Cara Pengambilan Pil Zat Besi Yang Betul Untuk Menaikkan HB

Doktor anda mungkin mengesyorkan makanan tambahan besi untuk merawat atau mencegah anemia kekurangan zat besi.
.
Zat besi adalah penting untuk pengeluaran sel-sel darah merah dan komponen utama dalam sel darah merah yang menghantar oksigen ke seluruh badan bagi memastikan kelangsungan hidup .
.
Kehamilan, pemakanan yang tidak seimbang, pendarahan berlebihan atau masalah perubatan lain boleh meletakkan anda berisiko mendapat anemia iaitu kekurangan zat besi.
.
Bagi ibu yang mengandung, pastinya anda dibekalkan dengan beberapa jenis vitamin . Salah satu antaranya adalah Iron Tablet dari klinik kesihatan ibu dan anak. Ada jugak antara ibu ibu yang mengambil jenama produk yang lain.
.

HB rendah terjadi apabila kepekatan darah merah anda kurang dari 9 gm peratus! wanita itu menghadapi risiko anemia

.
Yang peliknya, kenapa ada sesetengah mereka yang mengambil pil zat besi mengikut dos yang ditetapkan setiap hari tanpa skip, tapi hb semakin menurun?
.

Harini check up di Klinik Kesihatan Ibu dan Anak. HB rendah 9.3.  Kandungan baru msuk 16 minggu. 5 bulan lagi nak tempuh. Pil zzat besi yang dibekalkan pun saya tak pernah lupa ambil.Padahal sayur hijau n buah buahan  tak pernah skip. Selain dari itu , jus delima , susu tepung susu segar saya minum.Tapi hb tetap rendah. Susahnya hati -__-

 

Pantang Larang Pengambilan Pil Zat Besi untuk Menaikan HB 

Kebanyakan pesakit atau ibu mengandung mengalami masalah seperti diatas. Dah ambil pil zat besi setiap hari…tapi hb masih lagi rendah dan ada yang makin menurun.
.
Jadi, saya kongsikan tips untuk optimumkan penyerapan zat besi untuk naikkan hb dengan lebih berkesan.
.
.
1. Dos untuk zat besi untuk wanita mengandung adalah 27mg dan untuk orang biasa 18mg. Ini meningkatkan ke 3-6mg semasa trimester terakhir  kehamilan!
.
2. Waktu pengambilan yang  terbaik adalah semasa perut kosong. Namun, ada sesetengah orang yang mengalami kekejangan perut, loya dan cirit-birit .Bagi mengelakkan ini berlaku,  anda digalakkan untuk mengambil pil zat besi dengan sedikit makanan
.
3. Elakkan pengambilan antibiotik seperti ciprofloxacin, doxycycline, norfloxacin dalam masa 2 jam sebelum atau selepas menelan pil suplemen yang mengandungi zat besi.
.
4. Makanan seperti boleh menggganggu penyerapan zat besi seperti ikan, daging merah dan hati. Oleh itu pengambilan suplemen zat iron harus dilakukan sejam sebelum atau 2 jam selepas memakan makanan tersebut.
.
5. Makanan jenis tenusu juga seperti susu, mentega dan keju boleh menghalang penyerapan zat besi.  Elakkan juga mengambil pil kalsium atau supplemen mengandungi kalsium atau antacid (ubat angin) bersama supplemen zat besi kerana ia menghalang penyerapan zat besi ke dalam tubuh.
.
6. Elakkan minum teh atau kopi dalam 30 – 45 minit selepas mengambil makanan tambahan zat besi. Kedua-dua minuman ini boleh menghalang penyerapan zat besi di dalam perut. Fosfat dalam minuman bergas boleh mempunyai kesan yang sama
.
7. Vitamin C (asid askorbik) terkenal untuk membantu meningkatkan penyerapan zat besi. Anda digalakkan mengambil pil zat besi besama dengan jus oren untuk meningkatkan penyerapan atau diambil bersama dengan supplement vitamin c untuk mencantikkan lagi hb anda
.
8.Sesetengah ubat boleh menganggu penyerapan zat besi .
  • Kalsium
  • Tetracyclines
  • Trientine
  • Zink
.
9. Cara penyimpanan – Pastikan tablet di tempat yang sejuk. (Peti ubat atau bilik mandi mungkin terlalu panas dan lembap, yang boleh menyebabkan pil menjadi rosak.)
 

Kesan sampingan Pengambilan Pil Zat besi

Jika anda mengambil pil zat besi dalam dos yang berlebihan, tetapi ia boleh dikawal dengan mengambil besi dalam dos yang lebih kecil.
Anda mungkin akan mengalami kesan sampingan seperti dibawah
  • Sembelit
  • Cirit-birit
  • Loya dan muntah
.
Najis berwarna hitam  adalah normal apabila mengambil pil zat besi. Malah, ini dirasai untuk menjadi tanda bahawa tablet berfungsi dengan betul.
 

Cara Saya Naikkan HB Sepanjang Kehamilan

Saya memang menjaga paras hb supaya sentiasa normal sepanjang kehamilan, kerana hb rendah berisiko pada ibu dan bayi dalam kandungan .
.
Selain dari menjaga pantang larang dan cara pengambilan vitamin zat besi dengan betul, saya  mengamalkan Vitalea Shaklee sepanjang kehamilan.
.
Syukur sangat, kehamilan kalini takde lagi tulisan warna merah untuk HB ^__^.
.
hb rendah ketika mengandung,pengalaman hb rendah semasa mengandung,hemoglobin rendah semasa mengandung
Walaupon kandungan mencecah 33 minggu, hb still maintain cantik !

Kenapa Saya Pilih Vitalea Shaklee untuk Naikkan HB? 

Selain bertindak sebagai multivitamin, Vitalea Shaklee sememangnya telah dilengkapi dengan kandungan zat besi bagi memenuhi keperluan ibu mengandung.
.
Hasilnya, badan akan sentiasa merasa sihat kerana si ibu mendapat segala nutrisi yang diperlukan ketika hamil.
.
Klik gambar untuk zoom
.
Yang bestnya, sebotol Vitalea Shaklee lengkap dengan semua jenis vitamin terutamanya zat besi, asid folik dan vitamin c.
.
Sebagaimana yang saya terangkan tadi, untuk optimumkan penyerapan zat besi sebaiknya diambil bersama vitamin c.
.
Vitamin C juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.
.
Sebotol Vitalea Shaklee ni tahan untuk 4 bulan penggunaan! Berbaloikan dengan harganya.
.
.
Walaupun pengambilan seharian Vitalea Shaklee tidak membawa sebarang kesan sampingan seperti vitamin yang lain
 

Apa kata ibu-ibu yang mengambil produk ini?

# Testimoni 1

Risiko anemia di kalangan ibu hamil,Simptom awal anemia,tekanan darah normal untuk ibu hamil,tekanan darah rendah semasa hamil,hb low , tekanan darah rendah bahaya

# Testimoni 2

# Testimoni 3

Risiko anemia di kalangan ibu hamil,Simptom awal anemia,tekanan darah normal untuk ibu hamil,tekanan darah rendah semasa hamil,hb low , tekanan darah rendah bahaya
 
 
——————————–
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
 
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ jadual pengambilan vitamin
☑ tips ekslusif
☑ konsultasi percuma berterusan
Cara Pengambilan Pil Zat Besi Yang Betul Untuk Menaikkan HB was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

READ :  Rahsia Vitiligo & Sopak Dirawat dan Beransur Pulih

You may also like

3 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.