Anxiety Disorder – Ketahui Simptom, Punca dan Cara Merawat

tanda-tanda penyakit anxiety disorder,tanda anxiety attack,anxiety disorder malaysia,tanda dan gejala anxiety,simptom anxiety
Anxiety Disorder atau Panic Attack, merupakan salah satu gangguan mental yang menyebabkan rasa cemas secara berlebihan dan  terus menerus yang memberi kesan kepada emosi dan sistem saraf seseorang
 .
Ia adalah masalah kesihatan mental!  Hanya pesakit yg bertarung dengan perasaan sendiri. Sehingga adakalanya tak mampu nak uruskan anak anak,takut nak berhadapan dengan orang ramai, tak mampu nak keluar rumah
.
Apabila serangan panik berlaku secara automatik jantung berdegup laju,kepala anda berasa pening, nafas semakin pendek dan rasa akan pengsan.
.
Contohnya situasi, anda dapat surat saman dari DBKL sebab bayar lambat . Disebabkan sekeping kertas saman tu,tak boleh nak buat kerja langsung sebab risau dan gelisah yang luar biasa memikirkan . Kalau orang biasa, yang takde anxiety, akan kata, “Benda kecik boleh settlekan, japg aku cara penyelesaian”. Tapi tu orang biasa.
tanda-tanda penyakit anxiety disorder,tanda anxiety attack,anxiety disorder malaysia,tanda dan gejala anxiety,simptom anxiety
Imbasan otak pesakit anxiety disorder

Tanda-tanda atau simptom penyakit anxiety disorder

Pernah tak anda merasai situasi seperti dibawah? Ia adalah tanda tanda atau simptom anda mengalami serangan penyakit anxiety disorder.

Ketahuilah, ketiga-tiga tanda diatas mungkin simptom anda menghidap General Anxiety Disorder.

  1. Munculnya rasa panik, takut dan gelisah secara berterusan atau silih berganti
  2. Gangguan tidur atau insomnia
  3. Perasaan cemas disertai dengan keluarnya peluh sejuk pada tangan atau kaki
  4. Gangguan pernafasan atau sesak nafas dan terketar ketar
  5. Peningkatan denyut jantung
  6. Ketidakmampuan untuk mengawal tingkah laku seperti tidak mampu untuk tenang dan diam
  7. Kebas pada tangan atau kaki
  8. Kekejangan otot
  9. Sakit kepala
  10. Loya dan muntah
tanda-tanda penyakit anxiety disorder,tanda anxiety attack,anxiety disorder malaysia,tanda dan gejala anxiety,simptom anxiety
 

Punca Berlakunya Gangguan Kecemasan (anxiety disorder)

Kajian dari saintis mengenai penyakit anxiety disorder ini adalah berpunca dari gabungan faktor, termasuk perubahan dalam otak dan tekanan sekeliling. Antara punca berlakunya anxiety disorder adalah disebabkan ;
  • Masalah dalam fungsi litar otak  yang mengawal ketakutan dan perasaan lain. Kajian telah menunjukkan bahawa tekanan yang teruk atau berpanjangan boleh mengubah sel-sel saraf cara dalam litar ini menghantar maklumat dari satu kawasan ke bahagian otak yang lain.
  • Mengalami perubahan dalam struktur otak tertentu yang mengawal memori dikaitkan dengan emosi yang kuat.
  • Disebabkan gen atau keturunan. Mereka boleh sekurang-kurangnya sebahagiannya diwarisi dari satu atau kedua-dua ibu bapa, seperti risiko penyakit jantung atau kanser.
  • Selain itu, faktor persekitaran tertentu – seperti trauma atau peristiwa yang ketara
 

Adakah Anxiety Diorder Berbahaya?

Ramai yang tertanya , adakah penyakit anxiety disorder berbahaya? Jawapannya ….. sekiranya tidak dirawat dengan segera, pesakit yang mengalami Anxiety Disorder akan mengalami masalah kemurungan atau depresi
.
Pesakit yang mengalami kemurungan akan sering kesedihan, rasa cemas atau mudah marah, rasa rendah diri yang ketara, rasa bersalah tidak bertempat, rasa tidak berupaya, gelisah serta kesukaran menumpukan perhatian, mengingati maklumat atau membuat keputusan.
.
Pesakit juga mungkin menyisihkan diri daripada masyarakat, keluarga atau rakan, dan paling bahaya wujud perasaan mahu atau cubaan membunuh diri.
.
Selain daripada kesan mental, pesakit juga mengalami kesan fizikal seperti berat badan atau selera makan meningkat (atau menurun), bangun terlalu awal, kurang bertenaga, sakit kepala masalah penghadaman dan rasa sakit yang kronik

Kesan Jika Anxiety Diorder Tanpa Kawalan

Seperti yang saya terangkan seperti diatas. Penyakit anxiety disorder adalah gangguan mental yang melibatkan saraf dan gangguan emosi, jika tak dikawal dengan baik boleh memberi kesan negatif kepada kehidupan , antaranya adalah ;

READ :  Sakit Selepas Mengambil Vitamin Shaklee?
  • Jantung boleh bengkak atau besar sebelah
  • Vertigo (telinga berdesing ,kepala rasa berputar)
  • Penyakit rentak jantung tidak sekata (atrial fibrillation)
  • Kemurungan ,menyendiri dan gangguan jiwa
  • Ganguan saraf sehingga tekanan darah tingi susah nak stabil
  • Tidak boleh tidur malam atau insomnia
  • banyak kes terpaksa diberentikan kerja atas faktor kesihatan
 

Bagaimana Cara Mengatasi dan Merawat Anxiety Disorder ?

Pesanan dari doktor Zubaidi Hj Ahmad kepada pesakit anxiety disorder adalah “selain mengamalkan ayat ayat ruqyah, dan mengambil pil penenang yang dibekalkan, saudara boleh mengamalkan suplemen atau vitamin  seperti omega 3 , zinc dan selenium yang sangat baik untuk fungsi kognitif otak

cara mengatasi anxiety disorder,cara merawat anxiety disorder,sembuh dari anxiety,vitamin untuk anxiety disorder
.

Bagaimana Produk Shaklee dapat Membantu Masalah Anxiety Disorder

3 langkah mengawal anxiety disorder dari terus membelenggu diri anda dengan Set Anxiety Disorder Shaklee! Produk yang berkesan untuk mengurangkan simptom keresahan & tekanan ni adalah:

vitamin untuk anxiety disorder,cara mengatasi anxiety disorder,ubat untuk penyakit anxiety disorder,shaklee untuk anxiety disorder,set anxiety disorder Shaklee
Set Vitamin Untuk Penyakit Anxiety Disorder Shaklee
.

Fungsi Vitamin yang Membantu Masalah Anxiety Disorder atau Kemurungan

  • Vitamin B1 berkesan mengawal gula dalam darah kerana lebihan gula memberi impak yang besar pada anxiety
  • Vitamin B3 terbabit dalam proses enzim badan kita dan memainkan peranan penting dalam sintesis serotonin yang akan mengurangkan anxiety
  • Vitamin B5 adalah sangat penting untuk adrenal kita lantas membantu mengurangkan stress
  • Vitamin B12 adalah sangat-sangat penting untuk atasi kemurungan (depression). Oleh kerana ada kaitan antara anxiety & depression, maka scara tak langsung ia juga membantu mengurangkan anxiety.

➡ OSTEMATRIX ( Kalsium & Magnesium)

  • Mengambil Ostematrix (kalsium & magnesium) sebelum tidur akan memudahkan kita tidur nyenyak!
  • Magnesium adalah mineral yang berupaya memberi ketenangan pada sistem saraf kita lantas menghalang keresahan, ketakutan (fear), restlessness & irritability
  • Jika magnesium bergabung dengan vitamin B6 ia akan meringankan simptom pra-haid.

 ➡ OMEGA GUARD (Omega-3 fatty acid)

  • Omega-3 dari ikan dikenali sebagai lemak yang berupaya mengurangkan kemurungan (depression), keresahan (anxiety) & kemarahan (anger).
  • Omega-3 diperlukan kerana kandungan DHAnya adalah makanan utama otak kita supaya kekal sihat & dapat berfungsi dengan baik.

Nah, itulah 3 produk yang amat-amat penting buat saya supaya saya tidak lagi alami anxiety. Serik la! Pulak tu setiap produk ada fungsi lain juga. Berbaloi untuk kesihatan saya secara keseluruhan.

Testimoni Pesakit Anxiety Disorder

# Testimoni 1

Hana, pesakit anxiety order sejak 2012. Mendapat rawatan di Hospital berbekalkan pil Xanax, iaitu sejenis ubat alprazolam, yang digunakan untuk merawat panic attack & anxiety kerana ia bertindak terhadap sistem saraf di otak kita dengan memberi rasa tenang. Memang sangat-sangat tenang la sampai  tidur 12 jam!

READ :  Ketahui Cara Ketatkan Faraj dengan Mudah Selepas Melahirkan

Pagi-pagi bangun pun masih mamai atau mabuk.Kemudian Hana cari alternatif lain iaitu Rilax, iaitu supplemen semulajadi yang ada kalsium & green tea. Tapi dengan harga RM25.++ (kalau tak silap) untuk 6 biji tablet, agak mahal la masa tu. Pulak tu tak la berkesan mana. Masih tak boleh tidur kerana otak saya tak boleh berehat walaupun sekejap.

READ :  Tonsil Bengkak : Adakah Berbahaya & Cara Mengatasinya

Sehingganlah Hana mencuba vitamin Shaklee untuk membantu masalah Anxiety Disorder , jom baca testimoninya :

 

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

# Testimoni 2: Selepas 2-4 bulan penggunaan set anxirty shaklee, sekaranga anxiety dah tak menyerang 

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

# Testimoni 3 : Penyakit Anxiety Disorder saya dapat dijinakkan

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

# Testimoni 4:  Simptom anxiety disorder dapat dikawal dan banyak perubahan positif

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee
 

# Testimoni 5 : Sudah setahun anxiety disorder tak menyerang setelah konsisten mengamalkan vitamin Shaklee

ikuti kisahnya disini —>> Review Pesakit Yang Tidak Lagi Diserang Penyakit Kemurungan

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

#Testimoni 6 : Sebelum ini anak anak pon terabai, tak mampu buat aktiviti seharian. Selepas 1 bulan ,puan bagitau saya perubahan yang sangat ketara!

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

 

# Testimoni 7 : Sebelum  ini  suaminya yang diserang panic attack,hingga tak semangat bekerja. Kini lebih ceria dan dah boleh pergi kerja selepas mengamalkan set anxeity disorder shaklee

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee
.

# Testimoni 8 : Akhirnya, Anxiety Disorder dapat dijinakkan. Tidur malam lebih mudah, gastrik dah berkurang dan anxiety tak lagi menyerang

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

# Testimoni 9 : Perubahan ketara selepas 1 bulan mengamalkan Set Anxiety Disorder Shaklee

testimoni pesakit anxiety disorder,pengalaman pesakit anxiety disorder,kisah pesakit anxiety disorder,set anxiety shaklee

Jadi kepada penghidap anxiety yang nak cuba Shaklee, usah bertangguh beli B-Complex, Omega Guard & Ostematrix. Anda SANGAT PERLUKAN ketiga-tiga supplemen ini untuk kualiti hidup yang lebih baik dari apa yang anda rasa sekarang.
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Anxiety Disorder – Ketahui Simptom, Punca dan Cara Merawat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

9 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.