Anxiety Disorder – Ketahui Simptom, Punca dan Cara Merawat

Gangguan kecemasan (Anxiety Disorder / Panic Attack) , merupakan salah satu gangguan mental yang menyebabkan penderitanya mengalami rasa cemas secara berlebihan dan  terus menerus
 .
Kecemasan yang berlaku mempengaruhi semua aspek kehidupan, melemahkan, melumpuhkan dan mempunyai kesan serius pada kehidupan harian
.
Apabila kerisauan semakin melampau ia akan menyebabkan ‘Anxiety Attack’ dan ada juga memanggilnya ‘Panic Attack’.Apabila serangan panik berlaku secara automatik jantung berdegup laju,kepala anda berasa pening, nafas semakin pendek dan rasa akan pengsan.

1. Pernahkah anda berasa tidak mahu bangkit dari tidur di pagi hari kerana terlampau penat akibat tidak boleh tidur di malam harinya?

2. Pernahkan anda sepanjang hari langsung tiada fokus dalam apa jua pekerjaan kerana berasa risau akan perkara-perkara yang belumpun berlaku?

3. Pernahkah anda tiba-tiba berasa ketakutan yang amat sangat, jantung berdegup laju, berasa hendak pitam, sesak nafas di mana-mana tanpa diketahui puncanya?

Ketahuilah, ketiga-tiga tanda diatas mungkin simptom anda menghidap General Anxiety Disorder. GAD ini sebenarnya makin meningkat dikalangan masyarakat Malaysia cuma pengetahuan umum tidaklah terbuka seperti masyarakat Barat.

Contohnya situasi, anda dapat surat saman dari DBKL sebab bayar lambat . Disebabkan sekeping kertas saman tu,tak boleh nak buat kerja langsung sebab risau dan gelisah yang luar biasa memikirkan
.
“Mana nak cari duit?”
.
“Kenapa la tak bayar parking tadi?”
.
“Nanti lambat bayar, kena panggil naik mahkamah!”
.
“Tak boleh renew lesen kete ni”
.
Dari malam sampai siang. Bila malam tak boleh tidur sebab asyik ulang-ulang je.
.
Kalau orang biasa, yang takde anxiety, akan kata, “Benda kecik boleh settlekan, japg aku cara penyelesaian”. Tapi tu orang biasa.
Imbasan otak pesakit anxiety disorder

10 tanda dan gejala gangguan kecemasan (anxiety disorder)

  1. Munculnya rasa panik, takut dan gelisah secara berterusan atau silih berganti
  2. Gangguan tidur atau insomnia
  3. Perasaan cemas disertai dengan keluarnya peluh sejuk pada tangan atau kaki
  4. Gangguan pernafasan atau sesak nafas dan terketar ketar
  5. Peningkatan denyut jantung
  6. Ketidakmampuan untuk mengawal tingkah laku seperti tidak mampu untuk tenang dan diam
  7. Kebas pada tangan atau kaki
  8. Kekejangan otot
  9. Sakit kepala
  10. Loya dan muntah
 

Punca Berlakunya Gangguan Kecemasan (anxiety disorder)

Yang tepat punca gangguan kebimbangan adalah tidak diketahui; tetapi gangguan kebimbangan -seperti bentuk penyakit mental yang lain . Kajian dari saintis mengenai penyakit gangguan ini adalah disebabkan oleh gabungan faktor, termasuk perubahan dalam otak dan tekanan sekeliling
  • disebabkan oleh masalah dalam fungsi litar otak  yang mengawal ketakutan dan perasaan lain. Kajian telah menunjukkan bahawa tekanan yang teruk atau berpanjangan boleh mengubah sel-sel saraf cara dalam litar ini menghantar maklumat dari satu kawasan ke bahagian otak yang lain.
  • Kajian-menunjukkan bahawa mereka mengalami perubahan dalam struktur otak tertentu yang mengawal memori dikaitkan dengan emosi yang kuat.
  • disebabkan gen atau keturunan. Mereka boleh sekurang-kurangnya sebahagiannya diwarisi dari satu atau kedua-dua ibu bapa, seperti risiko penyakit jantung atau kanser.
  • Selain itu, faktor persekitaran tertentu – seperti trauma atau peristiwa yang ketara
 

Jenis-jenis Gangguan Kebimbangan?

Terdapat beberapa jenis yang diiktiraf sebagai  gangguan kebimbangan, termasuk:

Gangguan panik (Panic Attack) :

  • Perasaan gerun yang datang  secara tiba-tiba dan secara berulangan tanpa sebarang amaran – tak  dapat jangka bila serangan akan berlaku dan mungkin akan mengalami satu kebimbangan yang teruk .
  • Mereka sentiasa khuatir dalam memikirkan bila dan di mana serangan yang seterusnya akan berlaku.
.

Gangguan kebimbangan sosial :

  • Takut untuk bersosial. Bimbang dimalukan semasa situasi sosial, secara spesifiknya yang memalukan diri sendiri di hadapan orang lain. Kesilapan kecil mungkin akan nampak begitu besar daripada keadaan sebenarnya.
  • Pipi yang tiba- tiba berubah menjadi merah  si penghidap akan berasa seolah-olah semua mata memandang ke arahnya.
  • Fobia sosial menjejas kehidupan dan mengganggu perhubungan sosial atau kerjaya.
.

Fobia:

  • Fobia bukan sahaja satu ketakutan yang keterlaluan; ianya adalah ketakutan yang tidak realistik – takut terhadap sesuatu objek atau keadaan.
 .

Gangguan kebimbangan umum (General Anxiety Disorder):

  • satu tekanan dan kegelisahan kronik yang diperbesarkan walaupun tiada apa yang mencetuskannya.
  • Orang yang mengalami GAD akan sentiasa menunggu berlakunya bencana, gelisah secara berlebihan berkenaan kesihatan, wang, keluarga atau kerja.
  • Kesusahan mereka akan diikuti oleh gejala-gejala fizikal terutamanya menggeletar, gerenyetan, ketegangan otot, sakit kepala, meragam, berpeluh atau berasa panas secara tiba-tiba.

Adakah Anxiety Diorder Berbahaya?

Anxiety disorder adalah masalah yang tak nampak sakitnya. Ia adalah masalah kesihatan mental!  Hanya pesakit yg bertarung dengan perasaan sendiri. Sehingga adakalanya tak mampu nak uruskan anak anak,takut nak berhadapan dengan orang ramai, tak mampu nak keluar rumah
.
Sekiranya tidak dirawat dengan segera, pesakit yang mengalami Anxiety Disorder akan mengalami masalah kemurungan/depression pula.
.
Pesakit yang mengalami kemurungan akan sering kesedihan, rasa cemas atau mudah marah, rasa rendah diri yang ketara, rasa bersalah tidak bertempat, rasa tidak berupaya, gelisah serta kesukaran menumpukan perhatian, mengingati maklumat atau membuat keputusan.
.
Pesakit juga mungkin menyisihkan diri daripada masyarakat, keluarga atau rakan, dan paling bahaya wujud perasaan mahu atau cubaan membunuh diri.
.
Selain daripada kesan mental, pesakit juga mengalami kesan fizikal seperti berat badan atau selera makan meningkat (atau menurun), bangun terlalu awal, kurang bertenaga, sakit kepala masalah penghadaman dan rasa sakit yang kronik

Kesan Jika Anxiety Diorder Tanpa Kawalan

  • Jantung boleh bengkak atau besar sebelah
  • Vertigo (telinga berdesing ,kepala rasa berputar)
  • Penyakit rentak jantung tidak sekata (atrial fibrillation)
  • Kemurungan ,menyendiri dan gangguan jiwa
  • Ganguan saraf sehingga tekanan darah tingi susah nak stabil
  • Tidak boleh tidur malam atau insomnia
  • banyak kes terpaksa diberentikan kerja atas faktor kesihatan
READ :  Omega 3 Terbukti Membantu Kecerdasan Otak
 

Bagaimana Mengatasi dan Mengurangkan Masalah Gangguan Kebimbangan atau Anxiety Disorder ?

 Apa kata pakar kesihatan?

 

Bagaimana Produk Shaklee dapat Membantu Masalah Anxiety Disorder

Produk yang berkesan untuk mengurangkan simptom keresahan & tekanan ni adalah:

.

Fungsi Vitamin yang Membantu Masalah Anxiety Disorder atau Kemurungan

  • Vitamin B1 berkesan mengawal gula dalam darah kerana lebihan gula memberi impak yang besar pada anxiety
  • Vitamin B3 terbabit dalam proses enzim badan kita dan memainkan peranan penting dalam sintesis serotonin yang akan mengurangkan anxiety
  • Vitamin B5 adalah sangat penting untuk adrenal kita lantas membantu mengurangkan stress
  • Vitamin B12 adalah sangat-sangat penting untuk atasi kemurungan (depression). Oleh kerana ada kaitan antara anxiety & depression, maka scara tak langsung ia juga membantu mengurangkan anxiety.

➡ OSTEMATRIX ( Kalsium & Magnesium)

  • Mengambil Ostematrix (kalsium & magnesium) sebelum tidur akan memudahkan kita tidur nyenyak!
  • Magnesium adalah mineral yang berupaya memberi ketenangan pada sistem saraf kita lantas menghalang keresahan, ketakutan (fear), restlessness & irritability
  • Jika magnesium bergabung dengan vitamin B6 ia akan meringankan simptom pra-haid.

 ➡ OMEGA GUARD (Omega-3 fatty acid)

  • Omega-3 dari ikan dikenali sebagai lemak yang berupaya mengurangkan kemurungan (depression), keresahan (anxiety) & kemarahan (anger).
  • Omega-3 diperlukan kerana kandungan DHAnya adalah makanan utama otak kita supaya kekal sihat & dapat berfungsi dengan baik.

Nah, itulah 3 produk yang amat-amat penting buat saya supaya saya tidak lagi alami anxiety. Serik la! Pulak tu setiap produk ada fungsi lain juga. Berbaloi untuk kesihatan saya secara keseluruhan.

Testimoni Pesakit Anxiety Disorder

# Testimoni 1

Hana, pesakit anxiety order sejak 2012. Mendapat rawatan di Hospital berbekalkan pil Xanax, iaitu sejenis ubat alprazolam, yang digunakan untuk merawat panic attack & anxiety kerana ia bertindak terhadap sistem saraf di otak kita dengan memberi rasa tenang. Memang sangat-sangat tenang la sampai  tidur 12 jam!

READ :  B Complex : Vitamin Anti Stress

Pagi-pagi bangun pun masih mamai atau mabuk.Kemudian Hana cari alternatif lain iaitu Rilax, iaitu supplemen semulajadi yang ada kalsium & green tea. Tapi dengan harga RM25.++ (kalau tak silap) untuk 6 biji tablet, agak mahal la masa tu. Pulak tu tak la berkesan mana. Masih tak boleh tidur kerana otak saya tak boleh berehat walaupun sekejap.

READ :  59 Perkara Mengenai Anxiety Disorder ,Yang Perlu Anda Tahu

Sehingganlah Hana mencuba vitamin Shaklee untuk membantu masalah Anxiety Disorder , jom baca testimoninya :

 

anxiety disorder, keresahan melampau, fobia melampau

# Testimoni 2

anxiety disorder, keresahan ,kemurungan,panic attack

# Testimoni 3 : Dengan Set Anxiety Disorder, penyakit saya dapat dijinakkan

# Testimoni 4

 

# Testimoni 5 : Sudah setahun anxiety disorder tak menyerang setelah konsisten mengamalkan vitamin Shaklee

ikuti kisahnya disini —>> Review Pesakit Yang Tidak Lagi Diserang Penyakit Kemurungan

#Testimoni 6 : Sebelum ini anak anak pon terabai, tak mampu buat aktiviti seharian. Selepas 1 bulan ,puan bagitau saya perubahan yang sangat ketara!

 

# Testimoni 7 : Puan ida belikan Set Anxiety Disorder untuk suaminya yang diserang panic attack,hingga tak semangat bekerja.

.

# Testimoni 8 : Akhirnya, Anxiety Disorder dapat dijinakkan

# Testimoni 9 : Perubahan ketara selepas 1 bulan mengamalkan Set Anxiety Disorder Shaklee

atasi kemurungan,ubat anxiety disorder,sembuh dari anxiety disorder

Jadi kepada penghidap anxiety yang nak cuba Shaklee, usah bertangguh beli B-Complex, Omega Guard & Ostematrix. Anda SANGAT PERLUKAN ketiga-tiga supplemen ini untuk kualiti hidup yang lebih baik dari apa yang anda rasa sekarang.
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Anxiety Disorder – Ketahui Simptom, Punca dan Cara Merawat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

10 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.