukkan simptom awal..bila cyst dan membesar boasanya baru seseorang itu menyedari kehadiran cyst.

    ibu farhana juga boleh mengambil vitamin shaklee ini untuk usaha mengelakkan cyst dari membesar dan membantutkan tumbesaran cyst

  4. @athirah rahim: biasanya bila cyst 5cm keatas doktor akan suggestkan pembedahan,tapi sebagai alternatif mengecutkan ,cik boleh mengamalkan vitamin untuk mengecutkan cyst shaklee..Insyaallah membantu..

    walaubagaimanapun, sangat penting jga untuk cik amalkan pemakanan yg sihat, kurangkan stress dan persekitaran yg positif. Jika berminat, boleh hubungi saya secara terus di 013-4211610

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge