Sperma Kurang? Atasi dengan Vitamin E & Zink Complexs Shaklee


Sperma Kurang? Atasi dengan Vitamin E & Zink Complexs ShakleeKurang sperma punca ketidaksuburan lelaki?

Kurang sperma juga dikenali sebagai oligospermia. Salah satu punca ketidaksuburan lelaki adalah dimana air mani semasa ejakulasi mengandungi jumlah yang kurang dari biasa. Secara purata, amaun air mani yang diejakulasi oleh seorang lelaki sebanyak 1 hingga 4 milimeter. Biasanya lebih daripada 50 juta sperma yang terkandung setiap 1 milimeter. Sekiranya kepekatan sperma kurang daripada 20 juta per milimeter, peluang untuk hamil berkurangan. Selain itu, bilangan sperma yang mampu untuk bergerak juga sangat penting. Bagi lelaki yang subur, sekurang-kurangnya 50 % sperma yang mampu bergerak aktif.


Punca masalah kekurangan sperma adalah :

❀ lewat usia , melebihi 35 tahun keatas
❀  penggunaan alkohol,dadah
❀ perokok tegar
❀ unsur genetik yang tidak subur
❀ bmi tidak normal (obesiti atau terlalu kurus)
❀ salur testis tersumbat akibat jangkitan kuman
❀ terdedah kepada bahan toksin & radiasi yang tinggi
❀ pemakaian seluar yang ketat
❀ ketidakseimbangan hormon
❀ sejarah ahli keluarga yang tidaksubur
❀ masalah penyakit kronik atau tumor
❀ sedang menjalani rawatan perubatan seperti pembedahan atau radiasi untuk kanser
❀ pengambilan ubat ubatan tertentu
❀ berbasikal bagi tempoh yang lama        


Bagaimana meningkatkan kualiti & kuantiti sperma?Vitamin E : Meningkatkan daya seksual bagi suami isteri, menghasilkan sperma serta hormone seks dan melindungi sperma daripada rosak. Membantu mengatasi masalah pancutan awal.


Antara keunikan Vitamin E keluaran Shaklee adalah ianya dilengkapi dengan Selenium, salah satu unsur penting untuk meningkatkan kuantiti sperma pada lelaki dan mengurangkan risiko kecacatan pada bayi. Vitamin E sering digunakan oleh pakar kesuburan dalam kaedah rawatan IVF. Ia merupakan sejenis antioxidant yang mampu meningkatkan kesuburan. Vitamin E mampu meningkatkan dan merangsagkan libido kerana ia meningkatkan pengaliran darah bagi ereksi yang lebih lama. Ia dikenali sebagai "VITAMIN CINTA" 

Zink : Mengaktifkan sperma, menjaga kesihatan testikal serta meningkatkan kuantiti sperma dan memberikan keupayaan seks yang bertenaga

Memperbaiki masalah prostat. Kajian menunjukkan pengambilan harian zinc dapat mengurangkan pembengkakan prostat  dalam kadar 70%.  zink merupakan zat yang sangat penting bagi proses pembentukkan hormon testosterone, bantu kekalkan jumlah air mani, bantu kekalkan paras testosterone yang bersesuaian, serta memberikan tenaga untuk sperma agar lebih aktif menuju ke ovum. Selain itu, zink berperanan dalam proses pembentukan genetik, iaitu pada DNA (Deoxyribose nucleid Acid). Secara keseluruhannya, Zink membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. Kekurangan Zink bagi lelaki akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang abnormal, dan penyakit prostat.Zink digunakan untuk kesuburan bagi wanita kerana zink akan melindungi sperma dan melawan bakteria dalam vagina."Zinc adalah khazanah lelaki"

Zinc di dalam prostat lelaki adalah 10 kali ganda dari organ lain. Zinc memainkan peranan penting dalam organ seks lelaki. Kekurangan zinc yang serius akan mengakibatkan masalah seperti kematangan organ seks yang lambat, perkembangan yang kecil, kiraan sperma yang rendah dan kemerosotan fungsi seksual,

 
 


 

Terima Kasih

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Super Green Vitamin | Template Designed By Blog Bingkisan Hati