10 Langkah Cegah Jangkitan HFMD Pada Anak

tips-cegah-HFMD

Kes jangkitan HFMD makin meningkat. Langkah cegah jangkitan HFMD pada anak sanagt perlu dipraktiskan oleh ibu bapa dan pihak sekolah. Apa lagi saya pernah rasa jaga dua dua  anak yang kena HFMD 2 tahun lepas.

Ada sekolah yang dah ditutup. Sebagai seorang ibu yang juga ada anak kecil, dah tentulah sangat risau dengan peningkatkan penyakit HFMD.

HFMD yang berjangkit pada Puteri, sekitar 2 tahun lepas. Dia mengadu semut banyak gigit kat kaki, tangan…mungkin rasa gatal pedih . Nak tidur pon susah . Sedih sangat tengok anak masa tu. Pengalaman Menjaga dan Merawat anak Terkena HFMD

Kenalpasti Tanda Tanda HFMD

tanda penyakit tangan kaki mulut ,tanda hfmd

Salah satu simptom penyakit ini ialah ulser di dalam mulut. Ulser bermula dengan beberapa bintik merah kelihatan pada lidah, lelangit atau pipi. Warna mukosa dalam mulut ialah merah jambu (pink). Bintik merah ini boleh dikesan dengan jelas.

Bintik merah akan bertukar kepada ulser, dan seperti ulser yang lain (seperti tergigit) akan datang dengan rasa sakit dan pedih juga.

Info lanjut mengenai Penyakit Kaki, Tangan dan Mulut (HFMD)

Kalau ada ibu bapa yang nak cara IKHTIAR untuk CEGAH jangkitan HFMD..Jom saya kongsikanTapi, alhamdulillah lepas 2 hari, dah baik HFMD nya. Cepat kan? Syukur sangat.

Bagaimana Cara Mencegah Jangkitan HFMD?

HFMD, chicken pox & Campak sangat mudah berjangkit. Semalam dah ada satu kes kematian HFMD di Sibu Sarawak. Semua ibu bapa sangat takut bila tersebarnya berita ini.

READ :  Scabies atau Kudis Buta: Bagaimana Merawatnya ?

Pada tahun 2015 dah ada satu kematian akibat HFMD. Virus HFMD biasa takkan sebabkan kematian & proses pemulihan akan ambil masa 7 hingga 10 hari.

Yang menyebabkan kematian adalah dari punca virus yang luar biasa. Ibu bapa boleh tgk.balik video Live di IKIM.FM. sharing dari seorang doktor tentang HFMD.

Untuk cegah jangkitan HFMD, ibu bapa perlu

1. Kuarantin anak dalam rumah, jangan bawa keluar ke tempat awam seperti taman permainan, shopping complex ,pasar malam

2. Kalau nak bawak anak membeli belah atau makan di tempat awam , nak guna troli atau kerusi , bawak siap-siap tisu basah ataupun spray yang boleh matikan kuman pada troli.

cegah hfmd

3.  Biasakan anak memakai hand sanitizer. 

4. Sediakan tisu atau sapu tangan . Bila anak selesema / bersin / batuk.. Tutup mulut dan buangkan tisu tu dalam tong sampah. Cuci tangan selepas tu.

5. Kalau ada demam, pastikan suhu badan terkawal jangan bagi terlalu tinggi

6. Pastikan anak minum air secukupnya, elakkan dehidrasi

7. Elakkan  berkongsi baju, tuala, berus gigi, selimut atau barang peribadi dengan pesakit yang ada HFMD.

8. Elakkan Cium, peluk belai pesakit HFMD terutamanya kalau ada adik-beradik lain tak kena jangkitan. Dalam rumah pun kena kuarantin.

9. Kalau ada anak yang dah kena HFMD, pastikan :

elak hfmd,jangkitan hfmd

  • Asingkan baju-baju yang nak dibasuh.
  • Lepas sentuh anak.HFMD, basuh tangan sebersih-bersihnya.
  • Jika anak masih pakai lampin, lampin tu bungkus elok² jangan bagi terdedah.
  • Mainan juga perlu dibasuh bersih
  • rumah kena sentiasa bersih & lap setiap hari.
  • Jika anak-anak sudah pandai berkumur dan meludah, boleh berikan pada mereka ubat kumur seperti Listerine atau Colgate Plax. Atau pun boleh gunakan air garam suam. Berkumur dalam 30 saat, dan pastikan mereka meludah kembali. Elakkan tertelan kerana akan lebih pedih terasa.
READ :  Panduan Penjagaan dan Merawat Anak Demam Campak

10. Kuatkan pertahanan badan anak-anak dengan suplemen seperti Chewable Vita C, Mealshake, dan VItalea for Children

Mencegah lebih baik. Semoga Allah lindungi anak-anak kita semua. Amin.

HFMD ni ialah jangkitan virus, selalunya akan baik sendiri dalam masa seminggu atau lebih. Tapi komplikasi dia yang kita takut, walaupun sangat jarang berlaku : iaitu jangkitan pada otak.

Bagaimana Shaklee Membantu Anda Cegah Jangkitan HFMD

cegah hfmd

Melalui 3 langkah iaituu MEMBERSIH, MEMBASUH dan MELINDUNGI dapat mencegah HFMD dari berjangkit

Fresh Laundry Get Clean Shaklee digunakan untuk mencuci pakaian  antara yang terbaik ,

 hipoalergenik
 Tanpa klorin
 Tanpa bahan kimia berbahaya
 Tanpa frostat, borat dan nitrat.
 Ramuan semulajadi uang mesra alam
 Sesuai untuk seisi keluarga bermula dari bayi
 Boleh membasuh sehingga 89 basuhan

.

Shaklee Baby Gentle Wash, mandian bayi yang Dia sangat lembut pada kulit dan tak keringkan kulit lansung. Untuk siapa yang anak dah kena HFMD, also sangat lah membantu untuk kurangkan gatal2 pada kulit sebab tak keringkan kulit lansung

 Diuji oleh pakar pediatric yang diiktiraf
 Diuji secara klinikal oleh pakar yang diiktiraf
 Diiktiraf organic dengan % yang tepat
 Sesuai untuk semua jenis kulit
 Mematikan kuman dengab lebih efektif

READ :  Cara Merawat Bisul Dengan Berkesan

.

Basic H , pelindungan serbaguna 

benda wajib yang selalu ada kat rumah saya. Saya memang mop lantai dan cuci barang2 dengan Basic H ni untuk matikan kuman dan untuk pastikan bebas daripada kotoran dan kuman. Ibu yang anak dah kena HFMD, nasihatkan sila cuci semua barang mainan anak

  Menjadi agen pelbagai guna di rumah seperti mencuci alat mainan, cuci lantai, cuci bilik air, cuci cermin
  Tidak perlu dibilas,tiada sisa, formula bebas coretan
  tidak bersifat toksin
 Ramuan semulajasi diekstrak daripada jagung dan kelapa
 Tanpa bahan kimia berbahaya
 Bertindak sebagai hand sanitizer

InshaAllah.. Kita usaha & ikhtiar. Moga Allah lindungi kita dari penyakit ni.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
10 Langkah Cegah Jangkitan HFMD Pada Anak was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.