3 Ciri dan Simptom Khusus Anak Mengalami Hiperaktif ,dan Cara Menanganinya

KANAK-KANAK lasak yang sukar duduk diam dan tidak mengikut arahan ibu bapa sering dilabelkan sebagai nakal. Mungkin ibu bapa akan pening kepala memikir bagaimana caranya menangani anak-anak yang terlalu aktif ini.
.
Kebanyakan ibu bapa menganggap masalah ini akan beransur hilang seiring peningkatan usia mereka tanpa melakukan apa-apa.
.
Di sebalik kenakalan itu, kemungkinan besar tersembunyi masalah yang perlu dirujuk kepada pakar perubatan.
.
Mereka mungkin berada dalam kelompok kanak-kanak hiperaktif atau mengalami gangguan kecelaruan tumpuan dan kelasakan (ADHD)
.
Ia merupakan satu masalah tidak normal pada bahagian otak yang membuatkan kanak-kanak itu bersikap aktif sejak lahir, berkelakuan mengikut gerak hati, perhatian mudah berubah serta sukar mengasingkan maklumat.
Kanak-kanak ini sebenarnya tidak sakit. Mereka hanya mengalami ketidakseimbangan sistem neuro di dalam otak menjadikan mereka sukar mengawal diri.

Apa itu ADHD atau  Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder ?

Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder adalah gangguan kesihatan mental yang kompleks ,boleh memberi kesan kepada perkembangan anak anda di sekolah dan hubungan mereka dengan yang lain. Menyebabkan penderitanya menjadi hiperaktif, impulsif, serta susah memusatkan perhatian.
Gejala-gejala ADHD berbeza dan kadang-kadang sukar untuk dikenali.
Banyak gejala-gejala individu ADHD adalah normal untuk kanak-kanak yang mengalaminya. ADHD biasanya didiagnosis pada kanak-kanak dalam purata umur 7 tahun.

Tanda Tanda Awal Anak Mengalami ADHD atau Hiperaktif

Kanak-kanak ADHD haruslah menunjukkan tingkahlaku yang terdapat dalam tiga kategori utama yang sering berlaku dalam beberapa persekitaran seperti di rumah, di sekolah dan sebagainya :-
.

1. Hiperaktiviti

• Kerap menggerak tangan atau kaki atau menggeliang-geliut di tempat duduk
• Selalu meninggalkan tempat duduk ketika di kelas
• Selalu berlari ke sana ke mari atau suka memanjat dan pada kebanyakan masa kelihatan kekok
• Kerap menghadapi masalah untuk bermain atau melakukan aktiviti riadah secara senyap
• Selalu banyak bercakap
• Sering bergerak cergas atau kerap bertindak seolah-olah “digerakkan oleh motor”

2. Tempoh tumpuan yang singkat

• Sering gagal memberi tumpuan yang teliti kepada butir-butir terperinci atau cuai serta membuat kesilapan semasa membuat kerja sekolah atau aktiviti-aktiviti lain
• Selalu tidak mematuhi arahan dan gagal menyiapkan kerja sekolah, kerja harian atau tugas
• Kerap mengalami masalah untuk mengatur tugas dan aktiviti-aktiviti
• Kerap mengelak, tidak suka atau keberatan hendak melakukan sesuatu tugas yang memerlukan tumpuan yang lama (seperti kerja sekolah atau kerja rumah)
• Selelu kehilangan barang (misalnya pensil, pemadam, buku atau tugasan sekolah, mainan dan sebagainya)
• Tumpuan mudah bertukar dari satu aktiviti ke satu aktiviti lain
• Mudah pelupa walaupun tidak sepaatutnya jika mengikut usia dan keupayaan

3. Tingkah laku impulsif

• Selalu memberi jawapan sebelum soalan lengkap diajukan
• Kurang sabar dan hadapi masalah ketika menunggu giliran
• Sering mengganggu atau mencelah perbualan atau aktiviti orang lain
• Sering membuat pertimbangan yang salah dan mudah mengalami kemalangan
Apabila anak anda gagal mencapai kejayaan yang cemerlang di sekolah atau tidak pandai berinteraksi sesama rakannya, mungkin ini menandakan anak anda menghadapi masalh tingkahlaku hiperaktiviti.
Kerapkali kanak-kanak yang hiperaktif dianggap sebagai nakal atau jahat. Walaupun kanak-kanak ada kalanya menunjukkan tingkahlaku yang terlalu aktif atau lasak, ibubapa harus berhati-hati agar tidak tersilap membuat andaian dan menganggap anak mereka hiperaktif.
Semangat berkobar-kobar, bertindak mengikut gerak hati dan suka bergurau dianggap normal. Tetapi semuanya bergantung kepada usia dan tahap pertumbuhan mereka. Jika anda ragu-ragu, rujuklah doktor anda untuk penilaian selanjutnya.
 

Tips dan Cara Menarik Minat Anak Hiperatif Untuk Belajar

Di sini kami ingin berkongsi beberapa tips dan cara untuk menarik minat kanak-kanak hyperactive ini untuk belajar. Kanak-kanak normal pun ‘enjoy’ suasana begini
1. Atur suasana ruangan dengan menjaga pencahayaan yang redup atau mainkan muzik yang tenang ketika anak hyperactive ini perlukan ketenangan. Biarkan mereka ‘explore’ dunia luar
2. Peruntukan waktu setiap hari untuk melakukan aktiviti luar seperti olahraga, berlari, memanjat dan sebagainya. Namun sebelum itu pastikan anda mempunyai tenaga yang cukup untuk melakukan aktiviti ini bersama mereka. Pukul berapa kelas nak habis ni?
3. Cuba ringkaskan subjek mata pelajaran agar mereka tidak bosan dengan pembelajaran yang panjang. Penggunaan visual atau gambar lebih efektif dan menyeronokkan
4. Jadi lebih kreatif dalam menarik minat anak untuk belajar. Contohnya gunakan lebih banyak visual atau gambar yang berwarna-warni untuk menerangkan sesuatu kepada kanak-kanak ini. Pastikan teknik pembelajaran yang diberikan penuh variasi dan berubah-ubah setiap hari. Selain mewarna boleh cuba menyanyi pula
5. Fokus pada bidang atau aktiviti yang boleh menimbulkan minat dan kesukaan pada kanak-kanak ini. Berikan ‘extra’ kasih sayang kepada mereka
6. Beri lebih tumpuan dan kasih sayang kerana kanak-kanak hyperactive akan lebih mendengar kata jika selalu dipeluk, bercakap lembut dengan mereka dan juga diberi lebih perhatian. Bukan asingkan terus ya!
7. Jauhkan anak-anak ini dari tempat yang boleh mengganggu konsentrasi mereka seperti tingkap, gambar, mainan atau kawan yang boleh menarik perhatian

 

READ :  Cara Tingkatkan Berat Badan dan Hapuskan Gelaran Si Kurus Kering

8.Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan kanak-kanak atau dewasa yang mengalami ADHD untuk menjadi terganggu, impulsif, dan resah. Pemakanan yang tepat pula lain, boleh mengurangkan gejala-gejala.

Vitamin Yang Membantu Anak Anak ADHD,AUTISM, dan HIPERAKTIF

Secara umumnya, ADHD ,Autism dan Hiperaktif memerlukan rawatan doktor mengikut rutin yang telah dijadualkan doktor. Doktor akan berikan anda ubat yang bersesuaian dengan terapi psikologi dan cadangan pendidikan bersesuaian dengan tahap individu.
 .
Sama seperti penyakit lain , kebergantungan kepada ubat yang sangat tinggi mempunyai kesan sampingan ubat yang tidak diketahui seperti hilang selera makan, masalah tidur dan mild anhedonia atau tiada perasaan / emosi.
 .
Jadi jika anda ingin beralih kepada pengambilan suplemen, ia sebenarnya jauh lebih baik daripada penggunaan ubat namun tindak balas suplemen tidaklah secepat dan sepantas ubat.

Cadangan Vitamin Untuk Masalah Hiperaktif,ADHD, Autism

Kekurangan zat makanan boleh menyebabkan kanak-kanak atau dewasa yang mengalami ADHD untuk menjadi terganggu, impulsif, dan resah. Pemakanan yang tepatpula lain, boleh mengurangkan gejala-gejala.

1. Omega Guard 

Kajian menunjukkan Omega 3 mengandungi asid lemak perlu (EFA atau Essential Fatty Acid) boleh merangsang otak dan fungsi saraf, mengurangkan gejala ADHD seperti kurang tumpuan dan hiperaktif pada sesetengah penyakit. Sumber terbaik EFA adalah seperti ikan sardin, tuna, salmon dan minyak ikan.
Minyak ikan yang mengandungi khasiat Omega 3 dicadangkan untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang menghidap ADHD dan Autism. Namun adalah penting anda pastikan minyak ikan anda adalah selamat daripada pencemaran merkuri atau logam berat lain.
Mengapa Omega Guard merupakan minyak ikan terbaik? Ia merupakan minyak ikan paling tulen didunia, tidak menggunakan hati ikan, sebaliknya sumber ikan itu sendiri. Setiap kapsul mengandungi 7 spektrum penuh asid lemak Omega 3 iaitu EPA, DHA dan ALA dan banyak lagi.
1 hidangan Omega Guard membekalkan 1000mg asid lemak omega 3 EPA dan DHA.
Omega 3 yang terkandung dalam Omega Guard Shaklee membantu memperbaiki masalah berkaitan otak seperti :-
 •  Mencegah insomnia
 •  Mengurangkan tekanan emosi
 •  Mengurangkan kemurungan dan kebimbangan
 •  Membantu memperbaiki masalah autism
 •  Membantu memperbaiki masalah kanak-kanak hyperactive
 •  Mengurangkan masalah schizophrenia
 •  Mengurangkan masalah lupa pada wanita yang telah melahirkan anak

2. Meal Shakes

Kini dengan MealShakes, kanak-kanak dapat mengambil sumber yang berkhasiat yang rendah lemak dan rendah glisemik. Dengan setiap shake, boleh membekalkan 19 vitamin dan mineral penting serta kaya dengan sumber kalsium dan sumber protein.
MealShakes juga merupakan nutrien asas untuk tumbesaran kanak-kanak dan remaja yang sedang membesar untuk kekal kuat dan sihat. Hidangan MealShakes rendah kolestrol, lemak dan sodium.
Antara vitamin yang terkandung dalam MealShakes yang membantu anak autism, adhd dan hiperaktif adalah:
 • Vitamin C diperlukan oleh otak untuk pekembangan neurotransmitter seperti dopamin yang mana ia meningkatkan kewaspadaan dan perhatian. Kekurangan Vitamin B6 pula boleh menyebabkan keresahan dan keletihan.
READ :  Kebaikan dan Kelebihan Carotomax Shaklee
 • Zat besi penting dalam mempengaruhi pengeluaran dopamin, ia sering dijumpai di tahap jauh lebih rendah pada kanak-kanak ADHD berbanding kanak-kanak lain.
 • Magnesium diperlukan untuk membuat neurotransmitter yang melibatkan proses perhatian dan tumpuan, ia juga mempunyai kesan menenangkan pada otak.
READ :  Atasi Masalah Anak Kerap Demam , Batuk dan Selesema
 • Zink mengawal neurotransmitter dopamin, ia boleh membuat methyphenidate lebih berkesan dengan miningkatkan tindak balas otak untuk dopamin.
Bagi vitamin C, B6, Zat besi, magnesium dan zinc, kesemuanya anda boleh dapati dalam Mealshake Shaklee.
Jadi secara keseluruhannya anak anda dengan ADHD dan Autisme hanya memerlukan Omega Guard dan Mealshake untuk membantu kesihatan dan perkembangan neuro mereka lebih baik. Anda boleh rujuk Healing ADHD and Autism berkenaan sharing seorang ibu yang memberi anaknya suplemen.
Jangan bimbang kerana Omega Guard dan Mealshake sangat mudah diambil oleh kanak-kanak, seawal 1 tahun.

Testimoni Pengguna

# Testimoni 1

# Testimoni 2

Lindsay F didiagnos mengalami masalah autism & ADHD sejak berusia 5 tahun. Dengan sifatnya tak pandai bersosial, kuat tantrum, agresif, mood yang cepat terganggu, tak memberi tumpuan, tak berupaya untuk berkomunikasi
Doktor atau Paedetricians menasihatkan ibunya mencuba vitamin Shaklee dan detoks atau menjauhkan produk peralatan rumah yang bertoksin dengan GET CLEAN Shaklee. Setelah 2 bulan, Lindsay menunjukkan kesan yang sangat memberansangkan. Dan Lindsay memberhentikan pengambilan pil Ritalin untuk masalah ADHDnya sebelum ini
Oleh itu, jika anda inginkan yang terbaik untuk anak istimewa ini, jika anda inginkan perubahan dalam kehidupan anda sekeluarga, CUBALAH SHAKLEE kerana ia halal, dibuat daripada sumber semulajadi, ia berkesan dan sentiasa selamat. Shaklee juga ditunjangi oleh kajian saintifik dan ujian klinikal yang menjamin kualiti dan keberkesanan produknya.

# Testimoni 3

 
————————————
Saya Nornadia Mansor , 
ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAU
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
————————————
3 Ciri dan Simptom Khusus Anak Mengalami Hiperaktif ,dan Cara Menanganinya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

Berpengalaman lebih 6 tahun sebagai Shaklee Business Leader . Saya menjalani perniagaan Shaklee secara sepenuh masa , secara ‘online’ dan ‘offline’ .

Saya disini ingin berkongsi dengan anda maklumat,tips dan info kesihatan yang berguna, dan ada yang saya tuliskan mengenai pengalaman saya sendiri.

Hubungi saya secara terus

Call/Whatsapp : +6013-4211610
Link Whatsapp : http://www.wasap.my/60134211610

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.