11 Tanda Awal Serangan Penyakit Jantung Yang Perlu Anda Ketahui

Berikut ini adalah antara gejala atau simptom tersembunyi yang boleh menjadi penanda  gangguan pada jantung. Apabila anda mengalami dua atau lebih gejala seperti dibawah
 .
Sebelum ia menjadi semakin parah, ada baiknya kita kenali tanda-tanda awal penyakit ini untuk melakukan pencegahan dan persediaan awal.
 .

Tahukah anda, penyakit kardiovaskular adalah pembunuh nombor satu di Malaysia dan kebanyakan negara di dunia?

 .
Rutin harian yang tidak teratur dan tidak kita sedari, terlebih pola makan, merupakan pengaruh besar pada masalah kesihatan jantung. ini bukan hanya pemicu tunggal bagi masalah jantung

Ciri Ciri Gejala Awal Sakit Jantung.

#1 : Ketidakselesaan &   kesakitan dada, rasa tekanan di dada

Ciri sakit dada  akibat serangan jantung telah digambarkan sebagai rasa tekanan, meramas,  atau sakit yang bermula di tengah-tengah dada. Rasa sakit atau tidak selesa biasanya berlangsung lebih daripada beberapa minit, atau ia boleh datang dan pergi (macam chipsmore).
.
Ia boleh merebak ke bawah lengan, ke belakang, atau di kepala dan leher. Kedua-dua wanita dan lelaki melaporkan sakit dada sebagai gejala utama serangan jantung, tetapi wanita lebih kerap daripada lelaki .  .
Disebabkan penyumbatan arteri yang mengakibatkan aliran darah ke seluruh tubuh tidak lancar. Situasi ini juga boleh mengakibatkan mati rasa/kebas serta kelemahan tubuh.
 

#2 : Sakit rahang, gigi, dan sakit kepala

Kesakitan akibat serangan jantung boleh merebak ke bawah kedua-dua lengan, kepada rahang atau kepala, atau ke belakang. Sesetengah orang melaporkan sakit gigi atau sakit kepala sebagai gejala serangan jantung.
.
Anda akan akan merasakan sakit kepala waktu terkena cahaya. Ia mempengaruhi kadar denyutan jantung, sama ada berdenyut lebih lambat atau lebih cepat.
.
Terutama pada wanita yang kerap mengalami migrain atau masalah visual, sekurang-kurangnya 2 x dalam sebulan, perlu waspada. Mungkin ini merupakan tanda-tanda perubahan penyakit jantung mengikut kajian yang diterbitkan oleh American Academy Of Neurology.
.
Menurut penelitian, ini berlaku disebabkan penyimpangan sirkulasi darah yang mengakibatkan sakit kepala yang kronik.
 

#3: Sesak nafas

Rasa sesak nafas atau suka anda sedang tercungap-cungap untuk udara merupakan gejala yang biasa akibat serangan jantung. Sesak nafas atau, atau kesukaran bernafas.
.
Sesak nafas disebabkan penebalan pembuluh darah yang menghalang pengaliran darah ke seluruh tubuh. ini juga menyebabkan denyut jantung yang tidak teratur, gangguan organ hati atau infeksi, penebalan otot jantung, dan gangguan pada injap jantung.
 

#4 : Kerap berpeluh

Biasanya seseorang berpeluh selepas berolahraga atau pada waktu cuaca panas. Tetapi bila anda sering berpeluh, walau tidak lakukan apa pun, kemungkinan besar jantung anda punya masalah.
 

#5 : Loya

Loya atau perasaan sakit pada perut anda adalah gejala yang kurang biasa tetapi mungkin serangan jantung. Kadang-kadang sendawa atau sendawa boleh menemani loya, dan beberapa pesakit telah diterangkan perasaan seperti senak dikaitkan dengan serangan jantung.
 .
Wanita lebih cenderung berbanding lelaki melaporkan gejala-gejala kurang biasa serangan jantung.Hal ini mengakibatkan pesakit kehilangan nafsu makan serta merasa mual berlebihan.
 

#6 : Cepat terasa cemas

Ramai yang mengetahui, serangan jantung berakhir pada trauma. Pada awalnya, mereka yang mengalami serangan jantung kerap mengalami ketegangan, ketakutan atau cemas tanpa sebab pada hal-hal yang kecil.
 .
Keadaan ini dihubungkan dengan masalah psikologi serta tekanan yang mengakibatkan serangan berulang.
 

#7 : Keletihan dan Lesu

Bila anda sering jadi letih/lelah walaupun tidak melakukan aktiviti berat, segeralah merujuk kepada doktor.
 .
Ini boleh menjadi indikasi pada jantung. Rasa letih ini juga kerap dirasakan sewaktu bangun tidur.
 

#8: Denyutan jantung tidak teratur (Aritmia)

Bila anda alami denyutan jantung tidak teratur, ini perlu di beri perhatian kerana ini boleh menyebabkan maut. Denyut jantung tidak teratur biasanya terjadi kerana penebalan otot pada injap jantung dan boleh mengakibatkan penyempitan pada injap hingga mengakibatkan arteri pecah.
 

#9 :  Pembengkakan

Pembengkakan terjadi akibat cairan terkumpul didalam tubuh. biasanya berlangsung di bagian pergelangan kaki serta perut.
 .
Tanda-tanda ini merupakan tanda bahwa jantung sedang mengalami kecacatan dan ada kelainan pada injap jantung.
 

#10 :  Kerap Buang Air Kecil

Kekerapan  membuang air kecil dengan kerap juga boleh menjadi simptomnya. Perkara ini disebabkan cairan yang terkumpul pada buah pinggang melalui aliran darah pada siang hari.
 .
Untuk menghindari hal ini, kawal pengambilan air pada waktu malam hari.
 

#11 : Masalah dalam Hubungan Intim

Lelaki dengan gangguan ketegangan pada zakar biasanya mempunyai masalah dengan penyakit pembuluh darah koroner. Kajian terhadap lelaki di Eropah menunjukkan, mereka yang dirawat kerana penyakit jantung dua daripada tiga di antaranya menderita disfungsi erektil selama berbulan-bulan, sebelum akhirnya didiagnosis mempunyai masalah dengan jantung.
 .
Pembuluh darah di sekitar jantung yang boleh menyempit dan mengeras, hal sama juga boleh terjadi pada pembuluh yang menyalurkan darah ke bahagian zakar.  Saluran darah di sekitar zakar lebih kecil, pembuluh-pembuluh ini boleh mengalami kerosakan yang lebih cepat – walaupun tiga atau empat tahun lebih cepat sebelum penyakit jantung dikesan.
 

Bagaimana Terjadinya Serangan Sakit Jantung?

Arteri koronari adalah pembuluh darah yang mengelilingi jantung dan membawa di dalamnya darah yang kaya oksigen serta nutrien ke otot-otot jantung. Ini penting untuk jantung berfungsi dengan sempurna.
 .
Dengan pembentukan plak di dinding dalam arteri akibat proses aterosklerosis (pengumpulan lemak atau kolesterol pada dinding dalam salur darah), ruang di dalam arteri menjadi sempit dan mengganggu perjalanan darah.
 .
 .
Bagaimanapun, plak berkenaan boleh menjadi tidak stabil dan pecah disebabkan faktor tertentu. Ini menghasilkan trombosis atau gumpalan darah beku.
 .
Ia berlaku secara tiba-tiba dan menutupi seluruh arteri lalu menghalang perjalanan darah. Otot jantung yang terbabit akan mengalami kerosakan.
 .
Cuba bayangkan sebatang sungai besar yang mengalir di sebuah ladang epal yang subur. Apabila aliran air sungai tersekat, pokok epal akan layu dan mati. Begitu juga yang berlaku pada otot-otot jantung.
 .
Sel otot jantung ini akan mati akibat kurang pengaliran darah. Fenomena yang berlaku dipanggil serangan jantung atau infarksi miokardium.
 

Punca Terjadinya Penyakit Jantung

  • Usia 35 tahun ke atas – Wanita yang menopous berisiko tinggi mendapat penyakit jantung
  • Kolestrol & Lemak dalam tubuh berlebihan – ukur lilit pinggang lebih 80cm berisiko tinggi mendapat sakit jantung.
  • Tekanan Darah Tinggi
  • Tabiat Merokok
  • Stress
  • Kurang Bersenam
  • Diabetes Melitus atau Penyakit kencing manis
  • Sejarah keluarga yang mempunyai masalah sakit jantung
  • Berat badan berlebihan
 

Vitamin Shaklee Untuk Mencegah dan Mengawal Masalah Penyakit Jantung

 

Bagaimana setiap supplement itu berfungsi dalam merawat sakit jantung?

 

1. Phytocol-ST – Mencegah sakit jantung

Menghalang kolesterol dari makanan harian dari memasuki salur darah. Bila kolesterol tidak boleh memasuki salur darah, risiko salur tersumbat adalah rendah dan risiko sakit jantung juga rendah.

2. Omega Guard – Menurunkan risiko sakit jantung

.
Menurunkan paras LDL (kolesterol jahat punca utama sakit jantung) dalam darah dengan cara meningkatkan paras HDL (kolesterol baik) secara semula jadi.

Omega Guard Shaklee adalah minyak ikan paling tulen dan pembekal HDL terbaik untuk atasi sakit jantung

3. CoQ Health – Menguatkan jantung

CoQ Health bekalkan enzim CoQ yang amat diperlukan oleh jantung untuk bekerja. Tanpa enzim CoQ yang cukup, jantung jadi lemah dan mudah kena sakit jantung

4. Vivix – Melindungi jantung

Melindungi sel jantung dari penuaan, membaikpulih sel jantung yang rosak dan memelihara kesihatan salur darah untuk fungsi jantung yang sihat dan elak sakit jantung.  Satu-satunya produk kesihatan di pasaran yang membetulkan terus DNA dalam sel badan.

Mencegah → Menurunkan → Menguatkan → Melindungi

Mencegah lebih baik dari mengubati. Tapi rawat sebelum parah. Kesihatan adalah anugerah terindah.  Tanggungjawab kita sebagai anak adalah menjaga kesihatan ibu bapa yang mempunyai masalah kesihatan.

 

Testimoni Pengguna Set Kesihatan Jantung Shaklee

#Testimoni 1 

#Testimoni 2

 

#Testimoni 3

 

#Testimoni 4

#Testimoni 5

 

#Testimoni 6

 

#Testimoni 7

 
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
.
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 ,
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN♥ Buat belian secara terus di   mana mana cawangan Shaklee  berdekatan anda, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :.
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan

—————————–

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge