5 FAKTA Pesakit Diabetes atau Kencing Manis Boleh Ambil ESP Shaklee

“Boleh ke minum ESP kalau dah ada diabetes kak, minuman soya pastu rasa macam manis sikit”

Ini kerana ada yang beranggapan ESP manis dan tak sesuai untuk golongan ini. Sebenarnya sangat bagus untuk pesakit diabetes mengambil ESP.
Jom akak kupas sikit
 

Diabetes atau Kencing Manis dan Hormon Insulin

Bila meningkat usia kita, kita kurang sensitive terhadap insulin. Akibatnya sel tak boleh menukarkan glukos dan boleh menyebabkan peningkatan gula di dalam darah. Ia dipanggil kerintangan insulin.
PESAKIT DIABETES MENGALAMI SENSITIVITI YANG KURANG TERHADAP HORMON INSULIN.

Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita.

Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah. Jika berlaku masalah ini, gula yg terdapat dalam badan kita ini tidak dapat ditukar menjadi tenaga utk kegunaan sel menyebabkan badan merasa lemah dan sel2 dalaman ini akan rosak.

 .
 .
 

Diabetes Dan Pengambilan Makanan Glisemik Rendah (GI)

Apa itu Indeks Glisemik?

Indeks Glisemik ni maksudnya macam mana tahap pelepasan karbohidrat tu dalam darah dan ditukarkan jadi glukosa. Lagi rendah GI ni lagi perlahan gula tu dilepaskan dan dicerna menjadi glukosa.

Pesakit diabetes ini biasanya disarankan untuk mengikuti diet yg mempunyai indeks glisemik yg rendah. Kajian juga mendapati pesakit diabetes yg mengikut diet rendah GI selama 6 bulan dapat mengawal gula dalam darah dgn baik dan dpt mengurangkan penyakit lain seperti stroke dan jantung.
.
GI yang rendah juga membantu anda untuk kurus juga sbb bila rendah kita boleh rasa lebih kenyang lebih lama, protein ini juga akan membentuk otot kita supaya lebih efisien untuk membakar lemak.

ESP Shaklee dan Glisemik Rendah

Dalam setiap hidangan ESP, kandungan karbohidratnya adalah 10 gram manakala kandungan gula adalah 9 gram. ESP juga merupakan kumpulan minuman yang mempunyai Indeks Glisemik yang rendah. Indeks Glisemik ESP adalah 39 sahaja.
.
Indeks Glisemik menggambarkan kadar kecepatan gula dalam darah meningkat apabila kita makan sesuatu makanan. Disebabkan Indeks glisemik ESP rendah, ia menjadi minuman yang sesuai untuk pesakit kencing manis. Selain itu, kandungan protein di dalam ESP membantu pembinaan sel-sel baru yang rosak akibat penyakit kencing manis. Sel-sel yang rosak akan menyebabkan berlakunya pelbagai komplikasi kepada pesakit kencing manis.
.
Berbanding susu di pasaran yg bermula dari huruh O, kandungan karbohidratnya lebih tinggi daripada ESP iaitu 17.7 gram dalam setiap hidangan. Manakala kandungan gulanya untuk setiap hidangan adalah 13.2 gram.
 .
 Kandungan karbohidrat dan gulanya sangat tinggi yang menjadikan ianya kurang sesuai untuk pesakit kencing manis. Kalau nak minum juga susu ni kurangkan kuantitinya dan campurkan juga dengan oat semasa bancuh.
 

Diabetes vs Arginine

Ada 1 sumber yg turut terdapat di dalam ESP ini, Arginine. Mengikut kajian pesakit diabetes yang mengambil arginne dapat meningkatkan 30% sensitivity insulin.
.
Ia adalah asid amino yang dihasilkan oleh tubuh secara semulajadi, namun ianya dapat dijumpai juga pada makanan yang mengandungi protein, seperti daging merah, daging ayam, produk susu, coklat, jagung, kelapa, kacang-kacangan, dan biji-bijian.
.
Okey, jom kita tengok sebab apa boleh dapat KENCING MANIS? Sebab bekalan arginine tuh dah TAK CUKUP. Eh sikit sangat ke badan kita hasilkan arginine nih? Ye, memang tak cukup dan nak tahu tak pasal apa? Semuanya sebab tak cukup NUTRISI.
.
Tambah lagi bila badan kita ni dah mula dah rosak.. macam yg saya cerita pasal Nekrosis semalam.. sel-sel cedera dan tua dan tak mati tapi di copy.. bla..bla.. baca balik post tu ye kalau tak berapa faham..
.
Kenapa atlet sukan yang stop latihan mereka boleh rosak badan dia? Semuanya adalah disebabkan kekurangan arginine nih. Apabila badan mula tak sihat disebabkan pemakanan, habis rosak satu sistem badan dan ia mula tak seimbang, bila benda ni sentiasa berlaku, lama kelamaan kita akan perasan, berlakunya rintangan insulin, tidak dapat bekerja dengan baik dan akhirnya berlakulah DIABETES.
 

Ini adalah manfaat Arginine utk tubuh badan kita :-

 1. Mempercepat proses penyembuhan luka
2. Meningkatkn hormon pertumbuhan
3. Proses pembentukan Nitric Oxcide (memiliki peranan penting untuk menjaga sistem kardiovaskular, meningkatkan sistem imun tubuh, dan juga menjaga kesihatan sistem saraf)
4. Meningkatkan Sistem Kekebalan Tubuh
5. Kesihatan Kardiovaskular
.
Memandangkan pesakit kencing manis kena hati-hati dalam pemakanan supaya kandungan gula tidak terlampau tinggi hingga boleh mengakibatkan komplikasi dan kesan buruk untuk jangka masa panjang,
.
ESP adalah pilihan terbaik kerana mempunyai 9 asid amino essential dan juga ia mengandungi ARGININE yg boleh membantu dlm manfaat kesihatan pesakit.
 
 

Diabetes vs Asid Amino

Apa itu Asid Amino ?

Protein terdiri daripada lebih 20jenis asid amino yang setiap satunya akan menghasilkan jenis protein yang berbeza dan mengikut kepada keperluan protein dan enzim yang diperlukan oleh tubuh manusia.
.
Terdapat asid amino tertentu yang dapat dihasilkan sendiri oleh tubuh manusia dan ianya dipanggil asid amino tidak perlu.Manakala asid amino yang tidak boleh dihasilkan oleh manusia dan harus diperolehi dari sumber pemakanan dipanggil sebagai asid amino perlu dan ESP Shaklee menyediakan kesemua asid amino yang diperlukan itu.
 .

Bagaimana ESP Shaklee membekalkan Asid Amino ?

9 asid amino essential(perlu) ini terdapat di dalam ENERGIZING SOY PROTEIN-ESP ang diperlukan oleh badan tapi tidak boleh dihasilkan sendiri.
.
Jadi mereka yang ada masalah gula dalam darah disarankan untuk ambil ESP. Ibu hamil yang ada diabetes juga bagus untuk mengamalkan ESP.
 .
Tambahan pula, Indeks Glisemik ESP adalah 39 sahaja. Indeks Glisemik menggambarkan kadar kecepatan gula dalam darah meningkat apabila kita makan sesuatu makanan.
.
Indeks glisemik ESP adalah rendah menjadikan ianya sesuai untuk pesakit kencing manis.Rasa kenyang yang lebih lama dan melepaskan tenaga secara perlahan-lahan.
.
Jadikan ESP sebagai pilihan utama kita.
 
————————————
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
5 FAKTA Pesakit Diabetes atau Kencing Manis Boleh Ambil ESP Shaklee was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

READ :  Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.